Dependenta copilului de o anumita jucarie

/ / Modificat: 2011-11-03
Dependenta copilului de o anumita jucarie

dependenta_jucarii_copii

Dependenta copilului de o anumita jucarie este o parte importanta si fireasca a copilariei lui. Sigur ca ii plac toate jucariile si vrea sa le aiba pe toate, dar de cand era bebelus manifesta atractie pentru una anume. Jucaria preferata devine obiectul lui de confort sau tranzitional, cel mai eficient protector, prietenul de nadejde si partenerul perfect de joaca.

Cum apare dependenta copilului de jucaria preferata?

Obiectele de confort sau tranzitionale ale bebelusilor se transforma mai tarziu in jucarii preferate. Astfel, vei observa cum micutul tau de cativa anisori nu se mai desparte de jucaria de plus jerpelita, uzata si aproape deformata pe care o tinea la piept de cand era bebelus. Uneori, jucaria preferata insoteste copilul pana la maturitate facand parte din amintirile cele mai de pret ale copilariei.

Dependenta de o anumita jucarie apare in special in momentul separarii de mama. Cand constata ca mami nu mai este tot timpul in preajma lui pentru a-i fi aproape, copilul trece de la dependenta de mama la cea de o anumita jucarie.

Care sunt efectele jucariei preferate asupra copilului?

El cauta si gaseste in acea jucarie ceea ce ii oferea mama: caldura, protectie, siguranta, incredere. Copilul vede in jucaria de plus zdrentuita sau in papusa ciufulita de cand era bebelus o zana sau un magician cu puteri nemarginite. El stie ca este cel mai bun paznic de noapte, alunga cosmarurile si temerile si ca il calmeaza in situatii tensionate.

Tot jucaria este la datorie pentru a-i alina dorul de mama cand aceasta este plecata, cand vrea sa se relaxeze sau chiar sa se joace. Ea devine cel mai bun prieten al prichindelului si il insoteste peste tot.

Insa cel mai important beneficiu este de departe siguranta pe care i-o ofera si faptul ca il ajuta sa treaca peste cele mai frecvente temeri ale copilariei: de intuneric, de singuratate, de doctor etc. In absenta mamicii, copilul se simte in siguranta atunci cand tine strans in brate jucaria de pret. Nu conteaza cat de urata este, cat de rupta sau zdrentuita este.

jucaria_preferata_copiiCe trebuie sa faci cu dependenta de jucarie?

Absolut nimic, spun specialistii. Ei te sfatuiesc sa nu intervii in aceasta relatie extrem de stransa pentru ca vei distruge cuibul de siguranta si confort al micutului. Dependenta de jucarie nu este o problema.

De asemenea, nu este indicat sa incerci sa ii impui o anumita jucarie sau sa incerci sa i-o inlocuiesti. Copilul alege care este jucaria preferata, indiferent de aspect sau semnificatie. Separarea de ea brusca si impusa va provoca o mare suferinta copilului si il poate marca profund.

In plus, psihologii sustin ca trebuie sa tratezi papusa copilului asemenea unei persoane. Trebuie sa ceri voie copilului sa o speli, sa o cosi sau sa o pui intr-un loc anume. Trebuie sa ai grija sa nu o uiti niciodata acasa cand plecati in vacanta si eventual sa ai mai multe exemplare, in cazul in care o pierzi sau se rupe iremediabil.

Dependenta de jucaria preferata nu este nociva pentru copil. Dar este important sa il ajuti sa depaseasca temerile si in alte moduri decat in a se ascunde dupa jucaria indragita, sa fii aproape de el pentru a nu se simti singur si sa ai grija sa te joci si sa il ajuti sa isi faca prieteni. Cu cat substitui mai repede si mai multe dintre lucrurile pe care jucaria le asigura in dezvoltarea copilului cu alte forme adecvate, cu atat va renunta mai repede la ea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta copii Jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre