Cum iti protejezi copilul la piscina vara aceasta

/ / Modificat: 2025-06-08
Cum iti protejezi copilul la piscina vara aceasta

Vara aduce cu ea zile toride, dorinta de relaxare si, pentru multi parinti, excursii la piscina. Desi pare un mediu ideal pentru distractie si racoare, piscina ascunde si o serie de pericole, mai ales atunci cand copiii sunt lasati nesupravegheati, chiar si pentru cateva clipe. Statisticile arata ca inecul accidental este una dintre principalele cauze de deces accidental la copiii sub 10 ani.

Este esential ca orice parinte sa constientizeze riscurile implicate si sa adopte masuri clare si constante pentru a preveni orice incident. 

Riscuri majore atunci cand copiii sunt lasati singuri la piscina

1. Inecul – un pericol tacut si rapid

Multi parinti cred ca vor auzi sau observa daca un copil este in pericol de inec. In realitate, inecul este adesea „tacut”. Un copil care se ineaca nu tipa, nu da din maini in aer, pur si simplu se scufunda in liniste. Totul se poate intampla in mai putin de 30 de secunde, iar in unele cazuri chiar si in apa de 30-50 cm adancime.

2. Accidente provocate de alunecari

Zonele din jurul piscinei sunt, in mod natural, ude si alunecoase. Copiii care alearga sau se joaca pot aluneca si se pot lovi grav la cap, spate sau membre. O cazatura banala se poate transforma intr-un traumatism serios.

3. Jocuri periculoase intre copii

In lipsa unui adult care sa medieze, copiii pot inventa jocuri periculoase: cine sta cel mai mult sub apa, cine sare mai departe, cine il tine sub apa pe celalalt. Aceste "provocari" pot scapa rapid de sub control.

4. Acces accidental in zone adanci

Un copil care nu stapaneste bine inotul poate fi atras de zona adanca a piscinei, crezand ca se descurca. O clipa de curaj impulsiv poate fi periculoasa fara un adult pregatit in apropiere.

Masuri esentiale pentru siguranta copiilor la piscina

 1. Supravegherea activa si constanta

Nu este suficient sa „te uiti din cand in cand”. Un adult trebuie sa fie atent 100% la copii – fara telefon, fara carti, fara conversatii lungi. Ideal, parintele ar trebui sa se afle la o distanta de maxim 1-2 metri de copil.

 2. Invatarea inotului de la varste fragede

Cursurile de inot pot incepe chiar si de la 3-4 ani, in functie de copil. Invatand sa inoate, copilul isi creste sansele de a reactiona corect in situatii periculoase si capata incredere in apa.

 3. Folosirea echipamentului de siguranta adecvat

Colacele, vestele de salvare sau bratarile gonflabile pot fi utile, dar nu inlocuiesc supravegherea unui adult. Echipamentul trebuie sa fie omologat si potrivit varstei si greutatii copilului.

 4. Reguli clare stabilite de acasa

Inainte de a ajunge la piscina, copilul trebuie sa stie:
– Nu se alearga in jurul piscinei
– Nu se intra in apa fara acordul adultului
– Nu se joaca impingand alti copii in apa
– Se iese imediat din apa daca apare oboseala sau disconfort

5. Siguranta acasa: garduri si capace de protectie

Daca aveti piscina in curte, instalarea unui gard de protectie cu inchidere automata este obligatorie. De asemenea, este recomandat un capac de protectie pentru piscina care sa impiedice accesul nesupravegheat.

 6. Educarea copilului despre pericole

Copiii, chiar si cei mici, inteleg mai mult decat credem. Explicati-le, pe intelesul lor, ce se poate intampla daca nu respecta regulile si de ce este important sa ceara ajutorul adultilor.

7. Cursuri de prim ajutor pentru parinti

Un parinte care stie cum sa reactioneze in caz de inec sau accident poate salva viata copilului. Exista cursuri accesibile de prim ajutor, inclusiv online, care ar trebui sa faca parte din "trusa" oricarui parinte.

Siguranta nu e optionala, e esentiala

Piscina poate fi o sursa imensa de bucurie si relaxare pentru toata familia. Insa relaxarea nu inseamna neglijenta. Supravegherea activa, regulile clare si pregatirea corespunzatoare sunt cele mai bune "echipamente de protectie" pe care le poate oferi un parinte.

O zi la piscina poate ramane o amintire frumoasa si linistita atata timp cat nu uitam ca apa, desi placuta, poate fi imprevizibila.

 

Foto: Freepik.com

Taguri Piscine copii Siguranta piscina Reguli piscina

Articole recomandate

Citeste si despre