Cresterea consumului de lichide la copil

/ / Modificat: 2010-07-02
Cresterea consumului de lichide la copil
Intrebare:

- Am o fetita in varsta de 3 ani si 8 luni, care refuza sa consume lichide: apa, ceai, sucuri, etc. Urineaza de maxim 4-5 ori pe zi. Este destul de constipata si din aceasta cauza si pentru ca nu consuma fructe, legume, decat mere si banane. Cum o pot determina si in ce fel ii pot explica pentru a o face sa inteleaga ca trebuie sa consume lichide?

Raspuns:





 

La aceasta varsta, este destul de dificil daca nu chiar imposibil, sa pretindeti unui copil sa "inteleaga ca trebuie sa consume lichide".

Este suficient sa intelegeti dumneavoastra importanta unei bune hidratari si sa gasiti modul de abordare potrivit astfel incat sa-i faca placere si sa doreasca sa consume lichide.

Sfatul meu este sa incercati sa abordati aceasta problema ca pe un joc, sa va folositi de faptul ca pentru copii jocul reprezinta un proces foarte important si pe care ei il iau in serios.


Incercati sa transformati consumul unui anumit lichid (suc de fructe, ceai) intr-o joc: va puteti folosi eventual de o poveste noua, pe care citind-o sau povestind-o o "adaptati", unul din personajele povestirii dobandind puteri magice sau anumite insusiri in urma consumarii unui pahar de suc sau ceai "magic" (de exemplu: un personaj feminin se transforma intr-o zana frumoasa, cu parul lung etc.

iar un personaj masculin poate deveni dintr-o data Fat Frumos, inalt si chipes etc.).

Dupa ce-i captati interesul in acest fel puteti prin analogie sa incercati sa-i oferiti  un pahar de "suc magic" ca sa devina precum personajul din poveste.

Bineinteles ca o cana noua, frumos colorata, pe care n-a mai utilizat-o anterior si eventual un suc sau ceai deosebit de ce primea anterior va pot ajuta sa fiti mai convingatoare.

De asemenea, uneori copiilor le face placere sa consume un suc  sau ceai la prepararea carora participa ei insisi: rugati copilul sa va ajute sa stoarceti fructele (daca folositi un robot de bucatarie lasati-l sa apese pe buton) sau sa pregatiti ceaiul.

Mergeti la cumparaturi si lasati-l sa-si aleaga singur o cana care-i place lui.

O alta metoda poate fi recompensa: daca bea o anumita cantitate de lichid va iesi in parc cu tata la joaca sau se va juca mama cu el/ea un joc care-i place foarte mult copilului.

Ar fi bine insa sa evitati recompensele "dulci" – pentru a evita excesul de dulciuri. Iata numai cateva sugestii prin care puteti creste consumul de lichide al copilului.

Trebuie doar sa gasiti metoda potrivita pentru copilul dumneavoastra. Nu uitati ca o cantitate de lichide poate fi oferita si la masa – sub forma de ciorba.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre