Cum inveti copilul sa tina corect creionul

/ / Modificat: 2016-08-02
Cum inveti copilul sa tina corect creionul

Copilul poate invata sa tina corect creionul sau instrumentele de scris in mana pe la varsta de 4-5 ani. Prinderea si tinerea corecta a creionului in mana depind de gradul de dezvoltare a motricitatii (atat grosiere, cat si fine), a coordonarii mana-ochi, dar si a abilitatilor intelectuale ale copilului. Descopera modul corect in care un copil ar trebui sa tina un pix in mana si cum il inveti mai usor sa il manuiasca!

Prinderea si manuirea corecta a instrumentelor de scris necesita multa rabdare din partea ta, dar si multe "antrenamente" cu cel mic. Iata cativa pasi simpli prin care inveti copilul sa tina corect creionul in mana pentru a scrie frumos si citet la scoala!  

Pozitia copilului la masa de scris, esentiala pentru manuirea corecta a creionului

Asigura-te ca micutul are o pozitie corecta la masa de scris. Postura lui este importanta pentru modul corect de prindere si manuire a instrumentului de scris. Pozitia trebuie sa respecte cateva conditii:

  • sa stea drept, fara a ridica umerii;
  • sa fie pozitionat la o inaltime corespunzatoare pe scaun (cam pana la mijlocul pieptului), astfel incat sa nu fie nevoit sa isi aplece corpul deasupra mesei de scris;
  • scaunul si corpul trebuie sa stea cat mai aproape de masa de scris si mainile pe masa, pana la coate.

      Pozitionarea creionului in fata copilului si prinderea corecta a instrumentului in manuta

      tinere-corecta-creion

      Pune un creion pe masa, cu varful pozitionat spre pieptul copilului. Incurajeaza-l sa prinda in manute obiectul de scris, cu mana pe care o prefera, folosindu-si degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu.

      prindere-creion-varsta

      Exista doua moduri in care copilul poate tine creionul sau stiloul in mana. Ambele metode presupun prinderea instrumentului din partea de jos a lui (la 1-2 cm distanta de varf):

      1. intre degetul mare si aratator, sprijinind obiectul de scris pe degetul mijlociu;
      2. intre degetul mare, aratator si cel mijlociu, sprijinind instrumentul de scris pe inelar.

      prindere-creion

      Prima metoda de prindere a stiloului este mai simpla si mai lejera decat a doua. In plus, copilul sta cu mana mai relaxata in prima pozitie, in timpul scrisului, insa alegerea metodei de prindere depinde si de preferinta copilului.

      Manuta cu care scrie se va sprijini pe coala de hartie in doua puncte importante:

      • pe muchia palmei;
      • pe degetele de sprijin (degetul mic si inelar - doar acestea vor atinge hartia in timpul scrisului).

        Manuirea creionului in procesul de scris

        prindere-creion-scris

        Dupa ce ai ajutat copilul sa prinda si sa tina corect stiloul in manuta, ajuta-l sa puna varful pe o coala de hartie. La inceput, va trebui sa ii tii tu manuta in care tine obiectul de scris in timp ce scrijeleste primele dungi pe hartie, pana cand invata sa o faca singur.

        Este recomandat sa ii explici copilului ca mana trebuie sa fie cat mai relaxata in timpul scrisului si ca nu trebuie sa stranga foarte tare cu degetelele de pix. In cazul in care apasa puternic cu degetele pe pix, manuta lui se va tensiona usor si va incepe sa il doara.

        Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

        Taguri Invatare scris copii Instrumente scris copii

        Articole recomandate

        Citeste si despre