Manifestarea inclinatiilor sexuale la elevi

/ / Modificat: 2017-09-14
Manifestarea inclinatiilor sexuale la elevi
Intrebare:

- Care sunt datoriile unui cadru didactic (invatatoare) care intalneste in clasa sa un copil (fetita) cu inclinatii sexuale in special masturbare? Precizez ca provine dintr-o familie dezorganizata care se plange de comportamentul fetei, care isi realizeaza aceste placeri si in cadrul clasei iar acum incearca sa abuzeze de ceilalti colegi. Care este datoria cadrului didactic in momentul in care acest elev incurca activitatea scolara?

Raspuns:

Din punctul de vedere al cadrului didactic, nu stiu. Mai mult ca sigur, insa, exista niste regulamente scolare generale sau de ordine interioara in care sunt prevazute actiunile ce trebuiesc intreprinse pentru ca procesul de invatamant sa nu fie perturbat.

Daca anumite aspecte scapa acestor regulamente, si probabil acest lucru e valabil si in cazul de fata, o solutie de bun simt ar fi ca invatatoarea sa anunte in primul rand familia copilului si apoi directorul scolii in legatura cu ceea ce se petrece in orele de curs.

Din punctul de vedere al psihologului lucrurile sunt ceva mai nuantate. Un copil de ciclu primar nu se masturbeaza (nu are aparatul genital suficient dezvoltat pentru a ajunge la orgasm), el se joaca erotic.

Toti copiii normali si sanatosi, indiferent de varsta, au „inclinatii” sexuale si se joaca si in acest mod. Problema consta in faptul ca sexualitatea tine cultural de intimitate si un comportament sexualizat neadecvat poate leza si intimitatea celorlalti. 

Care este resortul ce impinge copiii spre aceste comportamente, nu este un secret: nevoia de a fi validat (atrage sigur atentia celorlalti), recurgand la un comportament invatat si valorizat in familia de baza sau grupul restrans de prieteni.

Mircea Raslescu
Psiholog - Psihologia copilului si adolescentului
Cabinetul Alter Ego

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre