Cum ii inveti pe copii sa fie perseverenti

/ / Modificat: 2022-02-03
Cum ii inveti pe copii sa fie perseverenti

Perseverenta este cheia reusitelor in viata. Prin urmare, una dintre cela mai importante valori pe care micutii trebuie sa le invete inca din primul an de viata este perseverenta. Perseverenta este importanta pentru a ne atinge obiectivele. Tocmai de aceea este important ca micutii sa invete ce este perseverenta inca de la o varsta foarte frageda.

Fii un exemplu pentru copil

Copiii imita tot ce vad la parinti. Prin urmare, daca tu dai dovada de perseverenta, la fel va face si copilul tau. Prin urmare stabileste-ti obiective si lucreaza pentru a le atinge. Pot fi lucruri simple, precum cautarea si incercarea unei noi retete, construirea unui puzzle complicat, etc. Important este ca micutul sa invete ca in momentul in care incepe un lucru, trebuie sa persevereze pentru a-l incheia.

Invata-ti copilul sa gestioneze frustrarea

Frustrarea este prezenta in viata noastra inca de cand suntem foarte mici si ne va insoti mereu pe drumul nostru. Tocmai de aceea este important sa ii inveti pe copii sa-si recunoasca sentimentele si sa le gestioneze, inca din primii ani de viata. In cazul frustrarii, cei mici trebuie sa se linisteasca, sa stie sa detecteze cauza (sunt frustrat pentru ca nu am reusit sa fac un puzzle) si apoi sa gaseasca solutii pentru a reusi acel lucru.

Vorbeste-i despre rabdare

Este important ca cei mici sa invete sa aiba rabdare.  Este normal pentru ei sa-si doreasca sa termine un lucru de facut in cateva secunde. Sa fim seriosi, si noi ne-am dori acelasi lucru, insa experienta de viata ne-a demonstrat ca nu este posibil. Micutii nu au insa aceasta experienta de viata, iar pana o capata trebuie sa fim ghizii lor si sa ii invatam ca pentru a face orice, trebuie sa aiba rabdare. Desigur, va fi dificil la inceput, insa pe masura ce cresc, vor avea tot mai multa rabdare.

Invata-l sa fie pozitiv si fii si tu pozitiv

Este clar ca efortul este important pentru atingerea obiectivelor, dar la fel de importanta este si atutudinea, in special in cazul unui esec. Este important ca micutii sa invete sa fie pozitivi si, in cazul in care ceva nu le iese sa fie perseverenti. Aceasta este atitudinea pe care orice persoana trebuie sa o aiba in fata piedicilor si esecurilor pentru a fi perseverenti. 

Construieste-i increderea si stima de sine

Evident, o mare parte din combustibilul care ne alimenteaza capacitatea de a ne reveni dupa un esec este stima de sine. Sentimentul de a ne simti capabili si valorosi, in ciuda oricarui esec pe care il putem avea (mare sau mic, si la orice varsta), este fundamental pentru a creste copii care vor deveni adulti fericiti si perseverenti.

Este important sa construiesti stima de sine a copilului inca de cand acesta este foarte mic. In acest fel va face fata mult mai usor provocarilor si a esecurilor vietii.

Realizati proiecte impreuna

Realizati impreuna diverse proiecte. Puteti face biscuiti, puteti construi un turn din lego, puteti face un puzzle, etc. Ghideaza-ti copilul la fiecare pas si demonstreaza-i cum, cu calm, optimism si perseverenta, un lucru poate fi dus la capat pentru a obtine rezultatul dorit.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre