Cum sa-ti motivezi copiii sa-si urmeze visele si cum sa le fii alaturi pe parcurs

/ / Modificat: 2023-08-27
Cum sa-ti motivezi copiii sa-si urmeze visele si cum sa le fii alaturi pe parcurs

Iti amintesti cand erai copil si visai sa fii astronaut, doctor sau poate un supererou cu puteri incredibile? Sau cand iti doreai sa inscrii multe puncte in acel joc, sa ai note bune, sa ai prieteni buni? Visele din copilarie, mari sau mici, sunt o forta motrice care ii incurajeaza sa isi traiasca viata cu pasiune si entuziasm.

Cu toate acestea, pe masura ce copiii cresc, unele dintre aceste vise pot disparea din cauza presiunii sociale, a temerilor sau a lipsei de incredere in sine. In calitate de adulti, avem un rol esential in mentinerea vie a flacarii acestor vise in inimile copiilor mici si in motivarea acestora pentru a le urma. Iata cum poti face acest lucru

1. Practica ascultarea activa

Pentru a cunoaste visele copiilor tai trebuie sa ii observi si sa ii asculti cu adevarat. Prin urmare, acorda atentie viselor si intereselor acestora. Asculta ce ii pasioneaza si incurajeaza-I sa isi impartaseasca ideile si obiectivele, oferindu-le acel spatiu de siguranta si incredere.

2. Ofera-le sprijin neconditionat

Asigura-i ca esti acolo pentru a-i sprijini indiferent de dificultatile pe care le intampina pe drumul catre visele lor. Faptul ca stiu ca au sprijinul neconditionat al celor dragi ii poate incuraja sa lupte pentru ceea ce isi doresc.

3. Fii un model de urmat

Fii un model pozitiv, urmandu-ti propriile vise si obiective. Copiii invata multe vazand cum adultii infrunta provocarile si persevereaza. Iar a fi modelul lor de urmat nu inseamna sa faci totul bine, ci mai degraba sa le transmiti aceasta motivatie in alegerea a ceea ce vor sa faca sau a ceea ce vor sa fie.

4. Sarbatoreste micile realizari

Recunoaste si sarbatoreste fiecare pas spre visele lor, indiferent cat de mic este. Daca, de exemplu, copilul tau se perfectioneaza la taekwondo, acesta este un mare pas inainte pentru el. Laudele si recunoasterea fac parte din consolidarea pozitiva si, ca atare, sunt instrumente motivationale puternice.

5. Incurajeaza-le creativitatea

O alta cheie pentru a-i insoti in aceasta calatorie catre scopurile si obiectivele lor este sa le oferi oportunitati de a-si explora si dezvolta creativitatea. Creativitatea si imaginatia sunt instrumente care le vor permite sa gaseasca noi modalitati de abordare a viselor lor.

6. Stabiliti impreuna obiective realizabile

Ajuta-i sa isi imparta visele in obiective mai mici, realizabile. In acest fel, ei vor invata sa abordeze progresul pas cu pas. Toate obiectivele pot fi impartite in pasi mai mici, realizabili, ceea ce ii va motiva. Daca, de exemplu, obiectivul lor este sa isi faca prieteni, un mic pre-obiectiv poate fi sa vorbeasca cu cineva nou la locul de joaca, la piscina sau in parc.

7. Pune accentul pe rezilienta si perseverenta

Invata-ti copiii ca obstacolele si esecurile fac parte din proces si ca perseverenta este esentiala pentru a realiza orice vis. Infruntarea acestor obstacole pe parcurs ii va ajuta sa fie rezilienti, iar pentru a face acest lucru, trebuie sa fie consecventi si sa persevereze.

8. Deschiderea fata de noi posibilitati

Un alt aspect care ii poate ajuta foarte mult este sa ii incurajezi sa ia in considerare diferite optiuni si cai spre realizare viselor. Flexibilitatea este esentiala pentru a se adapta la oportunitatile care apar; daca sunt flexibili, vor putea sa vada ca visul lor nu trebuie sa fie neaparat unul specific si ca, inainte de a ajunge acolo, se pot bucura de calatorie sau pot atinge alte obiective mici.

9. Creeaza un mediu de sustinere

Pe de alta parte, cultivarea unui mediu acasa si la scoala care sa le incurajeze increderea si siguranta de a-si exprima visele fara teama de a fi judecati este esentiala. Copiii au nevoie sa isi construiasca increderea in sine pentru a putea incerca lucruri noi si pentru a putea incerca.

Creeaza un mediu in care sa nu se simta judecati. Foloseste fraze precum: "Te-ai descurcat grozav", "Cred ca este o idee buna", "La ce te-ai gandit?", "Poti sa explici?" etc. pot fi de ajutor.

10. Incurajarea invatarii

In cele din urma, inspirarea copiilor cu o atitudine pozitiva fata de invatare le va permite acestora sa dobandeasca abilitatile si cunostintele de care au nevoie pentru a-si realiza visele. Aminteste-le ca, pe masura ce se indreapta spre visele lor, pot invata multe lucruri noi!

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Motivare copii Vise Copii

Articole recomandate

Citeste si despre