Cum sa-ti ajuti copilul sa-si faca prieteni. Universitatea Harvard are raspunsul

/ / Modificat: 2023-05-01
Cum sa-ti ajuti copilul sa-si faca prieteni. Universitatea Harvard are raspunsul

Prietenia este un tip de legatura pe care o stabilim cu persoanele cu care avem o afinitate si cu care construim o relatie prin experiente comune. In timpul copilariei, conceptul de prietenie capata o mare importanta, iar prietenii devin o parte fundamentala a dezvoltarii sociale si emotionale a copiilor. Datorita prietenilor lor, copiii invata sa relationeze cu semenii lor, asimileaza regulile de convietuire, isi dezvolta abilitatile sociale si isi consolideaza stima de sine prin joc si distractie.

Predarea abilitatilor sociale acasa

Pentru a-si face prieteni si a-i pastra, este necesar sa inveti si sa practici o serie de abilitati sociale, pe care parintii le pot insufla zilnic copiilor lor:

  • Exersarea empatiei. Empatia este abilitatea de a se pune in locul altcuiva, de a intelege ceea ce simte sau gandeste si de a-i respecta experientele, emotiile si opiniile. Fiintele umane sunt empatice prin natura lor, dar modul in care suntem educati si tratati inca din copilarie poate favoriza sau anula aceasta abilitate, atat de importanta pentru dezvoltarea sociala.
  • Incurajeaza cooperarea. Este misiunea noastra ca parinti sa ne educam copiii in autonomie, incurajandu-i sa coopereze, incurajandu-i sa ia decizii si invatandu-i sa respecte deciziile celorlalti.
  • Incurajeaza comunicarea. Crearea unui climat de incredere in caminul nostru care sa favorizeze comunicarea ar presupune sa ne impartasim zilnic experientele, fara interferente care sa ne "deconecteze", sa ne ascultam activ si sa ne interesam unul de celalalt.
  • Ajuta-i sa isi regleze emotiile. Creierul copiilor este pur emotional si are nevoie de timp, de maturitate si, mai ales, de educatie pentru a invata sa le gestioneze corect.
  • Invata-i sa isi ceara iertare. Recunoasterea greselilor, prezentarea de scuze pentru ele si repararea daunelor pe care le-ar fi putut provoca sunt abilitati fundamentale pe care parintii ar trebui sa ii invete pe copiii lor de la o varsta foarte frageda.

Incurajarea relatiilor in afara mediului familial

Exista multe modalitati prin care parintii pot incuraja relatiile sociale ale copiilor nostri. De exemplu, cautand activitati extrascolare care se potrivesc cu interesele lor; facandu-i cunostinta cu prietenii si parintii lor si organizand cu ei o iesire, o gustare sau o activitate distractiva; incurajand joaca in aer liber, unde copiii nostri pot intalni alti copii cu care sa se joace.

In egala masura, este necesar ca, copiii nostri sa inteleaga ca exista anumite comportamente care ii pot afecta pe ceilalti, de aici importanta de a-i corecta ferm si pozitiv atunci cand gresesc, dar si de a-i invata sa stabileasca limite, sa fie asertivi si sa detecteze comportamentele toxice.

Invatare prin exemplu

Parintii sunt oglinda in care copiii se privesc in mod constant si nu trebuie sa uitam ca actiunile noastre educa mult mai mult decat cuvintele noastre. Prin urmare, daca dorim sa incurajam dezvoltarea sociala corecta a copiilor nostri si sa ii ajutam sa isi faca prieteni, este esential sa fim consecventi cu actiunile noastre. Sa exersam ascultarea activa cu ceilalti, sa ne interesam de prietenii nostri, sa fim amabili, empatici si respectuosi, sa ne angajam in conversatii cu cei din jurul nostru.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu Crestere copil sociabil

Articole recomandate

Citeste si despre