Cum sa-i pui limite sanatoase adolescentului tau

/ / Modificat: 2022-10-02
Cum sa-i pui limite sanatoase adolescentului tau

S-ar putea sa va ganditi ca "limita" si "adolescenta" nu merg mana in mana si sa va imaginati implicat intr-o cearta cu copilul dumneavoastra. Cu toate acestea, adolescenta nu este tot ceea ce se crede a fi si nici limitele nu sunt o imposibilitate.

Scopul stabilirii de limite pentru adolescenti nu este pedeapsa sau conflictul, ci dimpotriva. Este vorba despre a fi capabili sa subliniem ca actiunile au consecinte, pur si simplu pentru ca traim alaturi de alti oameni care au si ei drepturi. Asadar, limitele ar trebui sa fie orientate spre valoare, spre ceea ce contribuie si nu spre ceea ce impiedica.

Aceasta etapa este o perioada marcata de anumite conflicte care sunt de asteptat si tipice varstei lor, deoarece exista anumite provocari cu care se confrunta tinerii. Dar o mare parte din modul in care se descurca are legatura cu limitele pe care le-au invatat inca din copilarie. Prin urmare, cel mai bine este sa stabiliti reguli cu calm, fara sa va pierdeti capul si de la o varsta frageda. Acest lucru nu numai ca va evita multe conflicte, dar va contribui si la stabilirea unei bune baze de incredere.

Stabilirea limitelor in timp

Atunci cand se iveste ocazia, stabiliti o limita. Nu asteptati ca situatia sa se linisteasca, pentru ca atunci este dificil sa o intelegeti. Acest lucru nu inseamna ca este valabil sa actionam intr-un mod rau sau din furie, ci se refera la momentul in care observam corectitudinea sau incorectitudinea unei anumite actiuni.

Fii consecvent

Nu puteti crea reguli care sa fie apoi incalcate sau modificate a doua zi. Anumite actiuni sunt nenegociabile si ar trebui sa fie intotdeauna. Atunci cand se fac si se incalca reguli, trimitem mesaje contradictorii. De asemenea, in calitate de adulti, trebuie sa fim primii care respecta aceste reguli.

Explicati ca regulile au un sens

Regulile nu sunt stabilite doar de dragul de a fi stabilite sau din capriciu. Acestea sunt reguli care faciliteaza coexistenta, care evita pericolele si care ne fac sa fim oameni mai buni. Cu alte cuvinte, este vorba despre explicitarea valorilor care stau la baza comportamentului dorit sau nedorit.

Fa-o cu incredere

Atunci cand stabilim limite, trebuie sa fim fermi, sa transmitem increderea ca stim ce facem si ca este pentru un scop bun. Dar retineti ca fermitatea nu inseamna violenta, strigate sau umilinta. Astfel de actiuni sunt departe de a promova o invatare pozitiva si asertiva.

Dati instructiuni simple

Atunci cand stabilim limite, trebuie sa fim clari cu privire la ceea ce trebuie sa faca si la ceea ce asteptam de la ei. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este ca ambii parinti trebuie sa fie de acord cu privire la ceea ce este important pentru educatia adolescentului si ca nu trebuie sa existe contradictii.

Schimbati frazele negative cu unele pozitive

Creierul intelege mai bine atunci cand ii aratam calea de urmat, in loc sa ii spunem ce cale sa evite. De aceea, este util sa va exprimati prin afirmatii. De exemplu, putem spune "as prefera sa faci asta" in loc de "nu face asta".

FOTO: frepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stabilire limite copii Adolescenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre