6 fraze care afecteaza relatia cu adolescentii. Evita sa le folosesti!

/ / Modificat: 2021-09-04
6 fraze care afecteaza relatia cu adolescentii. Evita sa le folosesti!

Adolescenta este o perioada dificila atat pentru copii cat si pentru parinti. Comunicarea este extrem de importanta in aceasta perioada. Chiar daca adolescentul tau nu se comporta exact asa cum ti-ai dori, este important sa-ti pastrezi calmul si sa nu-I pui etichete sau sa-l jignesti, deoarece nu vei face decat sa amplifici situatia.

Te-ai intrebat vreodata care au fost frazele pe care tie ti le-au spus parintii si care te-au ranit foarte tare? Chiar daca acum nu le mai percepi la fel, adu-ti aminte cum le percepeai atunci si cum te afectau. Acelasi lucru este valabil in cazul copilului tau.

Iata care sunt frazele pe care nu trebuie sa i le spui niciodata copilului daca iti doresti o relatie sanatoasa cu acesta!

6 fraze care iti afecteaza relatia cu adolescentul tau

Cuvintele pot fi o sabie cu doua taisuri, asadar trebuie sa fii foarte atent la modul in care i te adresezi copilului. Odata ce rostesti anumite cuvinte, nu mai exista cale de intoarcere. In plus, cand vine vorba despre educarea unui adolescent este important sa ii dai un bun exemplu de comunicare si de empatie.

1. “Eu la varsta ta ...”

Vremurile s-au schimbat, iar copilaria ta a fost cu totul diferita fata de cea a copiilor de astazi. In plus, aspiratii sunt altele. In ciuda faptului ca este copilul tau nu inseamna ca trebuie sa se comporte la fel si sa isi doreasca aceleasi lucruri. Spunandu-i ca tu la varsta lui faceai animite lucruri nu faci decat sa-I alimentezi sentimentul de nesiguranta fara de el insusi.

2. “Ti-am spus eu!”

Cu siguranta si tu ai auzit de nenumarate ori aceasta fraza si ai o mare antipatie fata de ea. Insa acum, cand esti parinte, este dificil sa nu o folosesti. Este important ca in momentul in care copilul isi doreste sa faca un animit lucru sa-i spui care sunt avantajele si dezavantajele si sa-l lasi sa aleaga singur. Folosirea frazei “Ti-am spus eu!” nu denota doar lipsa de incredere pe care o ai in copil, iar acesta nu va invata din propriile greseli. Este normal sa greseasca, iar cand face acest lucru trebuie sa discutati calm despre problema si sa-l ajuti sa invete din propriile greseli, dar si cum sa le repare.

3. „Sunt dezamagit(a) de tine”

Potrivit unui articol publicat in Journal of Applied Social Psychology, sa-I spui acest lucru copilului tau nu ii arati doar dispretul tau fata de el, ci ii induci o stare de lipsa de incredere si stima de sine. In plus, din teama acestor tipuri de reactii copiii iti pot ascunde lucruri importante sau vor evita sa faca anumite lucruri, din teama de a nu te supara.

4. „Esti inutil”

In momente de furie poti spune fraze pe care apoi le vei regreta enorm. Aceasta este una dintre ele. Aceasta fraza implica suferinte enorme pentru copilul tau, care il vor bantui intreaga viata. Aceasta este una dintre cele mai grave fraze care pot deteriora rapid relatia cu un copil, indiferent de varsta acestuia. Prin urmare, daca i-ai spus asta copilului nu rata ocazia de a-ti cere scuze.

5. „Nu te suport, ma innebunesti”

Aceasta fraza nu aduce doar dezamagire in viata copilului ci denota si o problema de comunicare pe care o are adultul. Nu este adevarat ca nu mai iti suporti copilul ci un anumit comportament al acestuia. Prin urmare este important sa consientizezi ce comportament te deranjeaza si de ce si sa-i comunici acest lucru pe un ton clam.

In caz contrat copilul va avea mari probleme cu lipsa stimei de sine pentru tot restul zilei.

6. „Atat timp cat locuiesti in casa mea, faci ce-ti spun! Daca nu, usa e acolo!”

Intimidarea si amenintarea nu sunt un mod de educare a unui copil sau adolescent. Prin aceast lucru ii arati lipsa de respect si de toleranta. In plus, folosind aceasta fraza nu vei obtine efectul dorit ci doar genereaza dorinta tinerilor de a pleca cat mai rapid de acasa cat mai curand posibil.

Multi parinti folosesc aceasta fraza ca o modalitate de afirmare a autoritatii. Cu toate acestea, lipsa unor explicatii logice despre pedeapsa il va determina pe tanar sa actioneze din frica si intr-un mod nerezonabil. 

Sursa foto: piqsels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre