Dezvoltarea increderii in forte proprii la copii

/ / Modificat: 2013-03-14
Dezvoltarea increderii in forte proprii la copii

Stima de sine si increderea in propriile puteri reprezinta pasaportul copilului tau catre o viata mentala si sociala sanatoasa si fericita. Il ajuta sa faca alegeri in viata, sa ia decizii bune pentru dezvoltarea lui si sa fie ambitios. Este important sa ii astimulezi increderea in sine de cand este foarte mic.

Ce inseamna incredere in sine?

Increderea in sine inseamna credinta in propriile capacitati si forte. Ea se construieste inca din primii ani de viata si trebuie mentinuta cu constiinciozitate pe tot parcursul vietii.

Cum construiesti increderea in propriile forte la copilul tau?

Parinti joaca un rol important in dstimularea increderii in propriile puteri la copii.

Ei pot apela la diverse trucuri si metode care-l ajuta pe copil sa dobandeasca mai multa incredere in el.

Nu face comparatii intre copilul tau si alti copii!

A-ti compara copilul cu un altul prin prisma unor neajunsuri pe care le constati la el nu face decat sa ii submineze increderea si sa il faci sa se simta prost. Pot aparea frustrari si nesiguranta care-l fac pe cel mic sa descreasca in proprii ochi, scazandu-i stima de sine.

Incurajeaza interactiunile sociale ale copilului tau!

Nu iti tine copilul izolat! Stabileste contacte sociale cu alti copii pentru ca acesta este un mod foarte bun de a-i dezvolta increderea in propria persoana.

Stabileste limite in educatia copilului tau!

Un copil care este constient de importanta limitelor si care stie cand are voie sa actioneze intr-un fel sau in altul este capabil sa faca fata mai multor situatii grele cu care se confrunta de-a lungul vietii. Cei care nu cunosc ce inseamna limitele sunt mai vulnerabili in fata unor astfel de situatii si se pierd cu firea, neavand capacitatea de a reactiona.

Lasa-l sa exploreze lucuri si situatii noi!

Nu iti proteja excesiv copilul! Nu vei face decat sa il tii legat de tine pe termen lung si sa ii subminezi increderea in el. Lasa-l sa se loveasca de noi experiente, sa le exploreze si sa reactioneze in fata lor. Isi va dezvolta o latura curajoasa! Curajul nu face altceva decat sa ii dea increderea ca poate sa faca si mai mult si sa mearga mai departe, nu sa dea inapoi la fiecare situatie grea pe care o va intampina in cale.

Educa-l astfel incat sa invete din propriile greseli!

Nu incerca mereu sa ii gasesti scuze la greseile pe care le face si nici nu le trece cu vederea. Ajuta-l sa invete din ele, sa traga anumite invataminte pentru a nu le mai repeta in viitor.

Nu tipa la el, nu il critica, ci explica-i unde a gresit si ca de aceea acum sufera de pe urma a ceea ce a facut. Spune-i ce era mai bine sa faca si de ce era in avantajul lui. Trebuie sa ai o atitudine pozitiva in fata lui chiar si atunci cand greseste pentru a-l incuraja sa mearga mai departe si sa aiba frustrari.

Comunica tot timpul cu el!

Ajuta-l pe copilul tau sa isi exprime sentimentele. El nu va avea disponibilitate in a face acest lucru decat daca stie ca poate sa vorbeasca cu tine despre temerile si problemele cu care se confrunta in viata lui. Castiga-i increderea vobind mereu cu el, explicandu-i lucruri si nu il ultimul rand aratandu-ti disponibilitatea de a-l asculta si de a-l intelege.

Invata-l sa ia decizii!

In masura in care situatia o permite, implica copilul la luarea deciziilor. Lasa-l si pe el sa decida ce vrea si nu hotari numai tu sau tatal pentru el.

Pune-l in situatia de a alege intre doua lucruri oferindu-i explicatiile de rigoare cu privire la efectele fiecaruia dintre ele.

Spunandu-i ce rol are fiecare lucru si cum il poate ajuta, il vei ajuta sa cantareasca si sa se gandeasca care sunt avantajele lui in urma unei decizii. Daca vezi ca ia o decizie neconvenabila, nu il reorienta spre cea buna. Lasa-l sa simta efectele alegerii lui. Urmatoarea data se va gandi mai bine inainte de a lua o decizie!

Lauda-l si incurajeaza-l constant!

Nu o face in asa fel incat sa cazi in capcana rasfatului, dar trebuie ca el sa stie ca este apreciat, ca face lucruri bune care-ti sunt pe plac. Incurajeaza-l mereu cand vezi ca se afla intr-o situatie dificila insuflandu-i curajul si puterea de a merge mai departe. Toate acestea prin a-i aprecia constant eforturile pe care le depune in fiecare zi pentru a creste mare si perspicace.

Ofera-i constant dovezi de iubire neconditionata!

Imbratiseaza-l, mangaie-l pe crestet, ofera-i mici pupicei si tot ce mai tine de manifestarea dragostei pe care o simti fata de el. Un mediu familial linistit si iubitor il ajuta pe copil sa fie mai sigur pe el si stimuleaza increderea in propriile forte.

Joaca-te constant cu el!

Nu il lasa mereu sa se joace singurel! Implicandu-te in aceasta activitate, te vei putea folosi de joaca pentru a invata o multime de lucruri. Joaca este un intrument bun de stimulare a increderii in el.

Nu il pune sa faca activitati necorespunzatoare varstei lui!

Nu ii incredinta sarcini care sunt nepotrivite pentru varsta pe care o are. Nu poti pune un copil de 3 ani sa dezlege rebusuri sau sau sa gestioneze bani asa cum nu te poti limita la implicarea unui prichindel de 8-9 ani doar la spalatul vaselor si la curatenia in casa. Ofera-i responsabilitati adecvate varstei: nici prea simple, nici prea grele!

Aceste sarcini il vor ajuta sa isi dea seama ca este capabil sa faca lucruri si ii va stimula increderea in el!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incredere in sine copii Dezvoltare incredere forte proprii copii

Articole recomandate

Citeste si despre