Copiii care fac miscare, mai putin predispusi la stres

/ / Modificat: 2013-10-01
Copiii care fac miscare, mai putin predispusi la stres

Copiii care fac constant miscare fizica sunt mai putin predispusi la stres si la stari depresive decat prichindeii care nu au integrate aceste activitati in programul zilnic. Potrivit cercetatorilor, sportul ajuta la scaderea nivelului de cortisol, considerat hormonul stresului, si la redarea starii de bine. Afla cum reuseste sportul sa fie un remediu antistres in copilarie!

Sportul reduce stresul la copii

In urma unui studiu, realizat la Universitatea Rhode Island, cercetatorii americani au descoperit influenta pozitiva pe care activitatea fizica o are asupra sanatatii emotionale a copiilor. Studiul, publicat in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, a presupus si un experiment, realizat pe un esantion de 258 de copii de 8 ani, baieti si fete.

In timpul experimentului, copiii au purtat, timp de 4 zile, accelerometre la incheieturile mainilor. Acestea au avut rolul de a masura cantitatea si calitatea activitatii fizice pe care o desfasurau in cele 4 zile. Masurand nivelul de cortizol din organism, in cele 4 zile ale experimentului, specialistii nu au reusit sa descopere diferente majore intre nivelurile acestui hormon la copiii care au fost activi fata de cei sedentari.

Insa atunci cand copii au fost supusi unui test standard de evaluare a stresului psihosocial, care a implicat competitii de aritmetica si de spus povesti, cercetatorii au constatat ca cei care faceau in mod regulat sport, aveau niveluri mai mici ale hormonului stresului in corp si erau mai relaxati, iar cei al caror nivel de activitate fizica era redus, prezentau un nivel crescut al stresului si anxietatii.  

Sportul ajuta la eliberarea hormonilor starii de bine in corp

Specialistii explica aceste rezultate prin prisma faptului ca miscarea fizica ajuta la eliberarea sau secretia hormonilor fericirii sau bunei dispozitii, ajutand copiii sa fie mereu in forma si sa aiba un tonus bun.

Stresul nu poate face fata endorfinelor si serotoninei din organism, care sunt secretate din plin atunci cand organismul copiilor este angajat in activitati fizice. Acestia sunt consideratii hormoni starii de bine. Prichindeii sunt mai relaxati si binedispusi si fac fata mai bine evenimentelor stresante sau traumatizabte din viata lor.

Potrivit specialistilor, sportul sau activitatile fizice ar trebui sa faca parte zilnic din programul oricarui copil. Miscarea fizica ii mentine in forma pe cei mici si ii ajuta sa faca fata cu brio examenelor si testelor la care sunt supusi la scoala.

Copiii activi din punct de vedere fizic au performante scolare mai bune si sunt mai sanatosi, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Sportul este un puternic remediu impotriva depresiei si a starilor anxioase la copii, care apar adesea pe fondul unor evenimente stresante care au loc in viata lor. Elibereaza tensiunile din corp si reda organismului relaxarea de care are nevoie.


Copilul tau face miscare fizica zilnic? Cat pret pui pe activitatea fizica in programul lui zilnic? Spune-ne parerile si sugestiil;e tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Miscare fizica copii Beneficii sport copii Sport copii

Articole recomandate

Citeste si despre