Copilul se umple de bubite din senin? Ar putea fi alergic la soare

/ / Modificat: 2021-06-03
Copilul se umple de bubite din senin? Ar putea fi alergic la soare

Alergia la soare este o afectiune cat se poate de reala la copii. Din pacate, are manifestari ce pot strica vara intregii familii, asta pe langa suferinta micutului care se confrunta direct cu ea.

Roseata pielii, iritiatiile care apar in mod inexplicabil, basicute si un evident disconfort provocat de mancarime pot fi semnele alergiei la soare.

Diagnosticul concret de alergie la soare poate fi pus doar de medic, insa daca leziunile amintite apar in special pe gat, pe dosul palmei, pe brate si pe partea interioara a picioarelor, ar trebui sa va dea de gandit.

Ce copii sunt predispusi la alergie solara

Este stiut faptul ca unii copii si adulti au o predispozitie genetica spre alergii, insa cea solara, la fel ca altele, se manifesta mai "violent" in special la persoanele cu sensibilitate crescuta si imunitate scazuta.

Concret, alergia la soare reprezinta o reactie la radiatiile ultraviolete, in cazul expunerii prelungite. La aparitia primelor simptome care va dau banuieli este indicat sa consultati un medic specialist, care va va face recomandarile cele mai potrivite.

Predispozitia la alergie solara este mai mare in cazul bebelusilor si al copiilor mici, deoarece pigmentul pielii este mai putin dezvoltat, ceea ce o face mai sensibila la radiatiile UV. Alergia la soare se poate manifesta mai puternic in cazul micutilor cu pielea foarte deschisa la culoare, roscati sau pistruiati, deoarece in cazul lor cantitatea de melanina este mai mica, iar protectia naturala a pielii este mai slaba.

De asemenea, pielea bebelusilor, in general, produce melanocite incomplet dezvoltate in primele luni de viata, ceea ce o face mai delicata decat a adultilor. Stratul superior al epidermei, care actioneaza ca o bariera in calea razelor soarelui, este mai subtire; consecinta este ca pielea absoarbe mult mai repede radiatiile, acestea ajung mai usor la straturile inferioare, favorizand aparitia reactiilor alergice.

Cum previi reactiile alergice cand copilul este sensibil

Cele mai comune manifestari ale alergiei la soare sunt fotosensibilitatea (aparitia unor pete asemanatoare cu arsurile solare, umflaturi sau mancarime intensa), eruptie polimorfa (bubite si basicute, eczeme sau chiar rani ce apar la o zi sau doua dupa expunerea la soare), urticaria (roseata si mancarimea aparuta chiar si dupa expuneri de scurta durata la soare, care dispare in generalin cateva ore) si fotodermatita (iritatie generata de reactia anumitor substante din corp odata cu absorbirea radiatiilor UV, care poate persista chiar si cateva saptamani sau luni).

Vestea buna este ca alergia la soare poate fi prevenita. Eruptiile caracteristice acesteia pot fi impiedicate daca respecti cateva reguli simple:

• evita expunerea copilului la soare in mod direct, in special in intervalul orar 11.00 - 17.00, cand razele UV sunt mai puternice

• imbraca-ti copilul in haine de culoare deschisa, din materiale usoare

• foloseste cu religiozitate creme cu factor de protectie solara ridicat, dupa varsta de 6 luni

• dupa expunerea la soare, curata-i bine pielea si aplica lotiuni hidratante si calmante

• nu lasa plafonul de nori dintr-o zi de vara sa te pacaleasca, pentru ca nivelul de radiatii UV poate fi ridicat chiar si in aceste conditii.

Taguri Alergii copii Alergii de sezon

Articole recomandate

Citeste si despre