Lucruri suparatoare pe care le repeta copiii

/ / Modificat: 2011-06-06
Lucruri suparatoare pe care le repeta copiii

Copiii mici au tendinta de a deprinde in vocabular cateva expresii pe care le repeta obsesiv. Multe dintre acestea aproape ca te fac sa ajungi la capatul rabdarii. Nu de putine ori ai cedat, doar-doar sa nu il mai auzi repetand acelasi lucru la nesfarsit. Altele te fac sa suferi si sa te gandesti ca poate nu esti cea mai buna mama. Nu uita ca ele sunt folosite ca santaj emontional, uneori din rasfat, in incercarea de a te determina sa faci ca el.

Nu e corect!

Fie ca nu ii iei ce doreste, fie ca il pedepsesti pentru vreo obraznicie, el te va acuza mereu ca nu esti corecta fata de el. Mai pune si o mutrita furioasa si incrancenata si deja te calca pe nervi. In loc sa il lasi sa te sacaie constant, incearca sa ii scoti din discurs acest raspuns.

Spune-i ca in loc de acest raspuns ar putea sa iti spuna ce simte despre ce i-ai zis sau i-ai facut sau sa foloseasca un raspuns de genul "putem sa vorbim despre acest lucru?" sau "eu nu sunt de acord cu aceasta pedeapsa" etc.

Eu vreau acum! (jucaria, plimbarea in parc etc.)

Copiii se tavalesc si pe jos daca e nevoie doar ca tu sa cazi in capcana lor si sa le satisfaci poftele. Una dintre metode este de a se smiorcai ca vrea un lucru imediat, fara sa astepte nicio secunda. Si auzi cateva minute numai "eu vreau acum, acum, acum..." astfel incat ti se ridica parul pe corp de nervi. Acest lucru tine de modul in care il educi si il inveti ca trebuie sa astepte pentru a primi ceva la momentul potrivit.

Nu ma lasi niciodata sa fac nimic!

Daca ii spui ca nu este momentul sa iasa la joaca cu prietenul lui cel mai bun pentru ca e aproape ora mesei, acesta va reactiona amintindu-si de toate lucrurile pe care i le-ai interzis si va spune ca nu il lasi niciodata sa faca nimic. Nu este cazul sa ignori, sa te enervezi sau sa disperi. Vorbeste cu el, sub acest raspuns exista o serie de sentimente si frustrari care-l deranjeaza pe micutul tau! Impartasiti impreuna trairile si ajuta-l sa inteleaga cum stau lucrurile de fapt!

Nu vreau/Nu esti stapana mea!

Atunci cand incerci sa il determini sa faca ceva sau dimpotriva, cand ii interzici un lucru, multi copii au impresia ca este o porunca. Si atunci se obisnuiesc sa spuna mereu "doar nu esti seful meu". Multi parinti gresesc si incurajeaza acest vocabular raspunzand ca "ba da, sunt!" sau "vrei sa punem pariu ca sunt?".

Aceste raspunsuri sunt spuse de tine la nervi, cand ajungi deja la capatul rabdarii, dar trebuie sa gasesti alte metode de dezbate nemultumirea copilului. Cauta alternative la actiunea pe care vrea/nu vrea sa o faca si invata-l sa se exprime corect!

Esti o mama rea, te urasc

Tot o metoda, adesea de succes, de santaj emotional asupra parintilor. Nu trebuie sa o iei niciodata personal sau sa ii satisfaci poftele ca poate asa te va iubi mai mult. Ceea ce spune nu are nicio legatura cu ceea ce inseamna. Invata-l sa se exprime corect!

E numai al meu!

Copiii vor totul pentru ei si nu vor sa imparta cu nimeni ceea ce au! Mereu ii auzi "e al meu si numai al meu". Nicio sansa sa il determini sa iti dea ceva sau sa imparta cu alti copii! Atunci este cazul sa ii raspunzi cu aceeasi moneda, pentru a-l face sa inteleaga unde greseste. Atunci cand vrea ceva de la tine spune-i ca e numai al tau si dupa ce il sacai si tu la randul tau explica-i ca asa cum se simte el te simti si tu sau alt copil care ii cere ceva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii Rasfat copil Comportament copii Santaj emotional copii

Articole recomandate

Citeste si despre