Jocuri de 15 minute prin care copilul invata sa citeasca

/ / Modificat: 2023-09-17
Jocuri de 15 minute prin care copilul invata sa citeasca

Sa pui copilul sa stea la biroul de acasa ca atunci cand ar fi la scoala si sa incepi sa ii predai literele si apoi sa il inveti sa citeasca este plictisitor. Micutul isi poate pierde repede interesul si concentrarea, iar cititul va iesi din prioritatile tale imediate. Nu il lasa sa scape asa usor! Incearca cateva joculete sau activitati de cate 15 minute in care il inveti pe copil sa citeasca in timp ce se distreaza sau te ajuta la diverse activitati!

In masina

Distreaza-te cu micutul in masina punandu-l sa citeasca diverse numere de masini, panouri publicitare sau semne rutiere interesante. Faceti un mic joculet din asta, de exemplu daca reuseste sa citeasca corect x placute de inmatriculare va primi o bomboana sau inca un animalut-jucarie la colectia pe care o are deja.

Povestea de la culcare, citita chiar de el

Alege carticele care au mai mult imagini si putin text (eventual scrise intr-un font destul de mare). Daca pana acum tu ii citeai micutului tau povestile, este randul lui sa te incante cu ele. La inceput cititi-le impreuna pana reuseste sa isi dea seama cum se combina literele, cum arata cuvintele, apoi invata-l pe el sa le citeasca. Pentru a-l ajuta sa isi dea seama ce scrie, intreaba-l ce i se pare ca se intampla in pozele din jurul textului. Si pentru mai mult amuzament, roaga-l sa o puna si in scena sau sa o interpreteze intr-un anume fel.

Eticheteaza lucrurile din casa

Ia mai multe post-it-uri si scrie frumos si cat mai citet pe ele (cu litere de tipar) numele diverselor lucruri din jur. De exemplu, lipeste etichete cu termenul "televizor" pe televizor, "masa" pe masa, "tricou" pe un tricou si asa mai departe. Apoi jucati-va punandu-l sa citeasca cuvantul. Sau daca este mai maricel si stie deja sa citeasca cat de cat, amesteca etichetele intre ele si apoi pune-l pe el sa le identifice pozitia potrivita.

Ia o carticica dupa tine peste tot

Cozi lungi sau liste de asteptare impreuna cu micutul? Nu lasa timpul sa curga degeaba, scoate repede o carticica mica, poate si o gustare si distrati-va punandu-l sa citeasca cuvinte sau chiar fraze. Va trece mult mai repede timpul si va fi si folosit cu un scop!

Pune-l sa citeasca etichetele din supermarket

Distrati-va pe culoarele supermarket-ului punandu-l sa citeasca diverse ambalaje ale produselor (care au un scris mai mare si mai simplu). Pune-l sa identifice printre rafturi diverse produse si sa ti le aduca sa le vezi. Chiar daca la unele dintre ele stie forma sau cunoaste felul in care arata si se orienteaza dupa acest criteriu, pune-l sa se uite bine pe produs si sa iti arate unde scrie de exemplu "faina", "malai", "lapte" etc.

Mergeti la raioanele de felicitari si cadouri si amuzati-va pe seama lor punandu-l pe copil sa iti citeasca textele amuzante.

Fa-l ajutor de bucatar â pune-l sa citeasca reteta!

Data viitoare cand gatesti pune-l pe micut langa tine si spune-i sa te ajute citindu-ti ingredientele si chiar si instructiunile. Nu numai ca se va bucura sa te ajute si sa fie parte din ceea ce faci, dar este si un mod de a-l invata sa citeasca sau sa aprofundeze cunostintele pe care le-a capatat pana atunci in citit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citit copii prescolari Invatat citit copii Carti pentru copii Educatie prescolari Povesti educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre