Inapoi la scoala. Intoarcerea la rutina

/ / Modificat: 2013-01-10
Inapoi la scoala. Intoarcerea la rutina

Pentru multi, toamna este anotimpul preferat din an: revenirea la activitatile zilnice, care se desfasoara mai mult in interiorul casei, dat fiind vremea nu foarte prietenoasa de afara. Toamna marcheaza pe de-o parte reluarea programului obisnuit, dar reprezinta in acelasi timp anotimpul perfect  pentru mentinerea unei diete echilibrate si pentru restabilirea unui program de masa.

Incepe ziua cu dreptul

Probabil iti este cunoscuta expresia "micul dejun e cea mai importanta masa a zilei". Incepem sa descoperim toate motivele pentru care aceasta este adevarata. Studiile au aratat ca in cazul copiilor care sar peste micul dejun, functiile cognitive sunt scazute.

Emanuela Soare, Specialist MAGGI in Nutritie, sustine ca acestia beneficiaza de intervale mai scurte de atentie si memorie mai slaba, comparativ cu cei care consuma un mic dejun in mod regulat. In plus, copiii care consuma un mic dejun bogat in carbohidrati rafinati (ex. paine alba, zahar), se simt mai putin satui si tind sa manance mai mult la pranz in comparatie cu cei care consuma un mic dejun sanatos, bogat in carbohidrati complecsi (cereale integrale), fibre si proteine. Asigurarea unui mic dejun sanatos si acordarea timpului  suficient pentru a-l savura, ii va permite celui mic sa inceapa ziua plin de energie.

Prepararea unui mic dejun hranitor nu trebuie sa fie o sarcina descurajatoare. Iata cateva modalitati in care poti adauga calitati nutritive primei mese a zilei, fara a irosi timpul:

1. Adauga fructe cerealelor calde sau reci – feliile de banana si afinele congelate sunt o optiune rapida si hranitoare.

2. Prepara un smoothie! Amesteca iaurt, banana si fructe de padure cu jumatate de cana de suc sau lapte. Adauga unt de arahide pentru si mai multe proteine!

3. Prepara un breakfast parfait – un strat de iaurt, fructe colorate si cereale intr-un pahar fancy si savureaza-l!

4. Prepara o omleta, adauga spanac si, la final, cateva bucatele de sunca pentru mai multa culoare si gust.

5. Inlocuieste produsele de cereale rafinate si zahar cu cele din cereale integrale. Nu numai ca ii va oferi copilului o senzatie de satietate de durata, dar o sa ii si pastreze sanatos sistemul digestiv.

Aminteste-ti: includerea proteinelor ca oua, unt de arahide, iaurt sau lapte in meniul micului dejun, ii va da copilului tau senzatia de burtica plina pana la ora pranzului.

Vremea pranzului

Cei mici au nevoie de o dieta echilibrata, bogata in fructe, legume, cereale, carne slaba si produse lactate, pentru a creste puternici si sanatosi. Pranzul la pachet  este important, pentru a asigura o masa hranitoare copilului tau.

Prepararea unui pranz sanatos nu presupune foarte mult efort. Implicarea copilului in planificare si preparare il va face sa se simta special si il va incuraja sa isi manance pranzul. De asemenea, este normal pentru copii sa isi piarda repede interesul in privinta a ceea ce mananca, asa ca putina distractie si un meniu variat ii va creste celui mic simpatia fata de masa.

Cum sa faci pranzurile mai distractive

1. Schimba tipul de paine pe care o folosesti pentru sendvis. Ia in considerare lipiile tip buzunar, covrigii, rondelele de orez sau tortilla.

2. Ofera-i copilului tau o lipie-buzunar si alimente cu care sa o umple, pentru a-si prepara propriul sendvis. Ingrediente grozave pentru sendvisuri sunt puiul la gratar, feliile de pui sau curcan, tonul, salata cu ou, branza si legumele proaspete.

3. Toaca mai multe fructe tropicale si plaseaza-le pe bete pentru frigarui. Copilul tau va aprecia efortul!

4. Amestec de cereale facut in casa -  ia-i copilului tau cerealele preferate pentru mic dejun si amesteca-le intr-o punga cu stafide si agrise confiate.

Alte sfaturi wellness

Fii activ!

Activitatea fizica ajuta copiii sa capete abilitati motorii si sa devina mai puternici din punct de vedere fizic. Copiii si tinerii au nevoie de cel putin 90 de minute de miscare pe zi pentru a se mentine sanatosi. Ajuta-l pe copilul tau sa evite sedentarismul, incurajandu-l sa faceti sport impreuna, sa mergeti la plimbari lungi si sa adoptati un stil de viata activ. Nu uita: ofera un exemplu! Parintele este cel mai bun profesor si antrenor!

Somnul

Pe langa o dieta corecta, a fi sanatos implica si un somn suficient, acesta oferind energie pentru intreaga zi. Stabileste-ti o ora de culcare alaturi de copilul tau, pentru a-l ajuta sa se relaxeze inainte de somn. Cititul unei carti sau ascultatul muzicii clasice este o modalitate excelenta  de a elibera tensiunea sau stresul ce s-au acumulat pe parcursul zilei. Copiii prescolari au nevoie de 10-12 ore de somn, in timp ce copiii mai mari si adolescentii au nevoie de cel putin 9 ore pentru a se odihni. Asigura-te ca si tu dormi suficient, intre 7 si 8 ore pe noapte!

Informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, puteti gasi accesand www.maggi.ro.

Informatiile sunt oferite de Emanuela Soare, Specialist MAGGI in Nutritie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre