Ce inseamna un profesor bun in viziunea unui dascal. Scrisoarea pe care trebuie sa o citeasca toti parintii

/ / Modificat: 2023-08-24
Ce inseamna un profesor bun in viziunea unui dascal. Scrisoarea pe care trebuie sa o citeasca toti parintii

Atunci cand ne gandim la anii de scoala, ne vin in minte figurile catorva profesori. Ii tinem minte atat pe cei care au avut un impact pozitiv, cat si pe cei care au avut un impact negativ asupra noastra pe parcursul anilor de gimnaziu sau de liceu. Lucrurile sunt la fel si in prezent, iar o profesoara in activitate a tinut sa clarifice lucrurile.

Dascalul care s-a semnat drept Lucica G. a explicat, intr-o scrisoare deschisa, care este diferenta dintre un profesor bun si un profesor popular. Profesoara a transmis un mesaj care a fost preluat ulterior de mai multe publicatii. A spus ca, in viziunea ei, un profesor bun este acela care reuseste sa ii faca pe elevii lui sa retina si sa aplice cat mai multe informatii din materia pe care acesta o preda. Pe de alta parte, un profesor iubit de elevi este acela care niciodata nu ii critica, nu ii cearta, care este intotdeauna glumet. Desi acesta este dorit de elevi, diferentele dintre cele doua tipologii se vor vedea pe parcurs, mai ales dupa ce elevii ies de pe bancile scolii, este de parere Lucica G.

„ (...) Este o mica mare diferenta intre un profesor bun, in adevaratul sens al cuvantului si un profesor iubit de elevi si parinti. Mai exista si exceptii, minore, in care poate fi vorba de aceeasi persoana, dar rare! Adevarul gol-golut e urmatorul:

Profesorul bun e cel pentru care prioritatea numarul 1 este sa-l invete carte pe elev. Cand iese copilul din mana lui, la final anului sau anilor scolari, sa plece cu ceva in cap. Sa fie mai bun decat la inceput. Sa stie notiuni noi, sa fie capabil de abilitati noi. Daca il intreaba cineva din afara din materie sa poata da niste raspunsuri. Iar acest lucru inseamna invatare, exersare, seriozitate, timp alocat lectiilor si temelor. Adica lucruri de care majoritatea elevilor nu sunt atat de incantati. Deci nu au cum sa ii iubeasca pe cei carora le datoreaza toate aceste responsabilitati. Ca ii respecta, ca ii plac, dar nu sunt ,,indragostiti" de profesorii rigurosi si exigenti. Iar fara exigenta nu exista depasirea limitelor si in final, progres”.

Profesorul iubit de elevi vs. profesorul iubit de parinti

Profesoara care a tinut sa spuna lucrurilor pe nume in mesajul sau atrage atentia ca dascalii buni sunt priviti diferit de elevi si parintii:

”Profesorul iubit de elevi. Este cel care nu ii cearta niciodata, rade tot timpul, glumeste, se pune la mintea lor, nu verifica temele, mai inchide ochii atunci cand se copiaza la lucrari, da note mult mai mari decat merita elevii, nu da niciodata 4. Mai lipseste de la ora, mai uita sa le puna absente copiilor cand lipsesc.

Profesorul iubit de parinti. Este cel care nu discuta niciodata cu ei despre problemele copilului, ci il lauda tot timpul, il descrie mai bun decat este. Nu le cere parintilor implicare acasa. Nu ii solicita pentru activitati. Nu ii cheama la scoala. Le raspunde pe whatsapp la toate problemutele si framantarile (de importanta cruciala, ha!) la orice ora din zi si din noapte. Tine cont de toate sfaturile si sugestiile parintilor, le face pe plac in toate, fara sa se impuna deloc, chiar daca este vorba uneori de aberatii. Cititi, ganditi, analizati si concluzionati!”

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Profesor Profesori copii Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre