Lucruri pe care copilul prescolar le poate face singur

/ / Modificat: 2016-08-02
Lucruri pe care copilul prescolar le poate face singur

Odata ajuns la prescolaritate, copilul nu mai trebuie tinut din scurt si protejat de tot ce inseamna nou sau dificil pentru el. Este la varsta la care are suficiente abilitati dezvoltate si intelege anumite pericole, de aceea, ii poti lasa mai multa libertate in a se imbraca singur, a-si pune masa sau a-si alege hainele pentru gradinita. Invata sa cresti un copil independent si responsabil, permitandu-i sa se aventureze singur in cateva activitati usoare si deloc periculoase pentru el!

Sa se spele pe maini

La varsta prescolara, copilul este capabil sa se spele corect pe maini, fara indicatii ori supraveghere, insa doar in cazul in care a fost invatat de mic care sunt pasii corecti si cand anume este cazul sa respecte aceasta rutina esentiala pentru sanatate.  

Sa se spele pe dinti

Spalatul dintilor este o alta activitate pe care copilul prescolar o poate realiza cap-coada, fara ajutor din partea ta. Insa la fel ca si in cazul igienei mainilor, acest lucru se intampla doar daca ai grija sa incepi "antrenamentul" de la varste destul de mici.  

Sa vorbeasca, in siguranta, cu straini

Unul dintre cele mai negre cosmaruri ale tale, acela in care copilul se implica intr-o conversatie cu un strain, reprezinta totodata o experienta benefica si importanta in dezvoltarea lui. Specialistul Gavin De Becker a subliniat, in cartea "Protecting the Gift", cat este de important ca parintii sa-si inhibe temerile vizavi de pericolele care pandesc copiii atunci cand sunt abordati de catre straini si sa-i lase, uneori, sa-si urmeze instinctul.

Mai intai, fa-i un "instructaj" cu privire la pericolele care-l pasc atunci cand vorbeste cu persoane necunoscute, apoi, lasa intuitia copilului sa "intre" in scena si sa "miroasa" pericolul, daca este cazul. Ramai in expectativa si urmareste-l, dar nu interveni imediat!  

Sa se imbrace sau dezbrace

Copilul dezvolta abilitatea de a se dezbraca inaintea celei de a se imbraca. Pe la varsta de 5-6 anisori, ar trebui sa fie capabil sa se imbrace singur cu bluzite fara nasturi sau sa-si traga pe el pantaloni cu elastic. Pana la finalul varstei prescolare, multi copii invata chiar si tainele fermoarului sau ale inchiderii nasturilor.  

Sa se incalte

  Pana la implinirea varstei de 6 ani, copilul este apt sa-si puna pantofiorii sau cizmulitele in picioare, chiar daca nu stapaneste foarte corect aceasta abilitate. Tehnica legarii sireturilor va fi deprinsa abia mai tarziu, la varsta scolara, dar specialistii te sfatuiesc sa-i permiti sa-si testeze abilitatile de a se incalta singur, inca de prima data cand manifesta aceasta curiozitate, chiar daca, in final, va avea nevoie de ajutorul tau.  

Sa-si stearga nasul

Potrivit pediatrului Dan Levy, expert Babycenter, copilul este capabil sa-si sufle singur nasul inca de la varsta de 2 ani, insa doar daca tu, ca parinte, ii arati si il incurajezi constant cum sa faca acest lucru. La sfarsitul etapei prescolare, este apt nu doar sa-si sufle nasul, ci sa foloseasca si servetelele pentru a si-l curata corespunzator.

Sa-si puna masa

  Incepand cu varsta de 3-4 ani, incurajeaza-ti copilul sa isi puna singur masa. Nu te astepta sa isi stabileasca singur portiile de mancare ori sa taie paine. Poti incepe cu mesele de dimineata, care presupun activitati simple, de tipul turnatului laptelui si al cerealelor intr-un castron. Nu uita sa-l incurajezi mereu sa stranga masa, dupa ce termina de mancat.  

Sa se dea in leagan

Abilitatea de a-si balansa singur picioarele pentru a se da in leagan apare in jurul varstei de 4-5 ani, cand isi dezvolta mai bine abilitatile motrice, de coordonare si echilibru.  

Sa-si faca patul

Abilitatea de a-si face singur patul incepe sa se dezvolte treptat la varsta prescolara, copilul fiind capabil sa aseze pernele la locul lor si sa incerce sa intinda cearsaful sau cuvertura de deasupra. Poate ca patul nu este aranjat la dunga, insa incercarile lui trebuie laudate si incurajate, pana cand ii ies perfect.  

Sa faca ordine in camera

La aceasta varsta, prin ordine, se intelege abilitatea de a-si strange jucariile in cos, de a-si aranja cartile in dulap sau de a-si aranja patul. Nu este prea mic nici sa-si sorteze hainele pe categorii, chiar daca mai are ceva ani de antrenament pana reuseste sa le aranjeze corespunzator in sifonier.

Important este sa-l implici la cat mai multe activitati de curatenie, atat in camera lui, cat si in casa, astfel incat, in timp, sa deprinda singur obiceiul de a-si face ordine si de a pastra curatenia.  

Sa-si puna apa in pahar

Abilitatea de a manca independent incepe sa se dezvolte din momentul in care reuseste sa foloseasca prima oara lingurita si sa duca paharul singur la gura, imediat dupa implinirea varstei de 1 an. Insa aptitudinea de a turna apa in pahar se cizeleaza cu timpul, prin metoda imitatiei.

Pe la 2-3 ani, copilul invata sa toarne apa dintr-un dispozitiv intr-altul, pentru ca mai apoi, sa toarne dintr-o carafa mica intr-un paharel, iar la sfarsitul varstei prescolare, sa fie apt sa toarne si din sticla in pahar, ba chiar sa deschida capacul acesteia.

Sa foloseasca calculatorul sau tableta

Calculatorul, telefonul si tableta devin "jucariile" preferate ale copiilor moderni, inca de la varsta de bebelusi. Insa abia la prescolaritate, acestia trec de la simpele comenzi de deschis sau inchis gadgetul, la folosirea independenta a unor programe mai complexe din el, cum ar fi jocurile.  

Sa foloseasca cuptorul cu microunde

Abilitatea de a intelege functiile complexe si de a gati la cuptorul cu microunde se dezvolta abia pe la varsta de 8-10 ani. La prescolaritate, copilul este capabil sa inteleaga si sa foloseasca aparatul electrocasnic pentru a pune la incalzit un preparat, insa doar sub stricta ta supraveghere.  

Sa-si aleaga hainele si tinutele

Atunci cand ii lasi libertatea de a crea tinute, observi ca nu face cele mai reusite alegeri, insa acest lucru nu este important la aceasta varsta. Indiferent de combinatiile pe care le face, ii permiti sa-si exprime gustul si preferintele personale si acest lucru este esential in dezvoltarea lui.

Copilul prescolar intelege si are abilitatea de a combina bluze cu pantaloni, dresuri cu rochii, avandu-te drept sursa de inspiratie pe tine sau pe tatal lui.

Ce alte lucruri interesante ai constatat ca mai face singur micutul tau prescolar? Impartaseste-ne activitatile independente cu care se mandreste copilul tau la aceasta varsta, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Independenta copii Abilitati copii prescolari Dezvoltare prescolari

Articole recomandate

Citeste si despre