Umorul, instrument modern de educatie si disciplina

/ / Modificat: 2013-11-25
Umorul, instrument modern de educatie si disciplina

Umorul, una dintre calitatile pe care o persoana le poate avea in vremurile triste de recesiune pe care le traim, poate fi folosit ca instrument de educatie moderna a copiilor. Modelarea comportamentala si cresterea copiilor cu tonalitati si metode umoristice ajuta nu numai copiii, dar si parintii sa scape de frustrari si stres cand vine vorba de a le impune anumite coduri comportamentale.

Micile glumite pe care le poti face ca raspuns la obrazniciile si nazbatiile copilului tau obraznic ar putea deveni o modalitate de a-i remodela comportamentul.

Cum functioneaza umorul in disciplina copiilor?

Disciplina unui copil este un lucru extrem de serios si important, dar de cele mai multe ori este luata ea in sine prea in serios.

In procesul disciplinarii unui copil, multi parinti se incarca negativ din punct de vedere emotional atunci cand nu reusesc sa impuna ceea ce doresc. In acele momente ei acumuleaza stres, frustrari, tensiuni etc.

Umorul poate fi folosit de catre un parinte pentru a se conecta mai bine cu micutul lui si poate deveni o forma prin care ii poate impune limite si stabili reguli. Cea mai importanta parte a disciplinarii unui copil este relatia pe care o construieste un parinte cu propriul copil, conexiunea dintre ei. Joaca si umorul pot construi treptat si cu usurinta aceasta relatie si nu mai creeaza frustrari nici de o parte, nici de cealalta.

Trucuri prin care sa introduci umorul si jocurile in disciplinarea copilului

Aceste metode functioneaza si la copilul de 3 ani care nu vrea sub nicio forma sa doarma la ora care trebuie si la prichindelul de 6 ani care vrea mai mult timp la calculator sau sa stea mai mult pe afara.

Moduleaza-ti vocea!

Transformarea vocii intr-o forma pitigaiata, amuzanta atunci cand ceri copilului ceva sau in momentul in care incerci sa il determini sa faca ceva anume ar putea avea un efect mai rapid decat ai crede.

De exemplu, iti poti preschimba vocea intr-un personaj de desene sau de poveste pe care acesta il prefera si poti, cu ajutorul mimicii si gesticulatiei, sa ii ceri sa stranga jucariile ca si cand respectivul personaj i-ar cere-o. S-ar putea sa ii placa ideea si sa se conformeze, plus ca va rade copios.

Prabuseste-te la pamant!

Micile caderi pe podea in joaca ale parintilor sunt pe placul copiilor si reprezinta o forma de amuzament. Arata-i cat de obosita esti prabusindu-te pur si simplu pe podea intr-un mod hilar si roaga-l sa te ajute sa faci putina curatenie.

Mimeaza plansul!

Lacrimile false pe care un parinte le poate arata in fata copilului, plus o mimica amuzata de om suparat ar putea face copilul sa se amuze. Acest lucru functioneaza mai ales in cazul baieteilor care fac mai multe nazbatii si par mai duri decat sunt. El va empatiza cu tine si va fi dispus sa te ajute. Copiilor nu le place sa isi vada parintii plangand. Ai grija sa nu te dai de gol!

Joaca-te cu el in spirit disciplinar!

Stabileste tot felul de joculete prin care sa ii diminuezi nivelul mare de energie si excitabilitate. Te poti folosi de joculete care disimuleaza agresiunea sau care sunt doar simbolic violente, precum o bataie cu perne. Fie ca vrei, fie ca nu, orice copil are un anumit grad de agresivitate pe care este bine sa si-l descarce intr-un mod pozitiv si constructiv.

Este adevarat ca nu toate abordarile umoristice sau joculetele folosite in educatia copiilor vor functiona. Dar de ce sa tipi, sa plangi sau sa te isterizezi in fata micutului tau incercand sa il faci sa stranga jucariile, cand te poti folosi de alte metode mult mai eficiente care te vor pastra calma, relaxata si amuzata. Poate ca asa vei obtine mult mai repede rezultatul scontat.

Sa luam un exemplu:

Sa spunem ca ai un copil caruia nu-i place sub nicio forma sa fie schimbat: de hainute, de scutec etc. Adesea parintii apeleaza la forta pentru a-l imbraca. Tipetele, crizele de isterie si consumul de energie sunt prezente de fiecare data cand copilul trebuie sa se imbrace sau sa se schimbe.

Poti birui in aceasta lupta si cu alte metode decat apelul la forta si la metode coercitive:

  • initiaza un joculet in care sa folosesti imbracatul ca obiect al lui;

  • foloseste-te de papusi pentru a exemplifica ce inseamna imbracatul sau chiar de propria persoana; astfel va afla ca nu se intampla nimic rau in aceasta actiune, ca este o necesitate si ca poate fi chiar amuzanta;

  • ii poti lasa libertatea de a-si alege hainute si puteti face schimb de roluri: sa il lasi pe el sa fie "seful" si sa te schimbe incercand sa iti aleaga hainutele si sa te imbrace, apoi inverseaza rolul;

  • va puteti juca de-a parada modei si de-a manechinii care defileaza pe podiumuri de moda, aratand ce hainute frumoase are el in dotare si cat de talentat este in a le asorta si a le potrivi (mai ales daca este fetita).

Multe astfel de initiative pot fi de folos in disciplinarea copilului. Totusi, trebuie sa fii mereu pregatita si sa ai mai multi asi in maneca, adica mai multe joculete de acest gen, pana il vei descoperi pe cel care da roade.

Nu trebuie sa clachezi sau sa te intristezi daca observi ca unele chiar nu functioneaza, exista o varietate atat de mare de joculete pe care le poti inventa, incat este imposibil ca macar unul sa nu il atraga si sa nu cada in mica ta capcana a educatiei umoristice.


Exista o multime de beneficii atat pentru tine, cat si pentru copil, ale metodei de educatie folosind simtul umorului:

  • dezvoltare armonioasa a copilului, in spirit proactiv;

  • parinti relaxati si lipsiti de frustrari;

  • distractie si amuzament maxim;

  • 3 in 1: disciplina, joaca, umor – este un efect imbinat din trei caracteristici esentiale care functioneaza simultan in cresterea si dezvoltarea unui copil educat;

  • dezvolta creativitatea copiilor (pentru ca sunt pusi sa participe activ la astfel de jocuri);

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre