Gradinita potrivita copilului tau

/ / Modificat: 2012-11-16 16:41:34

Alegerea gradinitei potrivite copilului poate fi un demers extrem de anevoios pentru orice mamica. Decizia finala este luata in baza unui cumul de criterii variate care iti pot limita simtitor optiunile. Pentru a te asigura, insa, ca faci o alegere in cunostinta de cauza, iata care sunt cateva dintre criteriile esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere!

copii-gradinita

Siguranta oferita copilului

Unul dintre cele mai importante criterii la alegerea gradinitei si adesea primul care iti vine in minte este siguranta micutului. Desprinderea de mama si de mediul familiar pot constitui experiente traumatizante pentru copil - este important ca micutul sa gaseasca in interiorul gradinitei sprijinul si ingrijirea de care are nevoie.

Procesul de selectie trebuie sa ia in calcul, asadar, siguranta de care va beneficia copilul in timpul petrecut la gradinita. Este important sa afli cat mai multe informatii despre hrana oferita copiilor, dar si despre dotarile medicale si aspectul incaperilor in care prichindeii isi desfasoara activitatile (educationale, ludice si odihna).

Produsele alimentare oferite copiilor ar trebui sa fie cat mai naturale si mai putin procesate. Totodata, dulciurile nu ar trebui sa contina cantitati mari de zahar si, ideal, sa fie pregatite in bucataria gradinitei.

De asemenea, incaperile gradinitei ar trebui sa fie mari, luminoase si bine aerisite, astfel incat sa nu predispuna la formarea igrasiei - mucegaiul poate afecta serios sanatatea copilului!

Amplasarea gradinitei

Un alt criteriu de care multi parinti tin cont la alegerea gradinitei pentru cel mic este amplasarea in raport cu locuinta personala. O gradinita situata in apropierea casei si, mai mult decat atat, in drumul spre serviciu este mult mai accesibila si te ajuta sa iti organizezi programul zilnic cu mai multa usurinta.

Taxa perceputa de gradinita

Banii reprezinta adesea o problema spinoasa in procesul de selectare a gradinitei potrivite copilului. Suma lunara achitata de parinti poate varia considerabil, in functie de tipul gradinitei (de stat ori privata) si de facilitatile oferite.

Astfel, daca taxa perceputa de gradinitele de stat poate fi relativ mica, subventionata fiind de primarie, cea de la gradinitele particulare poate ajunge sa scoata sume importante luna de luna din buzunarele parintilor. O evaluare completa - care sa includa si cheltuielile de transport, rechizite pentru cel mic etc. - te va ajuta sa descoperi care este intr-adevar gradinita pe care familia ta si-o poate permite.

Programul gradinitei

Programul este un alt criteriu important de care poate depinde in mare masura alegerea gradinitei potrivite. Poti alege intre o gradinita cu program normal (8.00 - 12.00) si o gradinita cu program prelungit (7.30 - 17.30). Totodata, este important sa tii cont de faptul ca, nu de putine ori, gradinitele private ofera o mai mare flexibilitate a programului decat cele de stat.

Personalul gradinitei

Este firesc sa iti doresti ca micutul tau sa beneficieze de o educatie de calitate inca din perioada gradinitei. De aceea, alegerea gradinitei potrivite copilului tau ar trebui sa aiba in vedere si pregatirea personalului didactic, dar si eventuala existenta a unor specialisti precum medici, psihologi si logopezi, care pot contribui, la randul lor, la buna dezvoltare a micutului tau.

Oferta educationala a gradinitei

In corelatie cu punctul anterior, gradinita potrivita copilului tau poate fi aleasa si in functie de oferta educationala pe care aceasta o propune. Pe langa activitatile specifice oricarei gradinite, oferta educationala ar mai putea include cursuri de limbi straine, program de after school, cursuri de dans, de pian, de vioara etc. In functie de inclinatiile native ale copilului, vei putea selecta o gradinita care sa contribuie la cizelarea si dezvoltarea acestora.

Reputatia gradinitei

Pentru a nu porni de la zero, te poti baza intotdeauna pe recomandarile de gradinite facute de prieteni, de pilda, sau de parinti care si-au expus experienta personala pe forumuri online. Utila se va dovedi si vizita - eventual in repetate randuri - la gradinitele pe care le ai in vedere, astfel incat sa iti poti forma singura o parere.

Taguri Gradinita Gradinita copii

Dana Saporan

Redactor Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre