4 nevoi nutritionale specifice ale copilului la debutul noului an scolar

/ / Modificat: 2021-10-07
4 nevoi nutritionale specifice ale copilului la debutul noului an scolar

Cresterea si dezvoltarea copilului implica nevoi nutritionale specifice perioadelor din viata sa. Debutul noului an scolar este o etapa importanta, deoarece cei mici trebuie sa se adapteze la un alt ritm dupa vacanta de vara. In plus, toamna este un anotimp in care atacurile virale sunt mai frecvente (gastroenterite, raceli, gripe etc.). Prin urmare, este recomandat sa pui la punct un program de micronutrienti adaptat noului lor ritm de viata, pentru a-i ajuta pe copii sa faca fata cursurilor.

Probiotice

Numeroase studii au demonstrat ca microflora intestinala joaca un rol esential in dezvoltarea raspunsurilor imune specifice si nespecifice. Intestinul este cel mai mare organ limfoid, gazduind 60% din celulele imune. Microflora intestinala actioneaza in mai multe moduri asupra imunitatii. Astfel, aceasta stimuleaza maturizarea sistemului imunitar al copilului si participa la dezvoltarea mecanismelor de reglare a tolerantei la proteinele alimentare. Din acest motiv, probioticele sunt considerate unele dintre cele mai utile suplimente pentru imunitatea copiilor si sunt recomandate in aceasta perioada de debut al noului an scolar. Iaurtul, chefirul, laptele batut, varza murata, branza fermentata, laptele de soia, maslinele contin probiotice. O metoda la fel de eficienta este administrarea de suplimente cu probiotice, care fac posibila restabilirea unui echilibru bun al sistemului intestinal.

Zincul

Zincul este implicat in activitatea a peste 200 de enzime, iar rolul sau fiziologic major se simte in etapele sintezei proteinelor. Este, de asemenea, implicat in metabolismul acizilor grasi si stabilizeaza structura anumitor hormoni precum insulina, gustina, timulina, toate implicate in imunitate. Zincul sustine concentrarea, memoria si lupta impotriva infectiilor, in special digestive si respiratorii. Deficitul de zinc la copii determina o incetinire a cresterii in greutate, in timp ce la adolescenti este asociat cu dezvoltarea pubertara intarziata. Dozele zilnice recomandate de zinc difera in functie de varsta. Astfel, daca de la 1 an la 3 ani sunt recomandate 6 miligrame pe zi, la 10-14 ani sunt utile 14 miligrame pe zi. Zincul se gaseste in mod natural in alimentele bogate in proteine, cum ar fi carnea si crustaceele. Germenii de grau, semintele de susan, ciupercile shiitake si leguminoasele sunt, de asemenea, surse bune de zinc.

Vitamina C

Vitamina C, numita si acid ascorbic, intareste imunitatea prin sustinerea apararii naturale a organismului. Vitamina C face posibila producerea mult mai multor celule rosii in sange, ceea ce imbunatateste absorbtia fierului si ajuta la fixarea mai buna a calciului in oase. Este prezenta in mod natural intr-o serie de fructe si legume si, desi este utila in lupta impotriva oxidarii si pentru intarirea sistemului imunitar, corpul nostru nu stie cum sa o sintetizeze sau sa o stocheze. Prin urmare, este esential sa fie absorbita in mod regulat, pentru mentinerea unei stari bune de sanatate. Pentru a combate deficitul de vitamina C, exista acerola, care este de 30 de ori mai bogata in acest compus natural decat o portocala. Necesarul zilnic de vitamina C pentru un copil variaza de la 60 mg la 100 mg, in functie de varsta, iar acest lucru poate fi stabilit de medicul de familie. Inlocuieste gustarile dulci cu fructe bogate in vitamina C si antioxidanti, precum citricele, fructele rosii si afinele. Patrunjelul proaspat sau uscat, cimbrul proaspat, varza, ardeiul, broccoli, kiwi, pesto, sofranul, nasturelul se numara printre alimentele cu un mare continut de vitamina C. Atentie, insa, pentru ca este cea mai sensibila dintre toate vitaminele si se deterioreaza rapid la expunerea la aer, caldura, lumina si apa, motiv pentru care se recomanda consumul fructelor si legumelor in stare cruda.

Echinacea

Pentru ca cel mic sa petreaca iarna fara incidente din punctul de vedere al sanatatii, specialistii recomanda cure cu plante si vitamine. Una dintre aceste plante este echinacea, utila pentru prevenirea si combaterea infectiilor, cum ar fi racelile, sinuzitele, bronsitele. Este o planta de iarna prin excelenta si, folosita pentru intarirea sistemului imunitar, actioneaza pe doua niveluri. Pe de o parte, promoveaza productia si activitatea crescuta a celulelor albe din sange, una dintre principalele bariere de aparare ale corpului. Pe de alta parte, are capacitatea de a reduce dezvoltarea diferitelor organisme periculoase sau daunatoare, ca bacteriile si virusurile. Echinacea are proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatoare. Totusi, trebuie sa fie utilizata cu precautie - este interzisa in bolile autoimune, de exemplu -, deci cere sfatul specialistului inainte de a o folosi in tratarea celui mic.

Trebuie utilizata pentru perioade scurte, doua pana la trei saptamani, urmata de o pauza de cel putin doua saptamani. Este recomandat ca persoanele alergice la margarete, ambrozie, galbenele sau crizanteme sa evite administrarea extractului, intrucat pot aparea reactii specifice precum erupții cutanate, umflaturi si dificultate de respiratie.

Revenirea la scoala este un moment cu care copiii se pot obisnui mai greu. Schimbarea ritmului cotidian poate provoca o stare mai mare de oboseala, mai ales in primul trimestru, fapt amplificat si de germenii care circula mai frecvent in acest sezon. Compusii enumerati mai sus te pot ajuta sa stimulezi sistemul imunitar, dar si creierul copilului tau, in aceasta noua etapa a vietii.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre