Cum deosebesti durerile de crestere de alte feluri de dureri. Cand ar trebui sa iti faci griji

/ / Modificat: 2023-03-30
Cum deosebesti durerile de crestere de alte feluri de dureri. Cand ar trebui sa iti faci griji

Cand copilul acuza dureri puternice repetate la nivelul membrelor te gandesti rapid la o lovitura, o leziune sau poate chiar la afectiune mai grava, atunci cand ele se prelungesc. Este, insa, posibil sa fie vorba doar despre dureri de crestere. Iata cum le poti deosebi una de alta.

Durerea este un simptom comun multor afectiuni si este important ca problema sa fie diagnosticata. Nu ocoliti cabinetul medicului atunci cand copilul acuza dureri de picioare sau de brate un timp indelungat si nici nu incercati sa minimalizati disconfortul pe care spune ca il simte.

Medicul va sti sa analizeze tabloul clinic si, pe baza simptomelor, sa stabileasca o cauza a durerilor. Totusi, pentru a nu va face prea multe griji, e bine sa stiti cum se deosebesc durerile de crestere de alte feluri de dureri.

Durerile provocate de o accidentare sunt clar localizate, intr-o singura zona. Ele nu apar bilateral si nu dispar brusc. In general, durerile de crestere, care sunt, in sine, dureri musculare, sunt resimtite in special noaptea, pe cand cele provocate de o leziune sunt persistente si sunt insotite si de alte simptome, precum roseata sau umflarea zonei afectate.

Durerile de crestere trebuie sa fie diagnosticate de un medic pentru ca doar acesta va putea, in urma unor investigatii specifice, sa excluda alte posibile afectiuni care provoaca dureri similare. Printre acestea se numara artrita idiopatica juvenila (inflamatie la nivelul uneia sau mai multor articulatii), fibromialgia (dureri musculo-scheletice puternice, care afecteaza deseori somnul si pot fi insotite de anxietate, depresie, dureri de cap, probleme de concentrare, gastrointestinale si iritabilitate), cancerul osos (frecvent intalnit la adolescenti si copii, dar care da dureri doar la nivelul membrului afectat) sau sindromul picioarelor nelinistite (afectiune neurologica, se manifesta indeosebi noaptea, cand poate da si dureri puternice in special la copiii care au de obicei activitate fizica intensa pe timpul zilei).

Ce cauzeaza durerile de crestere

Cauza exacta a durerilor de crestere nu a fost stabilita, insa cea mai plauzibila teorie pare sa le lege de deficitul de vitamina D. Un studiu realizat de cercetatori turci a stabilit ca aproximativ 87% dintre copiii diagnosticati cu dureri de crestere aveau si insuficienta de vitamina D, care joaca un rol esential in asimiliarea calciului si a fosforului in sistemul osos si muscular.

Durerile de crestere sunt, concret, dureri musculare nespecifice, de cele mai multe ori bilaterale, la nivelul membrelor si al spatelui. Ele nu sunt insotite de umflarea si inrosirea articulatiilor, cum se intampla in cazul problemelor de natura inflamatorie.

In general, durerile de crestere se manifesta seara sau noaptea si dispar pana dimineata, fara a limita mobilitatea membrelor. Ele apar, in general, pana in jurul varstei de 12 ani si nu prezinta un pericol pentru starea generala de sanatate a unui copil; pot sa apara in mai multe randuri, in timpul puseelor de crestere, si la 3, si la 5, si la 8 ani.

Durerile de crestere sunt intermitente, prin urmare daca un copil acuza dureri constante, cel mai indicat este sa mergeti la medic, pentru ca acesta sa poata stabili un diagnostic pe baza simptomelor.

Un detaliu important care face diferenta intre durerile de crestere si cele de alta natura este felul in care reactioneaza copilul atunci cand este atins inlocul in care acuza dureri. Durerile de crestere nu provoaca disconfort la atingere; din contra, masajul sau presiunea aplicata in locul dureros ar trebui sa amelioreze senzatia.

Durerile de crestere nu se trateaza, insa pot fi ameliorate cu unele medicamente precum acetaminofen sau ibuprofen, dar si prin pansamente calde pe zona dureroasa ori prin exercitii fizice usoare si masaj.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dureri articulare copii Dureri crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre