Ai grija de sanatatea mintala a copiilor. Cele mai frecvente tulburari care apar in copilarie si adolescenta

/ / Modificat: 2022-11-01
Ai grija de sanatatea mintala a copiilor. Cele mai frecvente tulburari care apar in copilarie si adolescenta

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intre 10 si 20% dintre copii si adolescenti sufera de tulburari psihologice. Tocmai de aceea este important sa acordam o atentie deosebita sanatatii mintale a copiilor nostri.

Este foarte important ca parintii sa recunoasca orice schimbari care pot aparea in comportamentul micutilor si care avertizeaza asupra sanatatii mintale a acestora. De asemenea, se impune apelarea la ajutor de specialitate pentru a rezolva problemele inca de la inceput, pentru ca problemele sa nu se agraveze.

Cele mai frecvente tulburari psihologice in copilarie si adolescenta

La cei mai mici copii, intre 0 si 5 ani, tulburarile care ii afecteaza cel mai mult sunt: tulburarile de comportament si intarzierile de dezvoltare si de limbaj, potrivit OMS.

Intre 6 si 11 ani, se remarca tulburarile de comportament, ADHD si tulburarile de invatare (de exemplu, dislexia). Mai tarziu, in adolescenta, intre 12 si 18 ani, cele mai raspandite tulburari sunt tulburarile de comportament, tulburarile de anxietate si tulburarile de dispozitie, cum ar fi depresia.

In ceea ce priveste diferenta dintre sexe, atat in copilarie, cat si in adolescenta, ca regula generala, tulburarile de comportament afecteaza mai mult baietii, iar tulburarile de anxietate si de dispozitie afecteaza mai mult fetele.

1. Tulburari de neurodezvoltare

Tulburarile de neurodezvoltare sunt tulburari comportamentale si cognitive care apar in timpul dezvoltarii, avand ca rezultat dificultati considerabile in dobandirea si executarea unor functii intelectuale, motorii sau sociale specifice. In cadrul acestui grup gasim:

- Tulburari din spectrul autist

- Dizabilitate intelectuala

- Tulburare de deficit de atentie cu sau fara hiperactivitate (ADD/ADHD).

2. Tulburari de invatare

Ca o alta tulburare frecventa in copilarie si adolescenta (mai ales in copilarie), intalnim tulburarile de invatare. Potrivit studiilor efectuate, aproximativ 10% din populatia scolara are o astfel de tulburare.

Cele mai frecvente sunt dislexia si discalculia. In cazul dislexiei, copilul are dificultati in a citi corect, inclusiv erori de intelegere si confuzie a literelor, iar in cazul discalculiei, dificultati in invatarea matematicii.

Exista si alte tulburari de invatare, desi ceva mai putin frecvente, cum ar fi:

- Tulburare de exprimare scrisa: elevul prezinta abilitati de scriere sub nivelul asteptat pentru varsta, IQ-ul si scolarizarea sa. De asemenea, prezinta erori de gramatica, de punctuatie si de organizare a paragrafelor.

- Tulburare specifica de invatare a ortografiei: ortografia este alterata; elevul poate adauga, omite sau inlocui diferite litere, atat vocale cat si consoane.

3. Depresie

In cadrul tulburarilor de dispozitie gasim depresia, o tulburare care, potrivit OMS, a afectat 23 de milioane de copii si adolescenti in 2019.

Depresia infantila are anumite particularitati; de exemplu, simptomul caracteristic nu este atat starea de depresie sau tristetea, cat iritabilitatea.

Pe de alta parte, potrivit unui studiu realizat de Ana Gallego Iborra si colaboratorii sai, publicat in revista Paediatrics Primary Care in 2021, atunci cand depresia apare in copilarie si adolescenta, aceasta tinde sa adopte un curs cronic, cu recurente si un risc de 2 pana la 4 ori mai mare de a suferi de depresie la varsta adulta.

In plus, in ultimele decenii, s-a observat ca, cu fiecare generatie, creste riscul de aparitie a depresiei la o varsta din ce in ce mai tanara. In cele din urma, conform aceluiasi studiu, cu cat varsta de debut este mai mica, cu atat mai mare este gravitatea, afectarea functionala si tendinta de cronicizare.

4. Tulburari de anxietate

In 2019, potrivit Global Health Data Exchange (GHDx), citat de OMS, 58 de milioane de copii si adolescenti sufereau de o tulburare de anxietate. Exista diferite tipuri de tulburari de anxietate:

- Tulburarea de anxietate generalizata (GAD).

- Fobii specifice

- Tulburare de panica

- Fobie sociala (anxietate sociala)

- etc.

La copii, fobiile specifice sunt mai frecvente, iar la adolescenti, tulburarea de anxietate sociala (fobia sociala).

5. Tulburari comportamentale

Tulburarile de comportament, potrivit GHDx, la care face referire OMS, au afectat, in 2019, 40 de milioane de persoane, inclusiv copii si adolescenti.

Este foarte frecventa in copilarie, desi apare uneori si in alte perioade ale vietii. Tulburarile comportamentale includ:

- Tulburare de comportament disocial.

- Tulburare de opozitie provocatoare.

Acest tip de tulburare se caracterizeaza prin probleme comportamentale persistente, cum ar fi comportamente persistente de sfidare sau de nesupunere care incalca in mod permanent drepturile fundamentale ale altora sau normele sociale, regulile sau legile majore adecvate varstei.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatatea copiilor Tulburari copii

Articole recomandate

Citeste si despre