Studiu: Varsta mica de la care copiii stau pe internet, riscuri si expunere

/ / Modificat: 2023-11-01
Studiu: Varsta mica de la care copiii stau pe internet, riscuri si expunere

Varsta de la care copiii utilizeaza Internetul a scazut semnificativ, fata de 2019. Organizatia Salvati Copiii lanseaza un apel la colaborare extinsa pentru combaterea riscurilor din mediul online la care sunt expusi copiii

In 2019, varsta medie de incepere a utilizarii internetului era de 9 ani, in timp ce in 2023 aceasta a scazut la 8,2 ani. Aceasta este semnificativ mai scazuta la respondentii sub varsta de 12 ani (6,8 ani vs. adolescenti 9 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 in cazul fetelor) si la copiii care locuiesc in mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 in cazul copiilor din mediul rural). Daca in 2019, retelele sociale precum Facebook si Instagram erau cele mai populare, in 2023, Instagram, TikTok, Discord, Snapchat si BeReal sunt semnificativ mai mult utilizate de copii si tineri, iar impactul influencerilor online devine semnificativ, asa cum arata concluziile studiilor sociologice efectuate de Salvati Copiii Romania, in mod periodic, intre 2019 si 2023 si interactiunile cu copiii in activitati de consiliere oferite de echipe multidisciplinare. Organizatia Salvati Copiii a lansat Ghidul sigurantei pe Internet, in cadrul unui eveniment organizat la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti, desfasurat sub forma unui panel de discutii, unde au fost dezbatute schimbarile necesare in societatea romaneasca pentru a proteja mai bine copiii in mediul online, punand accent pe aspectele legislative si educationale. 

Ghidul se doreste a fi un instrument esential pentru profesori, parinti si elevi. Acesta poate fi adaptat pentru nivelurile de invatamant gimnazial si liceal, raspunzand specificului grupului de elevi si nevoilor lor. Ghidul promoveaza o abordare holistica a sigurantei online, incluzand aspecte tehnice si de securitate, dar si dezvoltarea abilitatilor digitale ale elevilor, imbunatatindu-le capacitatea de comunicare si relationare in mediul online. 

" Wow, internetul e cel mai tare lucru care a existat vreodata! Aici stau cu prietenii, ne jucam, gasim si ne trimitem super multe chestii! Ne ajuta si la teme, gasesti tot ce iti trebuie. Chiar e fain, nu-ti mai trebuie nimic altceva."Mihai, 11 ani, Buzau

Datele recente colectate de Organizatia Salvati Copiii arata o crestere semnificativa a timpului pe care copiii il petrec in fata ecranelor si o intensificare a riscurilor la care acestia sunt expusi in mediul online. 

    • In 2019 se observa ca timpul excesiv petrecut pe internet este asociat cu nemultumirea, iar un procent semnificativ de copii petreceau peste 6 ore online intr-o zi scolara sau libera. Prin comparatie, in 2023, pentru 41% dintre copii, faptul ca se simt plictisiti reprezinta o motivatie pentru a comunica in mediul online, copiii petrecand perioade de timp mult mai extinse in mediul digital decat in urma cu 3 ani. Ca urmare a sesiunilor de consiliere, copiii au dezvaluit ca petrec, in medie, peste 8 ore pe zi pe internet.

    • In 2019, o parte semnificativa dintre copii au afirmat ca se simt deranjati sau suparati in urma interactiunilor online pe platformele de socializare. In studiul din 2023, se mentioneaza ca fenomene precum "cyberbullying" sau "sexting" sunt asociate cu scaderea starii de bine emotionale. 

    • In 2023, adolescentii semnaleaza ca retelele sociale ii ajuta sa isi confirme valorile si interesele, iar influenta creatorilor de continut si a influencerilor devine tot mai pronuntata. 

Toate aceste diferente indica faptul ca mediul online evolueaza rapid si ca influenta internetului asupra copiilor si tinerilor se schimba odata cu aparitia unor noi tendinte si platforme. Totodata, riscurile asociate utilizarii internetului si interactiunilor online raman aspecte semnificative, iar importanta educarii si gestionarii comportamentelor online sanatoase este mai actuala ca niciodata.  

Avand in vedere ca siguranta copiilor in mediul online sta la baza preocuparilor Organizatiei Salvati Copiii, si recunoscand importanta colaborarii cu mediul scolar pentru a sustine dezvoltarea competentelor digitale ale elevilor si profesorilor, expertiza noastra, acumulata in peste 15 ani de studii si cercetari, participari la conferinte internationale, conceperea de cursuri si programe de studiu pentru copii si profesori, consiliere psihologica si propuneri legislative, se reflecta acum in Ghidul Sigurantei pe Internet.  

"Intr-o era digitala in care doar 46% dintre tinerii romani raporteaza competente digitale de baza, responsabilitatea de a educa si proteja generatia viitoare in mediul online nu a fost niciodata mai mare. Acest ghid raspunde acestei nevoi urgente, asigurandu-se ca toti copiii sunt pregatiti si protejati in fata provocarilor digitale ale secolului 21. O navigare informata si sigura pe Internet este esentiala in dezvoltarea cognitiva si sociala a tinerilor. In plus, intr-o lume in continua digitalizare, capacitatea de a distinge si de a se proteja de potentialele pericole online devine o competenta fundamentala pentru fiecare individ. Speram ca acest ghid sa devina o resursa nelipsita in toate salile de clasa din scolile din Romania si sa ii ajute pe elevi si profesori deopotriva" a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.  

La dezbaterea moderata de dna. Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii, au luat parte reprezentanti ai autoritatilor si partenerilor programului de siguranta online: dna Alina Gorghiu, Ministru, Ministrul Justitiei, dna Ligia Deca, Ministru, Ministerul Educatiei, dna Natalia Intotero, Ministru, Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, dl. Nicolae-Gabriel Gorunescu, Vicepresedinte, ANPDCA, dl Inspector principal de politie Vasile Georgel, Directia Siguranta scolara, Inspectoratul General al Politiei Romane, dna Mihaela Dinu, Psiholog clinician, Organizatia Salvati Copiii si dl Lucian Cismaru, Presedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucuresti.

CONTEXT

Intre 66% si 84% dintre copii au postat continut online in ultimul an, iar cei mai putini au fost cei care au facut acest lucru pe retelele sociale (66%), urmati de cei care au postat intr-un joc online (69%), in mesageria privata (81%) si in cadrul unui grup sau forum (84%). 

Totusi, s-a identificat ca riscul cel mai mare de transmitere a informatiilor personale este prin mesageria privata, unde fetele au afirmat ca au facut acest lucru intr-o masura semnificativ mai ridicata decat baietii (86% vs 72%), arata datele celei mai recente cercetari realizate de Organizatia Salvati Copiii Romania, in 2023, “Conduita tinerilor pe retelele de socializare”. 

Ingrijorator, 41% dintre cei care spun ca li s-au solicitat imagini cu continut cu caracter sexual pe internet afirma ca cel care a facut acest lucru era un adult: 20% dintre fete afirma acest lucru, comparativ cu 7% dintre baieti. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Internet copii Studiu salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre