Operatia pentru testiculul necoborat in scrot

Intrebare:

- Copilul meu s-a nascut la 36 de saptamani la 2kg, acum are 6 ani si are 19 kg si 110cm. Are un testicul necoborat in scrot, ni s-a recomandat operatia, este prea tarziu la aceasta varsta?

Raspuns: 

Testiculele se formeaza in viata intra-uterina in regiunea lombara si incep sa coboare dupa luna a IV-a de viata embrionara, astfel incat la nastere in mod normal testiculele se gasesc in scrot.

La 10-50% dintre prematuri si la un procent mai mic dintre nou-nascutii la termen, unul sau ambele testicule nu sunt coborate la nastere (criptorhidie). Examinarea prezentei testiculelor in scrot face parte din examenul clinic de rutina al nou-nascutului in maternitate si absenta unuia sau ambelor testicule impune urmarirea si examinarea periodica a copilului de catre medicul pediatru/de familie.


In unele cazuri testiculul coboara in scrot spontan in saptamanile urmatoare.

Necoborarea spontana a testiculului in scrot necesita tratament in timp util, deoarece criptorhidia netratata este o cauza frecventa de sterilitate masculina.Aceasta deoarece testiculul este supus in interiorul corpului la temperaturi mai ridicate decat temperatura din scrot, ceea ce determina aparitia unor leziuni degenerative cu afectarea ulterioara a functiei de spermatogeneza. Studiiile au demonstrat ca astfel de modificari degenerative se observa microscopic dupa varsta de 3-4 ani; de asemenea dupa varsta de 5 ani s-au semnalat modificari similare si la testiculul contralateral, aflat in scrot, probabil datorita unor mecanisme autoimune.

Un alt risc pe care-l presupune netratarea criptorhidiei, este riscul de malignizare al testiculului ectopic.

De aceea, chiar daca ideal tratamentul se recomanda pana la varsta de 3-5 ani, considerandu-se ca dupa varsta de 5 ani criptorhidia netratata semnifica compromiterea functionala a glandei (sterilitate), este necesar tratamentul chirurgical pentru a preveni alte complicatii uterioare (malignizare, torsiune, orhita etc.).

De asemenea nu trebuie omise nici implicatiile psihologice pe care le poate antrena ulterior absenta unui testicul din scrot.

La 6 ani poate fi intr-adevar prea tarziu pentru a mai salva functia testiculului insa interventia care vi s-a recomandat trebuie facuta pentru a preveni alte complicatii.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul