Copil inteligent tachinat de ceilalti copii. Cum reactionezi?

/ / Modificat: 2014-06-02
Copil inteligent tachinat de ceilalti copii. Cum reactionezi?

Copiii sunt uneori rautaciosi cu alti copii. In special cu cei supradotati, pe care-i stigmatizeaza si ii poreclesc in fel si chip. La scoala apare termenul tocilar folosit pentru a se tachina sau ironiza copiii suprainteligenti. Insa mica ridiculizare incepe chiar de la gradinita. Acest lucru poate crea multe frustrari si probleme de adaptare sociala copilului. Ce faci?

De ce sunt ironizati copiii supradotati de catre alti copii?

Copiii supradotati sunt adesea tachinati si ridiculizati in colectivitati. Explicatia consta in faptul ca ei sunt destul de diferiti de alti copii si mai mult decat atat, au chiar ei o altfel de perceptie chiar asupra propriei persoane, inca de la varste fragede.

Ei au alte interese fata de alti copii de varsta lor si reusesc sa se concetreze mai bine si sa aiba intotdeauna solutii si metode utile si rapide de rezolvare a diverselor probleme. Aceste abilitati inedite ale copilului tau nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu cele ale majoritatii colegilor lui sau a altor copii de varsta lui.

Pe de alta parte, copilul supradotat este extrem de sensibil. Poate parea mult mai matur decat alti copii de aceeasi varsta, dar ii lipseste cu desavarsire abilitati de adaptare si de supravietuire in incercarea de a face fata greutatilor vietii.

Empatizeaza cu suferinta lui

Ofera-i suport si intelegere copilului tau! Incearca sa ii arati ca esti alaturi de el si ca intelegi prin ce trece. Este important sa ii spui cat de rau iti pare ca i-au fost ranite sentimentele. Incearca sa ii spui astfel: "trebuie sa iti fi fost foarte greu si sa te fi simtit ingrozitor la tachinarile copiilor. Imi pare rau ca ai trecut prin asta". Acest lucru ii ajuta pe copii sa simta si sa inteleaga ca au parte de toata intelegerea sau sprijinul tau.

Pune-i intrebari cu privire la ce s-a intamplat

Incearca sa il ajuti sa se descarce si pune-i intrebari cu privire la situatia prin care a trecut. Ii poti spune ca ti-ar placea sa intelegi ce anume s-a intamplat acolo. Arata-i ca poate avea incredere in tine. Afla cine a spus, ce anume, cand si unde. Cu cat stii mai multe despre evenimentul in cauza cu atat vei putea sa gasesti o abordare mai buna de rezolvare a situatiei.

Explica-i de ce tachineaza copiii, pentru a intelege ca nu este vinovat cu ceva

Este important ca micutul tau sa inteleaga ca nu este nimic in neregula cu el si ca nu a facut el ceva anume pentru a declansa ironiile la adresa lui. De aceea, este important sa ii explici ca tachinarea din partea altor copii are mai multe motive si nu inseamna neaparat ca nu este placut de ei.

Il poti ajuta sa inteleaga ca ironizarea poate fi o metoda prin care copiii arata ca sunt invidiosi, dintr-un sentiment de inferioritate, din nestiinta (nu isi dau seama ca este ceva rau sau nepotrivit) sau pur si simplu este un mod de a spune "te plac".

Gaseste solutii de a reactiona in astfel de situatii impreuna cu el

Faceti impreuna un mic brainstorming. Este tot ce are nevoie un copil supradotat pentru a-si intra in elementul lui. Aceasta metoda functioneaza la copiii cu varsta peste 5 ani. Incercati sa va imaginati impreuna ca va mai fi pus intr-o astfel de situatie si provoaca-l la a gasi solutii cu privire la rezolvarea ei.

Faceti impreuna o lista cu cele mai rezonabile metode de a reactiona la ironiile viitoare ale copiilor. Daca micutul stie ca are optiuni si metode de contracarare a micilor rautati ale copiilor el isi va da seama ca nu trebuie de fiecare data sa lase sa fie atacat astfel si sa accepte ironiile, ci ca trebuie si are cum sa se apere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita copii Inteligenta copii Copil prescolar supradotat Copii afectati

Articole recomandate

Citeste si despre