Inscrieri la clasa pregatitoare 2021. Calendarul si principalele modificari

/ / Modificat: 2021-03-15
Inscrieri la clasa pregatitoare 2021. Calendarul si principalele modificari

Inscrierile pentru clasa pregatitoare pentru anul 2021 au loc in perioada de 29 martie- 28 aprilie 2021. Cererile de inscriere pot fi transmise online sau depuse la scoala la care se solicita inscrierea copiilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei pentru edupedu.ro

O noutate pentru acest an este faptul ca pentru copiii care implinesc 6 ani in perioada de 1 septembrie – 31 decembrie 2021, evaluarea dezvoltarii psihosomatice nu mai este necesara, fiind de ajuns doar recomandarea de la gradinita, conform metodologiei de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2021-2022.

A doua noutate este regula formarii claselor de copii care sa asigure transparenta si nediscriminare in toate scolile din tara. Astfel, parintii nu vor avea libertatea de a alege o anumita invatatoare la clasa careia sa-si inscrie copiii, acestia fiind repartizati aleatoriu, dupa ordinea alfabetica a numelui.

Etapele de inscriere pentru clasa pregatitoare 2021

Prima etapa:

10 – 11 mai 2021 – Procesarea de catre Comisia nationala a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea copiilor la scoala de circumscriptie;

11 – 18 mai 2021 –Procesarea la nivelul unitatilor de invatamant, pe baza informatiilor din cererile-tip de inscriere si din documentele depuse/transmise de parinti/ tutori legal instituiti/reprezentanti legali, a cererilor prin care se solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat la scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere.

20 mai 2021– Afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar a candidatilor inmatriculati si a numarului de locuri ramase libere.

A doua etapa:

21 mai 2021– Comunicarea, prin afisare la unitatile de invatamant ai pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul scolar;

24 mai – 31 mai 2021– Depunerea/transmiterea cererii-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa;

4 iunie 2021 – Afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale pentru clasa pregatitoare. In perioada 1 septembrie – 10 septembrie 2021 – Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor/ tutorilor legal instituiti/ reprezentantilor legali ai copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant.

Dosarul de inscriere pentru clasa pregatitoare 2021

Pentru a face inscrierea in clasa pregatitoare pentru anul 2021 este nevoie de urmatoarele documente:

- Cererea de inscriere in clasa pregatitoare 2021

- Recomandarea de la gradinita / rezultatul evaluarii copilului de la CJRAE/ CMBRAE

- Copie a actului de identitate al parintilor/parintelui

- Copie a certificatului de nastere al copilului ( acestea vor fi certificate “conform cu originalul” de catre secretariatul unitatii de invatamant, pe baza documentelor originale)

- alte documente in functie de starea civila a parintilor

- declaratia pe propria raspundere pentru inscrierea la clasa pregatitoare 2021

- avizul medicului de familie/ scolar ca elevul este “apt de scoala”

- vaccinarile de la medicul de familie/ copie carnet de vaccinare

Conditiile de inscriere la clasa pregatitoare 2021

Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2021 inclusiv au obligatia, conform prevederilor legii si a prezentei metodologii, de a inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare.

Parintii ai caror copii implinesc 6 ani in intervalul 1 septembrie- 31 decembrie 2021 inclusiv pot sa isi inscrie copiii in invatamantul primar, daca nivelul lor de dezvoltare este corespunzator.

In situatia copiilor care au frecventat gradinita, inscrierea in clasa pregatitoare se face la solicitarea scrisa a parintilor, in baza recomandarii eliberate de unitatea de invatamant si nivel prescolar.

Parintii ai caror copii implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie- 31 decembrie 2021 inclusiv, care nu opteaza pentru inscrierea copiilor la clasa pregatitoare 2021-2022 sau ai caror copii nu prezinta un nivel de dezvoltare corespunzator pentru inscierea in clasa pregatitoare, vor fi consiliati in vederea inscrierilor copiilor la gradinita, in grupa mare.

Evaluarea dezvoltarii copiilor se efectueaza de catre centrele judetene de resurse si asistenta educationala / Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala ( CJRAE/ CMBRAE) doar in cazul copiilor care nu au frecventat gradinita ssau care s-au intors din strainatate, in perioada prevazuta de Calendarul inscrierii in invatamantul primar.

Comisia judeteana a municipiului Bucuresti de inscriere a copiilor in invatamantul primar, poate decide organizarea activitatii de evaluare a dezvoltarii copiilor in locatii accesibile, pentru a evita deplasarea pe distante lungi a copiilor si a parintilor acestora.

Inscrierea propriu-zisa in clasa pregatitoare 2021

- Depunerea la CJRAE/ CMBRAE a cererii-tip, prin e-mail sau posta ( daca e cazul)

- Activitatea institutiilor la care se desfasoara evaluarea va avea loc in intervalul 10.00- 18.00, la adresele afisate la avizierul si pe site-ul unitatilor de invatamant CJRAE/CMBRAE si al inspectoratului scolar. Pentru asigurarea masurilor de sanatate a copiilor si parintilor, se va face o programare telefonica.

Rezultatul evaluarii ste comunicat in scris, prin e-mail sau prin posta, sau este inmanat direct parintelui/ tutorelui care a solicitat evaluarea. Rezultatul are caracter confidential si nu poate fi contestat.

Alegerea unitatii de invatamant

- Parintii care au solicitat inscrierea copiilor in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie, vor avea copii inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata.

- Pe locurile libere se inscriu copii care vin din alte circumscriptii scolare si din alte localitati

- Numarul locurilor libere la clasa pregatitoare este stabilit in conformitate cu numarul de locuri alocate pentru clasa pregatitoare si numarul de copii din circumscriptie

- in cazul in care o unitate de invatamant dintr-o anumita circumscriptie primeste un numar mai mare de inscrieri ale parintilor al caror domiciliu face parte din alta circumscriptie scolara, se vor aplica criterii de departajare generala si specifica

Criteriile generale de departajare

- in caz de incadrare in grad de handicap a copilului

- In caz ca este orfan de ambii parinti ( inclusiv cazuri de copii ce provin din case de copii/ centru de plasament)

- in caz ca este orfan de un singur parinte

- in caz are un frate/sora inmatriculat/a in unitatea de invatamant respectiva

Toate cazurile trebuie sa fie sustinute de documentele necesare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre