Traumele pedepselor la copii

/ / Modificat: 2012-02-03
Traumele pedepselor la copii
Intrebare:

- Baietelul meu are 5 ani si o luna si este foarte timid. La gradinita il lovesc colegii, iar el nu riposteaza in niciun fel. Cand l-am intrebat de ce nu se apara mi-a raspuns ca daca asa vor copiii sa-l loveasca, el ce sa faca? Pana si educatoarea l-a invatat sa se apere, dar niciun rezultat. Plange foarte repede daca cineva ii ia cu forta vreo jucarie, noaptea, in timp ce doarme se ridica din pat si incepe sa planga. Este foarte dificil, nu se acomodeaza cu toti copii. Foarte greu isi face un prieten de joaca si se joaca mai mult cu fetitele. Pana la varsta de 2 ani si jumatate era prietenos, se juca cu toti copiii. La 2 ani si jumatate l-am dus la cresa si acolo era pedepsit de catre ingrijitoare si inchis int-o camera singur. Tine minte si acum ce i s-a intamplat la cresa. Va multumesc.

Raspuns:

Mi se pare foarte grav ceea ce i s-a intamplat la cresa. Este inacceptabil ca un copil de 2 ani jumate sa fie pedepsit in acest mod. Aici trebuie lucrat pentru a-l scapa de teama de a nu fi pedepsit din nou.

Pentru el, orice act negativ, chiar daca este in aparare, va fi pedepsit in acel mod. Inchiderea intr-o camera separata a fost perceputa ca abandon, iar baietelul dvs acum incearca sa evite repetarea acelui abandon.

El a invatat atunci ca daca este rau, va fi respins, parasit si orice incurajare din partea celor din jur nu mai poate ave succes acum. Incercati sa vorbiti mai mult cu el despre cum a fost atunci cand era inchis in acea camera separata. Cum se simtea (de exemplu: singur, parasit, abandonat etc.? La ce se gandea (de exemplu: ca sigur a meritat asta pentru ca a fost rau)?

Daca nu reuseste sa vorbeasca, oferiti-i o foaie de hartie si creioane pentru a desena cum a fost in camera aceea. Aici veti gasi raspunsul pentru probleme actuale. Explicati-i ca are voie sa fie suparat, furios pe acea ingrijitoare, ca nu a fost corect ce a facut ea. Incurajati-l sa isi exprime furia sau orice alte emotii vor iesi la suprafata.

Daca aceste demersuri nu au succes, va sfatuiesc sa apelati la ajutorul unui psiholog.

Articole recomandate

Citeste si despre