Ce isi va aminti copilul din anii bebelusiei? Noi descoperiri legate de memoria timpurie

/ / Modificat: 2018-09-24
Ce isi va aminti copilul din anii bebelusiei? Noi descoperiri legate de memoria timpurie

In perioada de bebelusie a copilului tau, multe evenimente ce se petrec in viata micutului sunt privite ca fiind doar niste momente de care atunci cand va fi mare copilul nu si le va mai aminti, insa doar pentru ca nu mai putem vizualiza o amintire din bebelusia noastra nu inseamna ca am si uitat-o.

Varsta cuprinsa intre 3 si 4 ani este acea perioada in care amintirile explicite sunt activate de creierul uman. Iata ce trebuie sa stii despre modalitatea in care creierul uman proceseaza amintirile, daca vrei sa intelegi ce isi va aminti copilul tau din anii bebelusiei.

Exista doua tipuri de memorie pe termen lung

  • memoria explicita – constienta, care in mod intentionat aduce in prim plan amintirile
  • memoria implicita – reprezentata de amintiri inconstiente, care alimenteaza sistemul nostru nervos

Amintirile bazate pe memoria explicita sunt de exemplu legate de traditii specifice ale familiei la un anumit moment dat, cum ar fi de Craciun, sau privesc anumite evenimente triste petrecute in viata copilului; practic, orice ne aducem aminte in mod constient reprezinta memoria explicita.

Desi nu ne putem aduce aminte de anumite evenimente sau intamplari din anii bebelusiei, creierul nostru stocheaza totusi informatii, care atunci cand devenim adulti, afecteaza modul in care gandim si prin urmare si modul in care ne comportam. Acest tip de amintiri sunt cunoscute ca fiind memorie implicita.

Si tot memeoria implicita este cea care coordoneaza abilitatea de a ne lega sireturile, de a citi, de a conduce o masina fara a ne gandi la fiecare etapa din acest proces. Poti sa te gandesti la memoria implicita ca fiind memoria musculara, deoarece musculatura condusa de impulsurile cerebrale ale nervilor este cea care isi aduce aminte fara sa faca un efort constient in acest sens.

Indiferent cat de puternice sunt amintirile explicite, memoria implicita cu amintirile sale inconstiente este cea la care trebuie sa te gandesti in anii de bebelusie ai copilului tau.

Iti este teama de intuneric si nu stii cauza? Te enervezi inexplicabil atunci cand micutul tau plange in miezul noptii? Poate ca memoria implicita si amintirile pe care le evoca iese la suprafata in astfel de momente, insa creierul tau la momentul la care s-a format amintirea nu era capabil sa memoreze concret intamplarea; asa ca ramai cu sentimente confuze, ce nu par a avea legatura cu evenimentul care a produs de fapt amintirea, insa care sunt declansate de un eveniment prezent care poate ca nici nu prezinta acelasi nivel de amenintare ca cel original.

De exemplu reactia ta, lipsita de compasiune, atunci cand bebelusul plange in toiul noptii, ar putea fi asociata cu sentimentul de disperare pe care l-ai simtit atunci cand chiar tu ai fost lasata in copilarie sa plangi singura.

Amintirile implicite incep sa isi faca loc inca din perioada in care copilul este inca nou nascut, asa ca exista trei sau patru ani de dezvoltare a copilului cand experientele pe care cel mic le traieste, fie ca sunt bune, fie ca sunt rele, sunt asimilate in creier punand bazele raspunsurilor reflexe.

Astfel de amintiri generate de memoria implicita afecteaza comportamentul copilului de-a lungul intregii vietii. De aceea, daca ai fost lovita atunci cand erai mica de exemplu, anumite situatii pot sa iti declanseze o reactie disproportionata de teama sau furie, fara a avea un motiv intemeiat.

Acesta este motivul pentru care parintii care au fost loviti atunci cand erau copii tind sa isi loveasca proprii copiii instinctiv si poate fi greu pentru acestia sa renunte la tehnicile dure de disciplinare si sa abordeze o metoda mai gentila in locul lor.

Este extrem de important sa acorzi o atentie deosebita experientelor la care iti expui copilul in perioada bebelusiei si sa nu iti imaginezi ca doar pentru ca sunt mici nu isi vor aduce aminte. Pentru ca adevarul este ca isi vor aduce aminte totul si acest lucru nu numai ca le va influenta intreaga existenta, dar amintirile inconstiente isi vor pune amprenta si pe metodele sale de parenting atunci cand va avea propria familie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Memorie bebelusi Dezvoltare memorie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre