Cum inveti copilul zilele saptamanii?

/ / Modificat: 2012-03-30
Cum inveti copilul zilele saptamanii?

Zilele saptamanii sunt unele dintre lucrurile pe care orice copilas trebuie sa le invete la un moment dat. Vine o vreme, pe la varsta prescolara, cand invatatul numerelor sau alfabetului devine floare la ureche pentru micutul tau si este deja apt pentru a invata lucruri din ce in ce mai complexe si chiar abstracte. Invata-l cate zile are saptamana si numele fiecarei zile intr-un mod distractiv si amuzant!

Vorbeste cu el despre saptamana si zilele ei!

Este important ca inainte sa treci la metodele practice de invatare a zilelor saptamanii sa ii vorbesti si sa i le pronunti pentru a se familiariza cu ele. De asemenea, ii poti spune ca ele sunt intr-o anumita ordine, ca sunt in numar de 7 si ca se repeta mereu etc. Nu insista prea mult si nu ii oferi prea multe informatii noi pentru ca nu va retine tot ce ii spui. Concentreaza-te pe numele zilelor si pe ordinea lor. Este esential sa folosesti un limbaj cat mai pe intelesul copilului, care sa nu fie complicat si sa nu il induca in eroare. Daca nu te descurci cauta carticele si informeaza-te despre cum trebuie sa i te adresezi unul copil de varsta lui.

Pune-l sa le scrie sau fa-o impreuna cu el!

Daca micutul tau stie sa scrie, atunci invata-l sa scrie in ordine toate zilele unei saptamani. Nu trebuie sa faci acest lucru intr-o singura zi. Cu copiii mici trebuie sa ai rabdare - mai intai invatati sa scrieti 2 zile, apoi 3 si abia intr-o alta sedinta celelalte 2. Nu uita sa i le pronunti in timp ce le scrieti si sa il pui si pe el sa repete dupa terminarea notarii fiecareia. In acest fel, va reusi sa asocieze mai usor forma cuvantului cu sunetul. Dupa ce ati terminat de scris toate zilele, repetati-le verbal pe toate, de la cap la coada.

Faceti impreuna un calendar al evenimentelor pe o saptamana!

Este important ca micutul tau sa aiba mereu in raza lui vizuala toate zilele saptamanii scrise. Asadar, faceti impreuna un calendar mare pe care scrieti ca titlu "Zilele saptamanii" si impreuna, folosindu-va de culori sau litere din hartie, scrieti fiecare zi in ordine, una sub alta. Lipiti calendarul in camera copilului si din cand in cand pune-l sa ti le repete.

Marcheaza un eveniment special in fiecare zi a saptamanii!

Este important sa gasesti o metoda potrivita pentru el sa le retina mai usor, dar si pentru a le putea invata in ordinea corecta. Nu este usor sa il inveti sa le retina asa cum trebuie. Insa daca pe calendarul pe care l-ati facut impreuna notati sau puneti impreuna cate un desen cu cate un eveniment marcant din fiecare zi a saptamanii, micutul va invata mai usor sa le enumere. De exemplu: In dreptul zilei de Luni - daca micutul are antrenament fotbal - lipiti o minge de fotbal. La Marti - daca are intalnire de joaca cu alti copii, lipiti sau pune-l sa deseneze cativa copii. In dreptul zilei de Miercuri - daca viziteaza saptamanal bunicii in acea zi, il poti pune sa ii deseneze sau sa lipiti impreuna o poza cu bunicii lui. Si asa mai departe, pana se termina saptamana. Important este sa il provoci si pe el sa iti spuna ce eveniment sau activitate dintr-o anumita zi i se pare mai importanta pentru el si pe aceea si o lipiti sau desenati, pentru ca aceea este cea pe care o retine cel mai bine si pe care o va identifica cu ziua respectiva. Incearca sa notezi doar evenimente care sunt stabile si nu se schimba periodic, pentru ca altfel il incurci.

Foloseste-te de poezii si cantecele!

Cantecelele si poeziile sunt cele pe care copiii le inteleg cel mai bine si care au cel mai mare impact asupra lor cand vrei sa invete ceva. Cauta carticele pentru copii care au poezii cu zilele saptamanii sau cd-uri educative care contin cantecele pentru a-l ajuta pe copil sa invete mai usor saptamana. De asemenea, dupa ce micutul invata cat de cat zilele saptamanii, poti cumpara diverse joculete care sa le contina sau ii poti spune ghicitori usoare pentru a identifica zilele corect si poti pune si cate un premiu pentru fiecare raspuns corect. Fii perseverenta si ai rabdare cu micutul tau pentru a-l ajuta sa invete zilele saptamanii. Este important sa nu te enervezi cand nu retine, sa i le repeti constant si, eventual sa le introduci in discutii uzuale pentru ca acesta sa le retina mai repede.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calendar copii Jocuri copii Cantecele copii

Articole recomandate

Citeste si despre