Mamele exagerat de protective

/ / Modificat: 2009-02-11
Mamele exagerat de protective





 



Mamele exagerat de protective isi pot transforma copiii in mici tirani sau in copii care nu se pot descurca singuri. In acest caz, sentimentul matern de a vrea sa-ti protejezi copilul atinge cote anormale.

Se spune ca orice lucru in exces este daunator. Acelasi lucru este valabil si in cazul sentimentelor specifice mamelor de afectiune si de dorinta de a proteja.

Mamele care ajung sa fie exgerat de protective au, de obicei, un motiv pentru care devin asa (au pierdut o sarcina sau un copil in trecut, au intampinat multe probleme in a ramane insarcinate etc.).

Excesul de griji al unei mame dauneaza in final si ei si copilului ei. Ea imbatraneste prematur din cauza grijilor si copilul devine eventual un adult care nu poate avea grija de sine. Copiii cu mame exagerat de protective pot deveni mici tirani, care profita de faptul ca mama lor ajunge sa faca totul pentru ei.

Pericolele pe care le intampina un copil cu o mama exagerat de protectiva:

  • Poate fi un "vesnic copil", care nu se poate maturiza complet. Va avea intotdeauna nevoie de cineva pe care sa se bazeze.

  • Nu isi poate asuma nicio responsabilitate deoarece in copilarie nu i-a fost impusa nicio responsabilitate.

  • Sensibilitate excesiva in fata criticilor. Nu poate accepta niciun fel de remarca negativa la adresa lui.

  • Va vrea ca partenerul de viata sa fie la fel de protector/protectoare ca si mama lui.

  • Mama exagerat de protectiva nu va recunoaste niciodata greselile copilului ei. Ea va crede intotdeauna ca fiul/fiica ei are dreptate.


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre