5 lucruri pozitive in relatia dintre frati care au o diferenta mare de varsta

/ / Modificat: 2023-12-07
5 lucruri pozitive in relatia dintre frati care au o diferenta mare de varsta

Atunci cand vorbim despre frati, se intampla adesea ca acestia sa aiba doar cativa ani diferenta de varsta (sau cel putin nu multi ani), iar aceasta este ideea pe care tindem sa o avem cel mai mult in minte. Dar cum ramane cu fratii care au multi ani distanta? Adevarul este ca exista si lucruri pozitive in acest sens. Am trait-o pe propria piele si, desi, in mod logic, acest lucru va depinde de caracterul fiecarei persoane, de contextul si de familia sa, adevarul este ca este o experienta care poate fi foarte imbucuratoare.

Avantajele relatiei dintre frati cu o diferenta mare de varsta

1. Sprijin si sfaturi valoroase

Diferenta mare de varsta le permite fratilor mai mari, intr-un fel, sa actioneze ca "modele de rol" sau "mentori" naturali pentru fratii lor mai mici. Acest lucru vine de la sine, nu ca ar fi rolul fratelui mai mare sa invete si sa educe - departe de asta (este mai bine sa nu-i pui astfel de asteptari).

2. O figura particulara: intre prieten, frate sau sora si parinte

Adesea, intre fratii care au o diferenta de varsta de multi ani si datorita acestui fapt, se produce o legatura particulara, iar fratii mai mari pot exercita un rol care nu este nici de parinte, nici de frate sau de prieten, dar care combina elemente ale acestor trei figuri.

3. Mai putina supraprotectie parentala

Atunci cand parintii au copii si, dupa cativa ani, au un alt (sau alti) copii, este posibil ca acesti a doua copii sa fie crescuti diferit. Ei sunt parinti mai in varsta (si, prin urmare, pot fi mai maturi), i-au crescut deja pe primii si au invatat multe despre parenting. De asemenea, vremurile se schimba.

4. Un om de incredere special

In legatura cu discutia de mai sus despre incredere, relatia dintre fratii de varste diferite poate fi o sursa de incredere si sprijin neconditionat. Fratii mai mari devin adesea confidenti pentru fratii mai mici, ceea ce poate consolida legatura emotionala si poate oferi un spatiu sigur pentru a impartasi ganduri si sentimente.

5. Admiratie si dezvoltare personala

In plus, faptul de a avea frati mai mari ii poate inspira pe copiii mai mici sa isi stabileasca obiective si aspiratii mai inalte, deoarece pot vedea exemple de realizari si succese la fratii lor mai mari, pe care ii pot admira. Copiii mai mari pot fi motivati sa fie modele pozitive, ceea ce le poate incuraja propria crestere si responsabilitate personala.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diferenta varsta frati Relatie frati

Articole recomandate

Citeste si despre