Importanta disciplinei somnului: ce se intampla cand copilul adoarme tarziu

/ / Modificat: 2021-06-03
Importanta disciplinei somnului: ce se intampla cand copilul adoarme tarziu

Obiceiurile sanatoase de somn sunt extrem de importante pentru copii. Stii deja ca un copil odihnit este mai vesel, mai fericit si mai sanatos. Insa ora de culcare este la fel de importanta ca durata efectiva a somnului.

De cate ori i-ai spus copilului ca trebuie sa se culce pentru a creste mare? Ai crezut ca il pacalesti? Ei bine, nu! Somnul este foarte important pentru copiii aflati in plin proces de dezvoltare fizica si psihica, iar odihna favorizeaza o multime de procese fiziologice.

Pro sau contra orei fixe de culcare?

Teoriile privind ora de culcare a copilului sunt multe si variate. Unii sunt de parere ca este bine sa lasi copilul sa adoarma cand simte ca este destul de obosit pentru a merge la somn. Altii le fac celor mici un program aproape spartan de somn.

La ce ora este bine sa se culce copilul? Evident ca raspunsul poate varia in functie de varsta si preocuparile celui mic. Dincolo de ora exacta, conteaza cum adoarme copilul; multi dintre cei ajunsi la varsta necesara pentru a avea gadgeturi nici nu se mai tocmesc cu parintii cu privire la mersul la culcare pentru ca au planul lor: se baga in pat si se mai joaca "doar putin", iar adultii sunt multumiti ca s-au dus in pat.

Aceasta indiscipina a somnului are, insa consecinte importante, incepand cu lipsa de energie din timpul zilei, lipsa randamentului in activitatile scolare sau extrascolare si ajungand pana la probleme de ordin psihiatric.

Indisciplina somnului poate cauza tulburari grave

Specialistii atrag atentia ca acei copii care dorm putin nu sunt doar obositi si se dezvolta mai incet, dar pot ajunge sa sufere din cauza incapacitatii de a se concentra, de anxietate si chiar de alte tulburari de ordin psihiatric.

Cand copilul nu doarme suficient, activitatea hormonilor de crestere are de suferit, deoarece ei lucreaza la capacitate maxima in a patra faza de somn, foarte profunda, care incepe in jurul orei 00.30. Specialistii au analizat aceste aspecte cu ajutorul imagisticii, care a confirmat faptul ca un copil care se culca devreme are zone ale creierului mai dezvoltate decat ale unui copil care obisnuieste sa adoarma tarziu.

Reguli pentru un somn odihnitor

Cand copilul se culca tarziu nu este o intamplare, ci inceputul unui obicei prost, iar masurile trebuie luate cat mai devreme pentru a evita instalarea unui program haotic, care va afecta sanatatea si dezvoltarea celui mic.

Stabiliti un program de seara, care poate sa includa activitati in familie variate, o rutina a igienei (dus, spalat pe dinti), dar care se incheie mereu la aceeasi ora, fara exceptii.

Asigurati o atmosfera placuta si relaxanta in casa, fara zgomote puternice, muzica si discutii energice.

Nu petreceti toata seara in pat, ci mergeti in dormitor doar cand a venit ora de culcare; patul trebuie sa fie asociat cu odihna si atat.

Stingeti luminile sau creati o atmosfera obscura in camera copilului, chiar si cand acesta se teme de intuneric, pentru ca lumina impiedica melatonina sa lucreze.

Evitati alimentele greu de digerat la masa de seara.

Programul si regulile de seara sunt valabile pentru toata familia, nu dor pentru copil; disciplina se impune si prin puterea exemplului.

Articole recomandate

Citeste si despre