Cum iti convingi copilul sa fie mai responsabil la scoala?

/ / Modificat: 2012-08-29
Cum iti convingi copilul sa fie mai responsabil la scoala?

Orice copil are perioade in care este iresponsabil la scoala - uita sa isi faca teme, nu invata, chiuleste, nu este atent la ore. Altii fac din acest comportament neadecvat un obicei zilnic si ajung sa aiba performante scolare scazute, ba chiar risca sa ramana corigenti, sa aiba note scazute la purtare ori sa suporte alte consecinte drastice, care sunt cosmarul oricarui parinte de scolar.

Foto: lifehack.org

Exista metode utile prin care il convingi pe copil sa devina mai responsabil la scoala, fara a-l obliga sau fara a simti o presiune in acest sens!

Care sunt cauzele iresponsabilitatii copilului la scoala?

Educatia scolara este una dintre cele mai importante metode si mijloace prin care copilul se dezvolta si se formeaza pentru viitorul profesional, si nu numai. Cu toate ca scoala are o multime de beneficii si avantaje, copilul tau pare sa nu le vada sau sa le inteleaga si manifesta un dezinteres total fata de tot ce tine de ele.

Iresponsabilitatea copilului fata de teme, examene, lectii, ore si scoala, in general, poate aparea dintr-o multime de motive.

Ai putea spune, asemenea majoritatii parintilor, ca pur si simplu "nu ii place scoala". Este un raspuns simplu, vag, dar care trebuie "sapat" in profunzime, deoarece adevaratele motive pentru care manifesta un comportament neglijent sau indiferent fata de scoala sunt altele.

Copilul nu recunoaste intotdeauna in fata ta ca nu ii place scoala sau ca ii este teama sa mearga acolo, din diverse motive, ci o arata printr-un comportament necorespunzator.

Copilul ar putea arata un dezinteres fata de scoala din urmatoarele cauze:

  • a suferit traume emotionale (factori psihologici de stres - conflicte familiale, mutarea locuintei, schimbarea scolii etc.);
  • materiile i se par prea usoare sau prea grele si nu ii acapareaza interesul;
  • nu ii este insuflata placerea pentru stiinta si cunoastere, ci vede scoala ca pe o obligatie;
  • este obosit/extenuat;
  • se asociaza unui anturaj problematic;
  • este izolat social - nu are prieteni la scoala;
  • probleme cu profesorii sau colegii etc.

Cum convingi copilul sa fie responsabil la scoala?

Afla cauzele iresponsabilitatii micutului la scoala!

Sunt o multime de probleme ascunse in spatele comportamentului iresponsabil pe care-l adopta copilul la scoala si fata de ea. Este important sa afli care sunt motivele pentru care "uraste" scoala sau o desconsidera.

Poti afla cu succes motivele daca ai o discutie sincera si deschisa si daca empatizezi cu el, nu daca il critici, tipi la el si il pedepsesti pentru a lua note bune. Nu functioneaza!

Insufla-i pasiunea si dragostea pentru scoala si cunoastere!

De asemenea, copilul nu trebuie sa priveasca scoala ca pe o obligativitate, deoarece imediat ii va scadea interesul pentru ea.

Este important, inca de cand este micut, sa inveti sa ii insufli dragostea pentru cultura si cunoastere prin mijloace distractive si interesante, care sa-i starneasca interesul.

Jocurile amuzante, drumetiile, micile experimente stiintifice, explorarea mediului inconjurator si explicatiile tuturor fenomenelor, pe intelesul lui, sunt instrumente utile de educatie si invatare a copilului, fara a simti presiune sau stres, ci doar metode de a descoperi placerea de a invata.

Invata-l sa fie organizat!

Unul dintre principalele atu-uri care il pot ajuta pe copil sa reuseasca la scoala si sa nu se simta supraaglomerat sau stresat il reprezinta organizarea.

Daca inveti copilul sa fie organizat, nu va avea probleme in a-si face temele cand trebuie, a-si planifica cu atentie timpul pentru invatat, a mentine ordine in si pe birou, la caiete si manuale etc.

Este important sa il inveti cat este de important sa fie ordonat si organizat inca de mic, pentru a-si forma un obicei sau o rutina din asta pana la intrarea la scoala.

Stabileste reguli si limite clare!

Disciplina sau educatia copilului nu se poate face fara un sistem bine pus la punct de reguli si consecinte.

Inca de mic, copilul trebuie sa stie ca exista anumite reguli pe care trebuie sa le respecte, indiferent de preferintele lui. Nu uita ca la fiecare regula impusa, sa stabilesti intotdeauna si consecinta incalcarii ei.

Copilul trebuie sa stie ce il asteapta daca nu respecta regulile, astfel incat sa se gandeasca bine si sa isi asume greselile. Nu stabili consecintele sau pedepsele pe parcurs, deoarece il vei induce in eroare.

La fel se intampla si cu scoala. Inca de cand intra prima oara pe portile institutiei, micutul trebuie sa fie la curent cu regulile (chiar daca unele nu sunt pe placul lui), dar si cu sistemul de consecinte ale incalcarii lor.

Lasa-l sa ia decizii si sa suporte urmarile actiunilor lui!

De asemenea, este important sa il lasi pe micut sa experimenteze esecul sau consecintele, astfel incat sa simta pe pielea lui ce se intampla daca incalci reguli, nu sa cunoasca acest lucru doar la nivel teoretic.

Oricat de mult i-ai tine teorie cu privire la faptul ca trebuie sa ia note mari, sa asculte de profesori si sa invete bine, vor fi perioade in care copilul nu va da ascultare invatamintelor tale parintesti.

Fii intotdeauna pregatita pentru astfel de momente si nu incerca sa le previi, din dorinta de a-l proteja.

Sa spunem ca micutul tau nu vrea sa invete pentru testul la geografie de a doua zi. In loc sa tipi la el, sa il ameninti sau sa il obligi sa citeasca, lasa-l sa pice testul.

Cu siguranta, a doua zi nu va putea rezolva lucrarea de control, iar nota pe care o va primi va fi foarte mica.

Cand va veni acasa cu lucrarea, poti sa ai o discutie cu el si sa ii explici ca aceasta este consecinta faptului ca nu a vrut sa citeasca cu o zi inainte. Insa nu ramane doar la aceasta concluzie, ci spune-i si de impactul pe care-l are nota mica asupra mediei la acea materie, asupra mediei generale anuale si a premiului pe care, probabil, nu il va mai lua, asupra notei de admitere la un liceu sau o facultate, dar mai ales atentioneaza-l ce informatii pretioase a ratat cu privire la o regiune extraordinara de pe Globul Pamantesc si cat de multe putea afla.

Incearca sa ii prezinti toate dezavantejele care crezi ca l-ar putea interesa si ce l-ar ajuta sa inteleaga ca poate fi atat important, cat si placut sa inveti, pentru a-i atinge acele "puncte sensibile", care l-ar putea determina sa revina cu ganduri mai bune la materia respectiva.

Copilul tau este responsabil la scoala? Ii place scoala? Cum ai reusit sa ii insufli pasiunea pentru invatatura? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala copii Probleme scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre