Cum sa-ti ajuti copilul prescolar sa doarma in propriul pat. Sfaturile expertilor de la Harvard

/ / Modificat: 2023-06-05
Cum sa-ti ajuti copilul prescolar sa doarma in propriul pat. Sfaturile expertilor de la Harvard

Somnul sugarului este unul dintre aspectele asupra carora parintii au cele mai multe indoieli. Si pe buna dreptate, deoarece studiile au calculat ca numai in primul an de viata al unui bebelus parintii pierd peste 700 de ore de somn.

Toti parintii isi doresc ca micutii sa doarma linistiti inca din prima zi, dar este important sa intelegem ca somnul sugarului este un proces evolutiv si ca fiecare copil are propriul ritm.

In acest sens, este complet normal ca micutii sa se trezeasca de mai multe ori in timpul noptii, sa treaca prin perioade in care se impotrivesc mersului la culcare sau nu vor sa doarma singuri. Daca acesta este si cazul tau si si vrei sa-ti inveti copilul sa doarma in propria camera, iata care sunt recomandarile oferite de expertii de la Universitatea Harvard:

Asigura-te ca  micutul tau este pregatit sa faca pasul cel mare

Primul si cel mai important sfat oferit de expertii de la Universitatea Harvard este acela ca, inainte de a incepe procesul de tranzitie la propriul pat, trebuie sa te asiguri ca micutul tau este cu adevarat pregatit pentru asta.

In mai multe randuri, noi, parintii, insistam sa implementam anumite schimbari in viata copiilor nostri fara sa tinem cont daca acestia sunt suficient de maturi - fizic si emotional - pentru a le face fata.

Asadar, daca copilul tau trece prin alte procese importante, cum ar fi scoaterea scutecelor, inceperea scolii, sosirea unui frate, conflicte familiale... este mai bine sa astepti sa depaseasca aceasta etapa inainte de a-l invata sa doarma singur. Nu uita ca, in aceasta perioada delicata, copiii sunt mai vulnerabili si au nevoie de protectia parintilor lor.

Pe de alta parte, expertii ne sfatuiesc, de asemenea, sa nu incepem tranzitia daca observam ca copilul traverseaza o perioada in care este deosebit de anxios, nervos sau speriat. Daca este si cazul tau, este important sa consultati medicul pediatru si sa ii oferi copilului confortul si siguranta de care are nevoie.

Cum sa-ti inveti copilul sa doarma singur in propriul pat

Acestea fiind spuse, daca crezi ca este momentul sa iti inveti copilul sa doarma singur, in propria camera, iata ce poti face, potrivit expertilor Harvard, pentru o tranzitie reusita:

Amenajeaza o camera confortabila si atractiva

Este mai probabil ca copiii sa doreasca sa ramana in camera lor daca le place si se simt bine in ea. O idee buna este sa implici copilul in decorarea propriei camere sau sa tii cont de preferintele acestora in alegerea culorii, designului, tapetului etc..

Asigura-i liniste si intuneric

Camera ar trebui sa aiba jaluzele sau perdele care sa permita impiedicarea luminii sa intre in aceasta, pe timpul noptii, desi unii copii ar putea avea nevoie de lumini sau lampi de veghe. Cu toate acestea, draperiile sunt extrem de utile deoarece impiedica luminile si umbrele create de masini si copaci sa ii sperie. De asemenea, este important sa izolezi fonic camera copilului, pentru a impiedica zgomotele sa-l trezeasca sau sa ingreuneze adormirea.

Expertii recomanda, de asemenea, sa nu existe televizoare sau dispozitive electronice in camera, deoarece acestea interfereaza cu un somn sanatos.

Respecta ora de culcare

Este esential sa pastrezi mereu aceeasi ora de culcare, nu doar pentru a crea un obicei care sa favorizeze somnul, ci si pentru a te asigura ca micutul tau doarme suficiente ore, in functie de varsta.

Creeaza rutine sanatoase de somn

Pentru a realiza o buna igiena a somnului, trebuie sa stabilesti si sa respecti o serie de rutine care sa favorizeze relaxarea si odihna. Fiecare familie trebuie sa le aleaga pe cele care i se potrivesc cel mai bine, cum ar fi o baie relaxanta, exercitii de respiratie sau o poveste de noapte buna.

Stai alaturi de copil pana adoarme, daca este nevoie

Daca micutul tau doreste sa stai cu el pana adoarme, nu ii refuza acest lucru. In acest fel se va simti in siguranta si va fi mai calm si va adormi mai usor. Expertii de la Harvard recomanda insa reducerea treptata a timpului petrecut in camera copilului, la ora culcarii, astfel incat acesta sa se obisnuiasca treptat sa se culce singur.

Daca micutul se trezeste, du-l inapoi in pat

Este de asteptat ca, in primele nopti, copilul sa se trezeasca si sa vina in dormitorul tau. Daca se intampla acest lucru, expertii te sfatuiesc sa iti duci copilul inapoi in pat, cu dragoste si rabdare si sa repetati pasul anterior.

Incurajeaza-ti copilul

In orice moment, un copil are nevoie sa se simta ocrotit, iubit si sustinut de parintii sai. In acest sens, este esential sa il incurajezi, sa recunosti efortul pe care il face si sa lauzi fiecare mic pas pe care il face.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Camera copii

Articole recomandate

Citeste si despre