Facutul temei pe genunche. Ion Petrica si Stefan, basca Educatia Fizica

/ / Modificat: 2017-10-31
Facutul temei pe genunche. Ion Petrica si Stefan, basca Educatia Fizica

Teroarea anilor mei de gimnaziu avea coperti albastre, trei autori (Cornel Stefan, Ion Petrica, Stefan Alexe) si era denumita generic "Ion Petrica si Stefan". Am achizitionat-o la pachet cu un curs de termodinamica pentru anul 3 de facultate si chiar am fost multumit de oferta, pentru ca in comertul socialist de la mijlocul anilor '80 riscai sa pleci dintr-o librarie cu cartea dorita plus doua balamale, o cazma, 3 kile de cuie si 4 cutii de creveti vietnamezi (care numai creveti nu erau - n.r.).

La mai bine de 3 decenii, moda bonusurilor varate cu forta loveste din nou, ce-i drept nu in comert, ci direct in sistemul educational. Mara inca nu a trecut in ciclul gimnazial, lucru care ar fi trebuit sa ne asigure ceva liniste - ma rog, in masura in care poti sa nu faci atac de panica ca nu ati mai repetat inca odata tabla adunarii, inmultirii, multimile asociative etc - dar adevarul e ca temele ei sunt in stare sa provoace nevroze oricui din familie.

Experti in toate

Prima chestiune ar fi ca cei trei autori de culegere de probleme de matematica mentionati mai sus sunt trecuti la capitolul diverse, i-am fumat cu brio si eu si fosta sotie si a contribuit din plin si soacra-mea.

Inca din clasa a doua, temele copilului nu se mai rezuma la exercitiile din carte, caiet de exercitii, manual auxiliar, ci vin cu mentiunea: Plus inca 5 probleme compuse acasa dupa modelul de la pagina "tz".

Pe scurt, fiecare familie din clasa a III-a B de la scoala Marei compune odata la 2 saptamani cate o Gazeta Matematica, iar cu forte reunite am putea scoate vreo 2-3 culegeri de probleme pentru ciclul primar pe fiecare trimestru.

Enunturile, din ce mai discutam in disperare pe Whatsapp sau in grupul de messenger, fac referire la rezervele de hrana pentru iarna ale iepurasilor, timpi si distante kilometrice strabatute in drumul spre scoala pe diverse trasee, numar de invitati la o petrecere raportat la prajituri, felii de pizza, sucuri etc.

Practic, nu am habar daca copii invata ceva din toata chestia asta, in contextul in care toti apeleaza la parinti pentru a le compune problemele, dar cert este ca noi, adultii, suntem oricand gata sa deschidem o ferma de iepuri, sa facem studii de trafic in locul specialistilor din primarii sau de la Universitatea "Ion Mincu" sau sa ne aratam talentele de gazde perfecte in organizarea unui party in care stabilesti clar cate calorii ar trebui sa ingurgiteze fiecare invitat. Aaa, sa nu uit, mai e si varianta aprozarului in care tot invarti fructe si legume dintr-o ladita in alta pana cand ajungi la rezultatul dorit.

Nu am de gand sa intru in dezbaterea pro sau contra manual unic/manuale alternative, dar am destule semne de intrebare privind dezvoltarea capacitatii logice la generatia din care face parte si fii'mea.

Tema la sport

Cireasa de pe tort sau bomboana de pe coliva (depinde in ce stare psihica te nimereste - n.r.) nu a reprezentat-o corvoada temelor la mate, ci aparitia temei scrise la Educatie Fizica si Sport.

Ohhh yeah! Asta a picat fix la mijlocul ultimei saptamani din luna octombrie si a avut si un titlu glorios: "Realizati avancronica unui meci de baschet".

Bine ca nu a fost de oina, desi ma puteam astepta si la asa ceva daca Petre Daea ar fi fost pus la Educatie si nu la Agricultura. Am avut, ce-i drept, si putin noroc cu experienta profesionala de acum 8 ani, cand eram reporter pentru un post de radio de profil, dar tot am simtit ca cineva mi-a trantit un "genunche" intr-o zona sensibil de dureroasa (stomac, sau pe acolo)!

S-a rezolvat si asta, noroc cu partida dintre CSM Steaua si CS Poli Iasi, programata pentru weekend, dar nedumerirea ramane - de ce primesc astia mici teme pe care nu stiu sa le faca? La cate meciuri de baschet au fost cu clasa?

Intr-o librarie de pe Oltenitei, aproape de statia de metrou Brancoveanu, mi-a atras atentia un manual de kendama expus strategic in vitrina. Nu am habar ce sanse sunt sa fie trecut in lista auxiliarelor acreditate, dar incep deja sa pun bani deoparte ca sa ii platesc orele de  meditatii lui CRBL, singurul adult specialist in kendama de care am auzit pana acum.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teme copil scolar Teme pentru acasa Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre