Trei motive frecvente pentru care copiii mint si cum trebuie sa actionezi

/ / Modificat: 2021-11-04
Trei motive frecvente pentru care copiii mint si cum trebuie sa actionezi

Toti copiii mint la un moment dat. Desi pentru parinti este frustrant sa-si auda copilul mintind, este important sa iei in considerare motivul pentru care copilul alege minciuna in locul adevarului.

Pentru asta este important sa intelegem de ce mint copiii si sa stim cum sa actionam in aceste momente pentru a impiedica acest lucru sa devina o obisnuinta.

De ce mint copiii

Iata care sunt cele trei dintre cele mai frecvente motive pentru care copiii spun minciuni: 

Isi folosesc imaginatia pentru a spune povesti mari

Copilul tau iti spune vreodata ca a calarit un unicorn? Sau insista ca un monstru a facut mizerie in dormitorul sau? Copiii au o imaginatie bogata si, de multe ori, prezinta fanteziile ca adevaruri. 

Cand copilul iti prezinta o astfel de poveste este important sa-l intrebi: "Este ceva ce s-a intamplat cu adevarat sau este ceva ce ai fi vrut sa se fi intamplat?". Un raspuns lipsit de prejudecati il va incuraja pe copil sa recunoasca: "Bine, nu este de fapt adevarat, dar mi-as dori sa fie!". In acest fel il poti invata pe copil cand sa-si foloseasca imaginatia si cand trebuie sa spuna adevarul.

Vor sa evite consecintele

Copilul a incercat vreodata sa te convinga ca nu a mancat nicio prajitura, in ciuda glazurii de la gura? Copiii mint adesea pentru a evita consecintele negative.

Daca iti surprinzi copilul mintind ofera-I sansa sa-ti spuna adevarul. Spune-i "Iti voi da un minut sa te gandesti la asta si apoi te voi mai intreba inca o data ce s-a intamplat cu adevarat". Oferindu-i cateva clipe pentru a se gandi la raspunsul lor, le oferi ocazia sa fie sinceri. Copiii, din teama, tec automat la spunerea unei minciuni pentru a scapa de concesinte (pedepse, cearta, etc.).

Este important sa-i explici copilului de ce nu trebuie sa minta si sa spuna intotdeauna adevarul in momentul in care fac ceva gresit.

Vor sa para “cool”

Copiii spun minciuni si pentru ca vor sa impresioneze. Un copil le poate spune prietenilor ca au castigat o medalie la un concus sportiv, sau ca au primit mai multe cadouri de Craciun, sau le pot spune parintilor ca au luat cea mai mare nota din clasa la o anumita materie, chiar daca nu este adevarat.

Exagerarea adevarului - sau chiar minciuna directa - este adesea folosita pentru a masca nesiguranta. In incercarea de a se integra in randul colegilor lor, copiii insista uneori ca au trecut prin experiente similare cu cele ale prietenilor lor sau incearca sa isi impresioneze prietenii cu povestile lor.

Atunci cand copiii mint pentru a parea “cool” au o stima de sine scazuta, iar parintii trebuie sa fie constienti de acest lucru si sa actioneze pentru a ii ajuta sa-si dezvolte stima de sine.

Cum trebuie sa reactionezi cand copilul minte

Daca ti-ai surprins copilul mintind este important sa te concentrezi pe motivul pentru care a ales sa minta. De asemenea, este important sa-i explici calm, ca minciuna nu face decat sa-i raneasca pe cei din jur, indiferent de tipul acesteia si motivul pentru care este spusa.

De asemenea, este important sa-ti inveti copilul inca de mic sa-si controleze impulsurile catre minciuna si sa aleaga integritea si onestitatea.

Invatand copilul inca de mic sa nu minta, eviti ca mai tarziu, pe masura ce creste, acest obicei sa se intensifice.

De asemenea, la fel de important este ca tu sa nu il minti si sa-ti tii promisiunile atunci cand le faci. Multi parinti au tendinta de a spune minciuni “nevinovate” copiilor, crezand ca acestia sunt prea mici sa se prinda. Nimic mai fals. Copiii ajung sa copieze comportamentul parintilor, dar si sa-si piarda increderea in acestia.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Minciuni copii

Articole recomandate

Citeste si despre