Temele pentru vacanta. Cum facem sa le terminam pana incepe scoala

/ / Modificat: 2019-08-27
Temele pentru vacanta. Cum facem sa le terminam pana incepe scoala

Nici doua saptamani nu mai sunt pana cand incepe scoala, iar cel mic e departe de a-si fi terminat temele pentru vacanta.

Ce faci in cazul asta? In primul rand, nu te panica. E drept ca mai sunt cateva zile, dar daca il ajuti sa isi organizeze bine timpul, sarcinile pot fi duse la bun sfarsit.

Suntem la sfarsitul lunii august, iar copilul tau nici nu si-a inceput temele de vacanta. In tine s-a instaurat un sentiment de anxietate si esti convinsa ca n-o sa reuseasca sa le termine pana incepe scoala.

Iata ce ai de facut pentru a-i veni in sprijin:

Nu descuraja

In primul rand, nu trebuie sa ne descurajam. Scoala nu incepe maine, mai este timp. Important este sa stii sa te organizezi bine.

Calculeaza zilele ramase si stabileste un program de studiu impreuna cu copilul tau. Daca copilul este elev in scoala primara, atunci va fi suficient daca lucreaza la teme dimineata. Daca este mai mare, atunci ar trebui sa ii programezi o ora sau doua de studiu si dupa-amiaza.

Transmite-i ca vacanta s-a incheiat

Copilul va invoca cel mai probabil faptul ca vacanta nu s-a terminat inca si va refuza sa aloce timp temelor. In fata unei astfel de atitudini este necesar dialogul. Explica-i ca scoala face parte din viata si ca peste cateva zile urmeaza sa reinceapa. Da-i exemple reale. Aminteste-i cum ati facut cand v-ati intors din vacanta, ca ati pus la locul lor gentile si costumele de baie si v-ati reluat rutina zilnica.

Implica-l in cumpararea rechizitelor: ghiozdan, penar, caiete si creioane. In felul acesta ii induci mai bine ideea ca vacanta s-a incheiat.

Ramai pozitiv

Evita tonul dur si amenintarile. Chiar daca vezi ca e in urma mult cu temele si mai are de recuperat, evita sa ii strigi in fata: „Gata cu joaca! Daca n-ai facut nimic pana acum, de azi va trebui sa inveti toata ziua!”. In felul asta nu va face decat sa inceapa scoala cu stangul.

Mai degraba, lasa-l sa vada pozitivitatea anului scolar care urmeaza sa inceapa. Reintalnirea cu colegii, materiile noi si interesante pe care le va studia trebuie sa il motiveze sa treaca cu bine peste ultimele zile de vacanta. Incearca sa-i creezi cat mai multe asteptari pozitive pentru anul urmator.

Ajuta-l sa termine de citit

Daca mai are inca de citit o carte sau doua din lectura obligatorie primita ca tema de vacanta, incepe sa citesti impreuna cu el. Seara, cate o jumatate de ora inainte de culcare, cititi impreuna. Apoi lasa-i ca sarcina pentru a doua zi sa citeasca si el cateva capitole din carte pe care sa ti le povesteasca atunci cand te intorci de la serviciu. Dragostea pentru citit se transmite in familie!

Nu pierde timpul

Intrucat a mai ramas putin timp pentru a termina temele, este esential sa nu il pierdeti. Prin urmare, in momentele de studiu, concentrarea trebuie sa fie maxima. Alege un spatiu functional. Un birou, o masa departe de televizor sau de computer. Telefonul mobil trebuie sa stea in alta camera pe durata temelor.

Fa o planificare realista

Fii realist in planificarea studiului copilului. Daca e elev de scoala primara nu va putea face teme patru ore consecutiv. Fa o planificare, un tabel cu orele pe care trebuie sa le dedice studiului, apoi marcheaza vizibil si pauzele si orele care vor fi dedicate jocului sau altor activitati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teme Teme copil scolar

Articole recomandate

Citeste si despre