4 filme care-i invata pe copii sa faca fata greutatilor vietii

/ / Modificat: 2022-01-05
4 filme care-i invata pe copii sa faca fata greutatilor vietii

Stiai ca prin intermediul unui film, iti poti invata copiii sa faca fata greutatilor vietii si situatiilor nepotrivnice care pot aparea in viata lor? Situatiile cu care se confrunta personajele din filme pot genera un dialog productiv in familie.

Adesea, parintii nu stiu cum sa le transmita copiilor lor anumite idei sau valori. In ajutorul lor vin jocurile si filmele sunt resurse valoroase pentru a clarifica animite situatii sau indoieli, care altfel ar fi mai dificil de abordat si/sau de explicat micutilor.

Astfel, filmele pot fi un instrument foarte util pentru a-I invata pe copii cum sa faca fata situatiilor dificile din viata lor, cum sa-si gestioneze emotiile sau cum sa gaseasca solutii pentru diverse probleme. 

Iata care sunt filmele pe care le poti urmari impreuna cu micutul tau si din care acesta poate invata cum sa faca fata greutatilor.

Filme care-i invata pe copii sa faca fata greutatilor

Un film nu este doar un instrument de divertisment ci si un mod de educatie si o resursa valoroasa de transmitere a valorilor. Iata cinci filme pe care le poti urmari alaturi de copilul tau:

1. In cautarea lui Nemo

Unul dintre cele mai indragite filme de animatie ofera o multime de lectii de invatat pentru copii, dar si pentru adulti. 

Unul dintre acestea au legatura cu ascultarea parintilor sau adultilor atunci cand ne dau sfaturi, deoarece acestea se bazeaza pe experienta si dragostea lor pentru noi, iar scopul acestora este de a ne ajuta.

De asemenea, filmul ii invata pe cei mici despre necesitatea de a cere ajutorul celor din jur, punand accepntul pe faptul ca este mai usor sa reusesti daca ai un sprijin.

Filmul are insa lectii si pentru parinti. Unul dintre acestea este importanta evitarii protejarii excesive a copilului, deoarece aceasta impiedica cresterea si dezvoltarea independenta a acestuia.

2. Frozen

Un alt film care a facut furori printre copiii de toate varstele si nu numai, este Frozen. In acest film se exemplifica foarte bine faptul ca pentru a-ti putea implini visele este important sa lupti. Sa faci ceva in acest sens. Implinirea unui vis necesita eforturi si sacrificii mari, dar, in cele din urma, prin perseverenta reusesti sa depasesti orice dificultati si sa faci ca totul sa merite.

3. Regele Leu

Regele Leu este unul dintre filmele preferate ale tuturor generatiilor, iar acest lucru se datoreaza incrucisarii de invataturi si povesti care sunt prezentate de-a lungul filmului. Una dintre cele mai relevante morale este necesitatea de a infrunta trecutul pentru a trai in pace si a infrunta mai bine viitorul.

De asemenea, in film este evidentiata valoarea prieteniei, mai ales atunci cand este nevoie de sprijin si retinere pentru a face fata greutatilor.

4. Up – Deasupra tuturor

Filmul Up este destinat tuturor categoriilor de varsta. Acesta este despre aventurile unui baiat explorator, pe nume Russell, si ale unui septuagenar, pe nume Carl. Amandoi se afla intr-o situatie exceptionala: Carl este in proces de doliu dupa moartea sotiei sale, iar Russell nu are un bunic in viata lui.

Desi filmul abordeaza un subiect sensibil pentru copii, cum ar fi moartea si pierderea celor dragi, o face dintr-o perspectiva de rezilienta.

Mesajul pe care filmul il tranmite este ca vremurile grele pot fi depasite atunci cand avem compania si sprijinul altor oameni. De asemenea, ne invata ca viata inseamna sa cautam noi aventuri si proiecte, care sa ne permita sa mentinem vie iluzia de a merge mai departe.

 Cum sa profiti la maximum de aceste filme

Iata cateva moduri in care poti profita la maximul de aceste filme pentru a-i oferi copilului lectii valoroase: 

- Explica-i copilului ce este adversitatea si cum sa recunoasca dificultatile si obstacolele pe care le intalnesc in viata. 

- Nu incerca sa-l faceti pe copil sa traiasca intr-o "cutie de sticla", deoarece supraprotejarea nu este o solutie. Accepta faptul ca vor suferi si ca lucrurile nu vor merge intotdeauna asa cum isi doreste.

- Subliniaza importanta procesului, a incercarii si a perseverentei, astfel incat sa nu se concentreze doar pe rezultat.  

- In cele din urma, ofera-i copilului posibilitatea de a comunica, de a se exprima si de a pune oricate intrebari doreste. 

 FOTO: usatoday.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Filme copii Filme animate copii

Articole recomandate

Citeste si despre