Incep inscrierile in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2017-2018

/ / Modificat: 2017-02-22
Incep inscrierile in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2017-2018

Luni, 27 februarie 2017, incep inscrierile in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2017-2018. Astfel, toti copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august 2017 vor fi inscrisi obligatoriu in clasa pregatitoare. Copiii care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2017 pot fi inscrisi in clasa pregatitoare doar dupa trecerea testului de evaluare psihosomatica.

Parintii copiilor care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2017 si nu opteaza pentru evaluarea psihosomatica si inscrierea in clasa pregatitoare, isi pot inscrie copilul la gradinita, in grupa mare. Acelasi lucru este valabil si pentru copiii care nu trec evaluarea psihosomatica.

Parintii ai caror copii implinesc 6 ani dupa data de 31 decembrie 2017, daca doresc inscrierea acestora in clasa pregatitoare, trebuie sa stie ca aceasta este posibila doar dupa consilierea impreuna cu inspectoratele scolare sau unitatile de invatamant si in urma evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului. Daca rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea psihosomatica a copilului nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare, copilul va fi inscris in invatamantul prescolar, la grupa mare. Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat.

Calendarul inscrierii in invatamantul primar pentru anul scolar 2017-2018

22 februarie 2017 – Afisarea circumscriptiilor scolare si a planului de scolarizare propus, respectiv numarul de clase pregatitoare alocate, la fiecare unitate de invatamant, inclusiv pe site-ul acesteia,daca exista, si pe site-ul inspectoratului scolar.

Afisarea, la sediul fiecarei unitati de invatamant si pe site-ul acesteia, daca exista, sau pe site-ul inspectoratului scolar, pentru unitatile de invatamant care nu au site propriu, a informatiilor care permit parintilor sa cunoasca activitatea specifica clasei pregatitoare din cadrul unitatii, cum ar fi: posibilitatea organizarii procesului de invatamant in cadrul unei gradinite aflate in structura scolii sau in consortiu cu scoala, posibilitatea organizarii programului Scoala dupa scoala, fotografii ale spatiului in care se desfasoara activitatea la clasa pregatitoare.

Afisarea programului de evaluare a dezvoltarii psihosomatice a copiilor solicitata de parinti si a unitatilor/institutiilor in care se realizeaza evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor solicitata de parinti.

Anuntarea, prin afisare la sediul unitatii de invatamant, a criteriilor specifice de departajare elaborate de unitatile de invatamant, in urma consultarii cadrelor didactice si a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al parintilor - avizate, din punctul de vedere al legalitatii, de catre consilierul juridic si aprobate in consiliul de administratie al unitatii de invatamant.

Anuntarea, prin afisare la sediul unitatii de invatamant, a listei documentelor care sa dovedeasca indeplinirea criteriilor specifice de departajare.

Afisarea, la sediul unitatii de invatamant si al inspectoratului scolar si pe site-ul acestora, a programului de completare a cererilor tip de inscriere in invatamantul primar.

23 februarie - 2 martie 2017 – "Ziua portilor deschise", in fiecare unitate de invatamant in care se desfasoara activitate specifica clasei pregatitoare. Parintii, copiii si alte persoane interesate pot vizita spatiile dedicate activitatilor claselor pregatitoare si pot purta discutii cu personalul unitatii de invatamant implicat in aceasta activitate.

Organizarea, in unitatile de invatamant prescolar,a intalnirilor pentru informarea si consilierea parintilor copiilor din gradinita care vor fi cuprinsi, in anul scolar 2017 - 2018, in invatamantul primar.

22 februarie - 14 martie 2017 – Evaluarea dezvoltarii psihosomatice pentru copiii care implinesc 6 ani dupa data de 31 august 2017.

22 februarie - 15 martie 2017 – Comunicarea rezultatului evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului.

Prima etapa de inscrieri in clasa 0 - pregatitoare

27 februarie - 16 martie 2017 – Completarea cererilor-tip de inscriere, de catre parinti, online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, zilnic, in intervalul orar 8,00- 20,00 (luni-vineri),respectiv 9,00-13,00 (sambata).

17 martie 2017 – Procesarea, de catre comisia nationala de inscriere a copiilor in invatamantul primar (Comisia nationala), a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere.

18 - 21 martie 2017 – Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, pe baza informatiilor din cererile-tip de inscriere si din documentele depuse de parinti, a cererilor parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de inscriere din unitatile de invatamant, prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare si validarea de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant a listei candidatilor admisi in aceasta faza.

22 martie 2017 – Procesarea de catre Comisia nationala a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la o altaunitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din lipsa de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie.

22 - 23 martie 2017 – Afisarea candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa, in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar si al unitatilor de invatamant.

A doua etapa de inscriere in clasa 0 - pregatitoare

23 martie 2017 – Comunicarea, prin afisare la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul scolar.

24 martie - 30 martie 2017 – Depunerea cererii-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa.

Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierea copiilor.

31 martie -05 aprilie 2017 – Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, a cererilor-tip de inscriere depuse de parinti, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile.

Completarea, in aplicatia informatica, adatelor din cererile – tip de inscriere pentru candidatii admisi in aceasta etapa.

6 aprilie 2017 – Afisarea listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare, la fiecare unitate de invatamant a.

7 - 13 aprilie 2017 – Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant.

Solutionarea de catre inspectoratul scolar a oricarei alte situatii referitoare la inscrierea in invatamantul primar, avand in vedere, cu prioritate, interesul educational al copilului.

Inspectoratul Scolar Judetean poate decide reconfigurarea circumscriptiilor scolare astfel incat sa asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor in clasa pregatitoare, in situatia in care capacitatea unei unitati de invatamant nu permite cuprinderea in clasa pregatitoare a tuturor copiilor din circumscriptia scolara stabilita in anul scolar anterior.

Taguri Clasa pregatitoare Inscriere clasa pregatitoare

Articole recomandate

Citeste si despre