Fetita mea vorbeste foarte mult

/ / Modificat: 2009-11-26
Fetita mea vorbeste foarte mult
Intrebare:

- Am o fetita de 9 ani, merge la scoala in clasa a 3-a. Inca de la gradinita are tendinta de a vorbi foarte mult.Uneori insa acest lucru se intampla chiar fara legatura cu lucrurile care se desfasoara in acel moment. Eu sunt divortata de cand ea avea 2 ani - nu ca asta ar avea vreo legatura (sau nu cred eu ca are)... As vrea sa stiu daca puteti sa mi spuneti de ce face asta? Eu am intrebat-o de ce spune lucruri asa... fara legatura si ea mi-a zis ca nu are cu cine sa vorbeasca – presupun ca se refera la copii de varsta ei... Dar lucrul acesta a fost sesizat de invatatoare si mi-a atras atentia ca se trezeste vorbind de cu totul altceva. Uneori cred ca vrea sa atraga atentia. Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc.

Raspuns:




 

In primul rand sfatul meu este sa nu o pedepsiti.

Apoi, incercati sa vorbiti cu ea despre partile pozitive si cele negative ale discursului ei. Ce are de castigat? De exemplu, faptul ca ajunge sa exprime anumite lucruri, chiar daca nu au legatura cu contextul. Ce are de pierdut? De exemplu, deranjeaza clasa, modul in care e perceput acest lucru de catre invatatoare si de colegi.

Despre ce vorbeste? Puteti sa o antrenati in jocuri cu papusi sau animale de plus, care pot descarca toate acele cuvinte pe care ea doreste sa le spuna, dar nu are cui. De asemenea, puteti inventa impreuna cu fetita un personaj care povesteste tot felul de lucruri. El poate fi desenat sau puteti chiar sa alegeti o papusa care sa-l reprezinte.

In acest caz, este foarte important sa participati la jocuri sau la desene, pentru ca acele cuvinte nespuse sa ajunga la dumneavoastra. Astfel fetita va gasi un context in care sa-si exprime gandurile si emotiile, iar relatia dintre dumneavoastra si ea se va imbunatati.

Orice varianta veti alege, nu uitati sa o incurajati sa-si faca prieteni, sa iasa la joaca cu alti copii sau sa-i invitati acasa. Aprecitati-i toate eforturile si amintiti-i tot timpul ca aveti incredere in ea.

Mult succes!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre