De ce trebuie sa schimbi periuta de dinti a copiilor dupa o infectie?

/ / Modificat: 2022-03-27
De ce trebuie sa schimbi periuta de dinti a copiilor dupa o infectie?

Stiai ca periuta de dinti a copiilor trebuie schimbata dupa ce acestia au suferit o infectie? Fie ca este vorba despre un virus sau o bacterie, periuta de dinti actuala trebuie sa dispara dupa terminarea tratamentului.

Exista mai multe motive pentru care acest lucru trebuie facut dupa o raceala, o gripa sau orice afectiune infectioasa a cailor respiratorii.  Iata care sunt acestea.

Asociatia Dentara Americana (ADA) recomanda inlocuirea periutei de dinti la fiecare 3 sau 4 luni, atat in cazul copiilor cat si a adultilor. De asemenea, este recomandat sa se faca acest lucru dupa recuperarea dupa o raceala, gripa sau infectie. 

Acest lucru previne proliferarea germenilor patogeni intre periile periutei de dinti si reduce sansele de raspandire a agentului infectios.

Copilul care a fost bolnav si nu are probleme cu sistemul imunitar nu se va mai imbolnavi probabil din nou de acelasi lucru. Dar restul familiei este in pericol.

Unii germeni ar putea supravietui, se pot inmulti si raspandi prin perii periutelor de dinti. In multe gospodarii, toate aceste instrumente de igiena sunt pastrate in aceeasi cana sau impart o zona comuna. Din acest motiv, cel mai bine este sa fiti precauti si sa inlocuiti periutele de dinti ale tuturor. Nimeni nu vrea sa puna in gura un instrument plin de microbi.

Periuta de dinti trebuie schimbata cu atat mai mult daca copilul a fost internat in spital, deoarece pe langa microbii pe care acesta i-a avut, pe periuta se afla acum si alti agenti patogeni care se afla in spitale. Riscul de contaminare este urias pentru restul familiei.

Inlocuirea periutei de dinti dupa o infectie 

In cazul in care copilul se imbolnaveste, sistemul sau imunitar produce anticorpi specifici care lupta impotriva acelei tulpini de virus. Aceasta aparare va ramane disponibila pentru o perioada de timp si va proteja in mod natural copilul impotriva reinfectarii.

De aceea, dupa vindecare, daca virusul ramane pe periuta de dinti, este putin probabil ca copilul sa se imbolnaveasca din nou. Cu toate acestea, chiar daca copilul nu este in pericol, posibilitatea ca alte persoane sa fie infectate poate justifica inlocuirea periutei.

Ingrijirea periutei de dinti

Dupa cum ai vazut deja, periuta de dinti trebuie inlocuita dupa o infectie pentru a preveni reinfectarea sau transmiterea virusului catre un alt membru al familiei.

Insa, la fel de importanta este ingrijirea periutelor si modul in care sunt pastrate.

Nu impartiti aceeasi periuta de dinti. Fiecare persoana din casa trebuie sa aiba propria periuta. 

Clateste foarte bine periuta de dinti cu apa rece, dupa fiecare utilizare. 

Nu scufunda periuta de dinti in solutii dezinfectante sau apa de gura. Acest lucru ar putea incuraja raspandirea germenilor.

Lasa periuta de dinti sa se usuce la aer, intr-o pozitie verticala. Nu o usca cu ajutorul prosoapelor. 

Nu depozita periuta in recipiente inchise. Mediile umede favorizeaza proliferarea bacteriilor si a ciupercilor.

Schimba periutele de dinti la fiecare 3-4 luni, sau mai devreme daca perii isi schimba aspectul sau ati trecut printr-o infectie

Evita sa pastrezi periutele de dinti in aceeasi zona. Este preferabil ca fiecare periuta de dinti sa aiba propriul suport, separat de celelalte.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Periuta dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre