Inapoi la scoala
 
Pentru a te asigura ca va incepe anul cu dreptul, trebuie sa iti pregatesti copilul pentru inceperea noului an scolar.

Prescolari

Mergi cu cel mic la medicul pediatru pentru a te asigura ca i-au fost administrate toate vaccinurile necesare. Asigura-te, de asemenea, ca beneficiaza de un control oftalmologic si ORL.

Pe langa vaccinurile de rutina (tetanus, difterie, pertussis, rujeola, oreion, rubeola si hepatita), exista si vaccinul pentru gripa si pojar. Dupa ce te asiguri ca este vaccinat, trebuie sa discuti cu medicul pediatru si alte aspecte. De exemplu:

• foarte multe alergii la mancare sunt diagnosticate incorect (este recomandat un control la medicul alergolog);


• incepe curatari regulate ale dintilor si tratamente cu fluorura;

• aproape 70% dintre ranile aparute pe terenul de joaca survin in urma cazaturilor pe asfalt sau beton (asigura-te ca pe terenul de joaca exista suprafete din lemn sau moi);

Scolari

Du-l la un control oftalmologic si ia o pauza de la vaccinuri pentru moment.

Pentru copiii care au fost imunizati bine cat erau la gradinita nu mai sunt necesare vaccinuri, iar pentru cei care sufera de astm sunt necesare vaccinurile contra gripei.

Ghiozdanul nu trebuie sa fie mai greu decat 20% din greutatea copilului. Obiectele grele trebuie asezate intotdeauna la fund.

Discuta cu asistenta scolii despre anumite afectiuni de care sufera copilul dumneavoastra daca e cazul (ex. diabet, astm) si asigura-te ca poate primi ajutor in caz de urgenta.

Amenajeaza un spatiu in casa special pentru invatat sau orice alta activitate in legatura cu scoala si limiteaza-i accesul la televizor la mai putin de 2 ore pe zi. Sfatuieste-l sa ia pauze dese pentru a nu-si obosi ochii si pentru a avea un randament mai bun.

Adolescenti

Specialistii recomanda un vaccin anti-tetanus si 2 alte vaccinuri contra meningitei si contra HPV in cazul fetelor pentru a le proteja impotriva negilor genitali si a cancerului cervical.

Fa-ti timp sa vorbesti cu copilul tau despre sexualitate, contraceptie, consumul de droguri precum si alte aspecte problematice.  

Nu in ultimul rand, asigura-te ca adolescentul tau merge la controale medicale regulate.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro
Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul