Idei de sandvis si pachetel pentru copil la scoala

/ / Modificat: 2013-11-23
Idei de sandvis si pachetel pentru copil la scoala

Pachetelul pentru scoala al copilului trebuie sa fie sanatos, proaspat, rezistent la temperaturi crescute, hranitor, diversificat in fiecare zi, dar mai ales pe placul celui mic. Uneori, punerea laolalta a tuturor acestor caracteristici nu ofera prea multe solutii parintilor, care intra rapid in pana de idei.

Sandvisurile sunt cele mai mai populare si potrivite alegeri pentru pachetelul de scoala al micutului. Ele sunt destul de versatile, pot combina o multime de alimente si au cele mai mari sanse sa nu ajunga la cosul de gunoi sau sa fie aduse inapoi acasa de catre cel mic.

Iata un mic ghid pentru a transforma pachetelul de scoala al copilului si sandvisurile in alimente gustoase si hranitoare, dar si pe placul micutului tau!

Idei si trucuri pentru pachetelul de scoala al copilului

Gandeste-te ca pachetelul pentru scoala este, de fapt, o gustare pe care o ia copilul, fie intre mic-dejun si pranz, fie intre pranz si cina, in functie de cum are programul scolar.

Alimentele care compun pachetelul trebuie sa tina cont de cateva reguli pentru a asigura o gustare sanatoasa si satioasa micutului tau. Numai daca pachetelul este suficient de satios nu va fi tentat sa mai recurga la alimente de tip junk-food dimprejurul scolii sau de la colegi.

Odata ce cade in capcana chips-urilor, snacks-uilor, produselor de patiserie si a altor alimente din aceasta categorie, cu greu il vei dezobisnui de ele.

Iata de ce trebuie sa tii cont in prepararea pachetelului copilului, pentru a fi pe placul lui si pentru a fi sigura ca ii asigura un aport caloric si nutritiv adecvat.

Cantitati moderate

Nu exagera in cantitatea de alimente pentru pachet. Pana la urma este vorba de o gustare, care poate fi formata cu succes dintr-un sandvis mai maricel si un fruct, sau un sandvis mai mic si o briosa ori o alta prajiturica facuta in casa. In cazul in care ii dai doua sandvisuri, nu ii mai pune si desert.

Fructul, o alegere zilnica

Este indicat sa nu lipseasca niciodata fructul din pachetel. Copilul trebuie sa consume fructe zilnic, iar multe dintre ele sunt o solutie optima pentru gustarea de la scoala. Asadar, pe langa sandvis, mini-pizza si alte alimente sarate, pune-i micutului tau si ceva fructe.

Opteaza intotdeauna pentru fructe care nu necesita foarte multi pasi pentru curatare sau decojire si care nu fac multa mizerie in timpul consumului.

De exemplu, copilului ii va fi foarte greu sa consume la scoala un kiwi sau o rodie. In cazul in care ii faci o mini-salata de fructe (pentru a-i oferi si sortimente de fructe mai pretentioase la decojire si consum), asigura-te ca i-o pui intr-o casoleta inchisa ermetic si ca vremea permite mentinerea ei la temperatura camerei timp de cateva ore. Daca nu, limiteaza-te la banana, mar, para, struguri etc. Este recomandat sa le speli de acasa, deoarece micutul tau nu va avea rabdare sa o faca la scoala.

Sandvisul, cea mai practica alegere

sandvis-pachet

Creeaza sandvisuri dulci sau sarate, folosind doar ingrediente sanatoase. Opteaza pentru umplerea sandvisurilor cu creme de branza, unt de arahide, sunca de pui sau de curcan, legume feliate, fructe, carnita pe gratar preparata in casa, omleta, felii de branzica.

Evita mezelurile grase, cascavalul si alte alimente bogate in grasimi si conservanti nocivi.

Painea, in mai multe sortimente

Diversifica tipurile de paine pentru sandvisuri. Oricat de mult ai schimba ingredientele din interior, daca micutul tau primeste mereu sandvisuri cu paine alba, se va plictisi. Opteaza si pentru chifle, paine cu seminte, cu masline, paine prajita, covrigi, batoane, care se pot preta la diverse tipuri de umpluturi.

Iaurturile, o idee practica, sanatoasa si satioasa

Iaurturile sunt iarasi o alegere foarte simpla si versatila pentru gustarea de la scoala a celui mic. Acestea pot fi consumate cu fructe, simple, cu biscuiti sau covrigei, care pot fi pusi in pachetel separat.

Ii poti pregati o punguta mica in care sa amesteci musli si cereale integrale pe care sa le toarne in iaurt atunci cand mananca.

Prajituri facute in casa, o alegere dulce, sanatoasa si satioasa

Briosele facute in casa, pandispanul, negresele si alte prajiturele delicioase, care nu contin crema sau care nu trebuie consumate cu lingurita sunt nemaipomenite pentru gustarea de la scoala.

Acestea trebuie sa fie alaturate unui sandvis mic sau unei alte gustari sarate. Nu oferi copilului doar prajituri in pachetel.

Copilul, principalul consultant in prepararea pachetelului

Daca nu doresti ca pachetelul sa ajunga la gunoi, afla mai intai ce ii place sa manance. Poti intreba zilnic copilul ce prefera sa manance a doua zi la scoala, punandu-i la dispozitie cateva optiuni.

Idei de sandvisuri sugerate de mamici

Am intrebat mamicile din comunitatea Copilul.ro ce aleg sa le puna micutilor la pachet, pentru scoala. Iata ce ne-au raspuns:

"Eu lui Edi ii fac sandvisuri cu pate de casa, branzica de vaci frecata cu unt si masline, paine cu unt si cu gem, piept de pui frecat cu unt si sandvisuri cu unt si ou." - Gabitzza

"Eu le dau sunca de praga, cascaval cu unt, miere cu unt." - Alessuta

"Sandvis cu sunca si cascaval, sau numai una din ele, cu o jumatate de ardei verde sau rosu, sau cu rosii taiate rondele si o frunza de salata, incalzite la sandvis-maker. Paine cu unt si ridichi taiate rondele. Paine cu unt si miere. Paine cu unt de arahide si gem. Paine cu almette si rosii/ridichi/castraveti. Sandvis-uri mai aspectuoase fac cu somon si branza, ornate cu ou fiert si rosii, sau cu ou fiert si telina rasa." - Yuxi

"Nu se pun dulciuri si suc copiilor la pachet. Cateva sugestii: paine cu unt, sunca, pateu, rosii, castraveti, paine cu ou, branza topita. Restul placerilor le puteti face copiilor acasa." - Alina_popa_aly

"Eu ii pun sandvis cu sunca, unt si ceva legume. Eu intotdeauna am considerat ca un sandvis trebuie sa contina si lactate/branzeturi, carne si legume." - Tama

"Un sandvis, un iaurt si fulgi, un fruct... cam asta ar fi indicat sa primeasca. Dulciuri in niciun caz... nu numai ca strica pofta de mancare, dar dupa dulciuri periajul dintilor este mult mai important decat dupa mancare, iar ei nu se pot peria pe dinti la scoala." - Stefaniajohnson

"Fetei mari ii plac sandvis-urile cu branza topita, cascaval, pate, sau cu crema de branza (100% natural, facut in casa). Mai mananca si cu sunca, dar ii dau mai rar." - Teodora33

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Idei pachetel scoala Pachetel scoala copii Sandvisuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre