Tot ce trebuie sa stii despre balbaiala la copii. Cauze si remedii

/ / Modificat: 2022-10-15
Tot ce trebuie sa stii despre balbaiala la copii. Cauze si remedii

Vorbirea este cea mai importanta componenta a dezvoltarii psihologice a copiilor, dar si cea mai complexa. Vocabularul se dezvolta pana la maturitate, iar limbajul copiilor evolueaza de la un an la altul. Exista insa anumite aspecte care ii pot ingrijora pe parinti, pe buna dreptate. Daca pronuntia se corecteaza pe parcurs, balbaiala este o problema care le da de gandit multora dintre parinti si care poate sa nu dispara de la sine. 

Atunci cand copiii invata sa vorbeasca si incearca sa reproduca cuvinte, idei, sa exprime ce isi doresc, este un lucru obisnuit sa repete anumite silabe sau chiar cuvinte. De asemenea, nu este ceva iesit din comun sa se opreasca in mijlocul frazei si sa inceapa o alta idee. Cand ar trebui insa sa isi faca griji parintii si cum isi dau seama ca micutul lor este balbait? 

Ce este balbaiala?

Balbaiala este o tulburare verbala care are legatura cu fluenta din timpul vorbirii. Copiii pot sa repete silabe sau cuvinte, sa prelungeasca anumite sunete, sa opreasca brusc o idee sau sa aiba dificultati in a incepe o propozitie noua. Acestea produc stres si presiune pentru persoana care se confrunta ca probleme de limbaj, indiferent ca este adult sau copil. In cazul copiilor, mai ales, poate aparea o inhibare sau jena din aceasta cauza, iar cei mici evita comunicarea, tocmai pentru ca le produce disconfort. 

Balbaiala, cunoscuta si drept disfemie, incepe sa se manifeste in jurul varstei de 3 ani. Se estimeaza ca pana la 5% dintre copii au aceasta problema, iar cauzele pot fi multiple:

1. Cauze genetice - atunci cand exista istoric de balbaiala in familie, mai ales la rudele de gradul intai. 

2. Cauze fiziologice - modificari in vorbire, care presupun dificultati de coordonare si aspecte senzoriale.

3. Cauze psihologice - balbaiala poate fi si consecinta unei experiente traumatice.

Cu cat este detectata mai devreme, cu atat balbaiala poate fi corectata, cu exercitii specifice. Exista insa situatii in care nu dispare asa usor si poate duce la frustrari pentru copil, caz in care trebuie monitorizata atent.

Parintii trebuie sa urmareasca daca micutii prezinta tensiune sau nervozitate atunci cand vorbesc, daca apar anumite ticuri si evitarea contactului vizual. De asemenea, daca exista antecedente in familie sau problema persista mai mult de jumatate de an si se agraveaza, daca sunt asociate alte probleme de dezvoltare a limbajului, parintii ar trebui sa apeleze la ajutor specializat.

Cum ii putem ajuta pe copii?

Inainte de a apela la un logoped sau la un terapeut, copiii au nevoie de multa rabdare din partea noastra.

Incurajati-i sa vorbeasca si sa isi exerseze limbajul, chiar daca uneori le este dificil. Este important sa avem rabdare cu ei, sa le respectam ritmul vorbirii si sa ne adaptam la el.

Nu faceti glume pe seama lor si nu ii batjocoriti, in niciun caz. Daca au frati mai mari care au tendinta sa glumeasca pe acest subiect, trebuie sa le atrageti atentia. Balbaiala poate fi un subiect foarte sensibil pentru copil si il poate afecta mai mult decat ne dam seama.

In cele din urma, apelati la un specialist care il poate ajuta pe copil sa isi rezolve problema de limbaj.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Balbaiala copii

Articole recomandate

Citeste si despre