Stima de sine sau aer de superioritate? Cum iti dai seama cand un copil a trecut limita

/ / Modificat: 2021-12-05
Stima de sine sau aer de superioritate? Cum iti dai seama cand un copil a trecut limita

Un copil cu un aer de superioritate si cu o mandrie exagerata este un copil care ar putea avea probleme sociale, care va deveni nefericit si respins de cei din jur. Cum iti dai seama cand a trecut limita dintre stima de sine si aerul de superioritate? Ce e de facut in acesta situatie? Vom afla impreuna.

Stii deja ca este important ca un copil sa aiba stima de sine, dar si mai mult conteaya ca ea sa fie una sanatoasa. Doar asa vor ajunge sa fie fericiti si sa aiba succes. Daca, in schimb, devine un copil care afiseaza un aer de superiortate gratuit si care da dovada de o mandrie vecina cu incapatanarea, este cazul sa iei atitudine.

Copiii increzuti sunt copii care nu vor si nu reusesc sa construiasca relatii bune cu cei din jur. Un copil care are o stima de sine exagerata are tendinta sa fie autoritar, sa incerce sa demonstreze mereu ca este superior si, mai devreme sau mai tarziu, va intra in conflicte; fie va deveni un bully si un copil tiran, fie va deveni tinta altor copii asemenea lui, care vor cauta sa-l intimideze.

Cum ajunge un copil sa fie increzut

Copiii tirani, aroganti, sunt de obicei copii care au crescut fara limite, carora li s-a permis orice sau, din contra, copii ultra protejati si care au avut de a face cu prea multe restrictii, dar acum doresc sa faca lucrurile altfel.

Caracteristicile unui copil increzut, orgolios, sunt evidente:

• nu stie sa gestioneze frustrarea si sa accepte un refuz

• nu este capabil de empatie sau nu arata ca i-ar pasa de sentimentele altora

• critica sau subestimeaza deseori alte persoane si alti copii, ajungand chiar la jigniri, cu scopul de a-si sublinia propriile calitati

• are permanenta nevoie de atentie si de recunoasterea meritelor

• nu accepta bine criticile.

Toate aceste atitudini sunt defensive, contrar aparentelor, si, cel mai probabil, acesti copii au tendinta sa aiba o parere proasta despre ei insisi, chiar daca braveaza. Ei au nevoie sa fie ajutati sa isi construiasca o stima de sine sanatoase, sa invete sa se iubeasca si sa aiba incredere in ei, chiar daca mai fac si greseli.

Un copil trebuie sa fie iubit si acceptat neconditionat; pentru a nu creste un astfel de copil este indicat sa iti adaptezi asteptarile la ceea ce el stie si poate sa faca. Cultiva-i empatia inca din primii ani de viata si nu va "reusi" sa ajunga sa fie increzut si orgolios; stabileste-i limite rezonabile si ai grija sa le respecte.

Cum corectezi comportamentul unui copil tiran

Desi ai crede ca este irecuperabil si ca nu va putea niciodata sa fie altfel decat increzut, incapatanat si mult mai orgolios decat ar trebui, aceste comportamente si atitudini pot fi corectate.

Acorda-i responsabilitati potrivite varstei sale.

Invata-l sa isi faca autocritica.

Arata-i compasiune si invata-l despre aceasta valoare atat de importanta in viata.

Intareste-i respectul de sine.

Un copil increzut nu trebuie convins ca nu are de ce sa fie asa, ci trebuie invatat ca a fi empatic, onest, smerit nu sunt dovezi de slabiciune, ci de inteligenta emotionala.

FOTO: Pixabay.com

Taguri Stima sine copii

Articole recomandate

Citeste si despre