Cand incep inscrierile in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2018-2019

/ / Modificat: 2018-02-13
Cand incep inscrierile in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2018-2019

Pe 5 martie incep inscrierile in invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019, potrivit calendarului si metodologiei puse in dezbatere de Ministerul Educatiei.

Astfel, copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2018 inclusiv, pot fi inscrisi in invatamantul primar, in clasa pregatitoare. Copiii care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2018 pot fi inscrisi in clasa pregatitoare doar dupa trecerea testului de evaluare psihosomatica.

Parintii copiilor care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2018 si nu opteaza pentru evaluarea psihosomatica si inscrierea in clasa pregatitoare, pot alege sa isi inscrie copilul la gradinita, in grupa mare. Acelasi lucru este valabil si pentru copiii care nu trec evaluarea psihosomatica.

Daca parintii ai caror copii implinesc 6 ani dupa data de 31 decembrie 2018 doresc inscrierea acestora in clasa pregatitoare, trebuie sa stie ca aceasta este posibila doar dupa consilierea impreuna cu inspectoratele scolare sau unitatile de invatamant si in urma evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului. In cazul in care rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea psihosomatica a copilului nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare, copilul va fi inscris in invatamantul prescolar, la grupa mare. De asemenea, rezultatul evaluarii nu poate fi contestat.

Calendarul inscrierii in invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019

Potrivit proiectului, parintii ar trebui sa stie ca in prima etapa de inscriere, calendarul arata astfel:

  • 26 februarie 2018: Afisarea circumscriptiilor scolare si a planului de scolarizare propus, respectiv numarul de clase pregatitoare alocate, la fiecare unitate de invatamant, inclusiv pe site-ul acesteia, daca exista, si pe site-ul inspectoratului scolar.

Afisarea programului de evaluare a dezvoltarii psihosomatice a copiilor solicitata de parinti, precum si afisarea unitatilor/institutiilor in care se realizeaza evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor solicitata de parinti.

Anuntarea, prin afisare la sediul unitatii de invatamant, a criteriilor specifice de departajare elaborate de unitatile de invatamant, in urma consultarii cadrelor didactice si a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al parintilor - avizate, din punctul de vedere al legalitatii, de catre consilierul juridic si aprobate in consiliul de administratie al unitatii de invatamant.

  • 27 februarie - 10 martie 2018: Organizarea, in fiecare unitate de invatamant in care se desfasoara activitatespecifica clasei pregatitoare, a unei "Zile a portilor deschise", zi in care parintii, copiii si alte persoane interesate pot vizita spatiile dedicate activitatilor claselor pregatitoare si pot purta discutii cu personalul unitatii de invatamant implicat in aceasta activitate.
  • 26 februarie - 23 martie 2018: Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor si, ulterior, comunicarea rezultatului evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea.

Totodata, in acesta perioada se au loc completarea si validarea cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare.

  • 26 februarie 2018: afisarea, la sediul unitatii de invatamant si al inspectoratului scolar si pe site-ul acestora, a programului de completare a cererilor tip de inscriere in invatamantul primar.
  • 5 martie - 23 martie 2018: completarea de catre parinti, online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, a cererilor tip de inscriere. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, zilnic, in intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri).

Prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare

  • 27 martie 2018: procesarea, de catre comisia nationala de inscriere a copiilor in invatamantul primar (Comisia nationala), a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere.
  • 28 - 29 martie: procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, pe baza informatiilor din cererile-tip de inscriere si din documentele depuse de parinti, a cererilor parintilor care solicitainscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere.
  • 30 martie 2018: afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar si al unitatilor de invatamant a candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare

  • 11 aprilie 2018: comunicarea, prin afisare la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul scolar.
  • 12 aprilie - 18 aprilie 2018: depunerea cererii-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierea copiilor.
  • 18 aprilie - 20 aprilie 2018: procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, a cererilor-tip de inscriere depuse de parinti, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile.
  • 23 aprilie 2018: afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.
  • 24 aprilie - 4 mai 2018: centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inscriere scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre