De ce este important ca micutii sa ia propriile decizii si cum poti incuraja acest lucru in functie de varsta acestora

/ / Modificat: 2023-05-01
De ce este important ca micutii sa ia propriile decizii si cum poti incuraja acest lucru in functie de varsta acestora

Este important si foarte benefic pentru copii sa li se incurajeze autonomia de la o varsta frageda si sa ia propriile decizii. Acest lucru contribuie la dezvoltarea personalitatii lor, precum si la crearea unei stime de sine sanatoase. Desigur, exista unele lucruri pe care copiii nu le pot alege. Este cazul regulilor nenegociabile pe care noi, adultii, le stabilim si pe care trebuie sa-i invatam sa le respecte. Cu toate acestea, exista multe alte decizii cotidiene pe care este bine ca copiii sa le ia singuri.

Aceste decizii nu implica riscuri si ii ajuta sa isi exprime gusturile, sa dezvolte un sentiment de apartenenta si sa creasca in incredere si respect. In plus, greselile ii ajuta sa invete si sa creasca ca indivizi.

De ce este benefic pentru copii sa ia anumite decizii?

Este foarte benefic pentru copii sa fie implicati in viata de zi cu zi si sa nu fie simpli spectatori ai vietii lor. Atunci cand copiii se simt capabili sa faca lucruri pentru ei insisi si sa ia mici decizii, ei cresc mai fericiti, mai increzatori si mai siguri pe ei.

A-ti da cu parerea despre o problema sau a putea decide asupra unui lucru care te afecteaza in mod direct este un mod excelent de a-ti afirma gusturile si de a-ti dezvolta personalitatea.

Cu toate acestea, nu incurajam intotdeauna spiritul critic al copiilor, mai ales cand este vorba de copii mici. Fie ca este vorba de supraprotectie, de faptul ca nu ii credem capabili sau de faptul ca ne gandim ca noi, adultii, ar trebui sa fim cei care sa le indrumam toate aspectele vietii lor cat timp se afla in grija noastra, multi parinti se tem sa lase la latitudinea copiilor lor sa ia anumite decizii, chiar daca stiu ca, daca gresesc, nu vor exista consecinte.

Asa cum am spus la inceput, exista anumite reguli nenegociabile pe care parintii trebuie sa le stabileasca si copiii trebuie sa le respecte. Ne referim la reguli care au legatura cu siguranta lor si a celorlalti, precum si cu alte decizii pe care nu le pot lua din cauza lipsei lor de capacitate si a imaturitatii.

Acesta ar fi cazul deciziilor care le afecteaza alimentatia, odihna, mersul sau nu la scoala, siguranta lor pe sosea sau deciziile care ii afecteaza pe ceilalti in vreun fel, pentru a da doar cateva exemple.

Ce decizii pot lua copiii in functie de varsta lor

Chiar si atunci cand vine vorba de deciziile de zi cu zi, nu putem sa le "dam drumul" copiilor si sa le cerem sa inceapa brusc sa ia decizii fara nicio indrumare sau insotire, deoarece se vor simti, in mod normal, pierduti si coplesiti de optiunile infinite care li se prezinta. In acest sens, este foarte util sa limitam gama de posibilitati pentru ca ei sa aleaga optiunea care le place cel mai mult, sa le punem intrebari deschise pentru ca ei sa poata ajunge singuri la o concluzie (de exemplu: "daca este iarna si este frig, ce jacheta crezi ca este cea mai recomandabila pentru a iesi afara"?) si, mai presus de toate, sa le permiti sa faca greseli, deoarece eroarea este cea mai buna modalitate de a invata.

Pana la varsta de trei ani

Am putea crede ca un copil de doi sau trei ani este prea mic pentru a lua decizii, dar de la aceasta varsta parintii pot incuraja aceasta parte a dezvoltarii copilului lor, incurajandu-l sa ia mici decizii de zi cu zi, cum ar fi sa aleaga ce tricou vrea sa poarte, dintre cele doua sau trei optiuni pe care i le oferim, ce coafura vrea sa poarte, ce fel de rucsac sau geanta ii place sa poarte la scoala sau ce poveste vrea sa ii citim seara.

De la trei la sase ani

In etapa prescolara, multi copii incep sa devina mai constienti de ceea ce le place si ce nu le place si vor sa faca aproape totul pe cont propriu. Este momentul sa le deschidem gama de optiuni in ceea ce priveste imaginea lor fizica sau gusturile si sa le permitem sa aleaga dintr-un numar mai mare de posibilitati.

De la varsta de sase ani

De la varsta de sase ani incolo, se inregistreaza un progres important in dezvoltarea copiilor, din punct de vedere fizic, social si emotional. Ca urmare, deciziile pe care copiii le pot lua devin din ce in ce mai importante:

Merge la cumparaturi si alege propriile haine, tinand cont intotdeauna de o serie de sfaturi si recomandari pentru o experienta pozitiva si imbucuratoare. De asemenea, ar putea alege ce tunsoare le place sa poarte sau ce model de ochelari sa isi cumpere daca au nevoie de ei.

Cand vine vorba de colaborarea la treburile casnice, permite-i copilului sa aleaga activitatea in care se simte cel mai bine, care ii place cel mai mult si la care crede ca poate contribui cu cea mai mare valoare. Acest lucru il va ajuta sa capete incredere si siguranta pentru a accepta tot mai multe responsabilitati.

Ori de cate ori este posibil, din motive logistice si financiare, lasa copilul sa aleaga activitatile extracurriculare pe care doreste sa le faca. In acest fel, isi poate explora gusturile, isi poate stimula abilitatile si isi poate forja treptat propriile criterii.

In ceea ce priveste temele pentru acasa, daca copilul este reticent sa le faca, in loc sa-l fortezi sa le faca, lasa-l sa decida cum si cand sa le faca. In acest sens, luarea unor mici decizii, cum ar fi sa faca temele in etape sau sa le faca dupa ora de gustare in loc sa le faca inainte, ar putea rezolva problema si evita conflictele.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Luare decizii copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre