Opt beneficii pe care le are scrisul de mana. De ce este important sa ii incurajam pe copii sa scrie cat mai mult

/ / Modificat: 2022-02-21
Opt beneficii pe care le are scrisul de mana. De ce este important sa ii incurajam pe copii sa scrie cat mai mult

Intr-o lume hiper-digitalizata, in care scriem din ce in ce mai mult pe calculator sau pe tableta si in care pana si desenul s-a mutat de pe hartie pe un ecran, este important sa ii invatam pe copii sa scrie de mana, sa isi exerseze si sa isi mentina acest obicei cat mai mult timp.

Pana cand ajung la scoala si incep sa scrie de-adevaratelea, copiii experimenteaza inca de la varste fragede cu creioane, carioci sau pixuri pe hartie, pe pereti sau oriunde prind un coltisor pe care vor sa il „decoreze”. Iata de ce este important sa le incurajam si sa le cultivam acest obicei si cum ii poate ajuta mazgalitul si, mai apoi, scrisul sa isi dezvolte creativitatea si personalitatea!

Scrisul de mana incurajeaza creativitatea

Atunci cand isi exerseaza caligrafia, creste activitatea neuronala, implicand mecanisme cognitive mai complexe la nivel creativ.

Scrierea cu pixul sau cu creionul duce la aparitia unor idei noi si creative.

Scrisul de mana faciliteaza capacitatea de invatare

Creierul este mai angajat atunci cand scriem ceva pe hartie decat cand scriem la tastatura. Studiile arata ca scrisul imbunatateste memoria si ca elevii invata mai usor atunci cand scriu pe hartie, decat pe un ecran.

Scrisul de mana imbunatateste memoria

Punerea pe hartie a conceptelor si ideilor ajuta la fixarea acestora in minte si multi copii se bazeaza pe memoria vizuala atunci cand invata.

Exista studii care arata ca simbolurile, formulele etc se fixeaza mai usor in minte si pentru mai mult timp, atunci cand sunt scrise pe hartie.

Scrisul de mana incurajeaza gandirea logica si concentrarea

De fiecare data cand scriu ceva, copiii iau o multime de mici decizii care contribuie la exersarea constanta a rationamentului logic.

Scrisul de mana il ajuta pe copil sa se concentreze doar asupra acelei activitati, fara sa ii fuga gandurile in alte parti. Acest lucru nu se intampla cand are in fata un computer sau o tableta si atentia ii poate fi distrasa foarte usor.

Scrisul de mana dezvolta motricitatea

Atunci cand prind creionul si scriu, deseneaza sau incearca sa reproduca anumite simboluri, copiii isi dezvolta motricitatea fina, care ii ajuta pe parcurs si in indeplinirea altor sarcini.

Scrisul de mana favorizeaza cititul

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Indiana, SUA, copiii care scriu de mana invata sa citeasca mai repede si reusesc sa retina mai usor informatii.

Copilul isi exerseaza ortografia

Atunci cand scriu de mana, copiii pot invata din propriile greseli, pe cand atunci cand scriu la tastatura, greselile sunt corectate automat de computer. Copiii care practica scrisul de mana se descurca mai bine la ortografie.

Scrisul de mana imbunatateste redactarea

Atunci cand scriu, copiii isi organizeaza ideile inainte de a le pune pe hartie. Cercetarile sustin ca fluenta scrisul de mana determina calitatea textelor complexe pe care le elaboreaza copiii mai tarziu.

Scrisul de mana este un proces de reflectie si introspectie

Scrisul de mana este mai lent decat scrierea la tastatura, ceea ce permite fluxului de idei sa fie continuu. Astfel nu este nevoie sa facem pauze de gandire, pentru ca ideile curg firesc.

Copiii ar trebui incurajati sa scrie si sa vada aceasta activitate ca pe una relaxanta, nu doar in contextul temelor de la scoala. Concentrarea atentiei asupra unei activitati poate avea chiar efect relaxant, mai ales daca micutii au libertatea de a se exprima asa cum vor, nefiind ingraditi de norme sau de teme. Poate fi un exercitiu interesant sa ii rugati pe copii ca, in fiecare seara, sa noteze intr-un jurnal lucrurile care i-au bucurat, care i-au suparat sau care i-au impresionat de-a lungul zilei care s-a incheiat.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scris corect

Articole recomandate

Citeste si despre