18 obiceiuri bune care ii fac pe copii fericiti

/ / Modificat: 2023-07-01
18 obiceiuri bune care ii fac pe copii fericiti

Fericirea copiilor este cel mai mare obiectiv pe care il au parintii. Uneori credem ca fericirea sta in lucrurile mari, dar adevarul este ca ea se construieste pe mici si obiceiuri zilnice, dar mai ales pe timp petrecut cu parintii.

Am intocmit o lista cu acele lucruri pe care ar trebui sa le insufli copiilor tai pentru a-i ajuta sa dezvolte simtul responsabilitatii, creativitatea, autonomia si pentru a promova valori precum empatia, solidaritatea si prietenia. Pe scurt, acele obiceiuri bune care ii fac pe copii fericiti si care ii transforma in oameni mai impliniti.

1. Joaca impreuna cu parintii (cel putin) o ora pe zi

Joaca este "treaba celor mici". Este necesara pentru dezvoltarea lor sanatoasa si pentru invatare. Insa, joaca impreuna cu mama si tata incurajeaza crearea de legaturi, comunicarea dintre parinti si copii si, cel mai important, va ajuta pe toti sa va distrati. 

2. Practicarea unei activitati fizice, zilnic

Exercitiile fizice sunt fundamentale in copilarie, un obicei sanatos pe care ar trebui sa il adopte inca de cand sunt copii pentru a avea o viata sanatoasa si fericita. Nu trebuie sa ii duci sa practice un sport de performanta, este suficient sa iasa afara si sa alerge in aer liber alaturi de alti copii.

3. Lasa-i sa te ajute cu ce pot si cum pot

In functie de stadiul lor de dezvoltare,  copiii pot fi dornici sa faca diverse treburi casnice. Cand vor acest lucru lasa-i sa faca asta si supravegheaza-i indeaproape. Incurajarea autonomiei lor este mai mult decat pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii lor.

4. Luati masa in familie

Atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere al sanatatii, luarea mesei in familie este un lucru care nu trebuie sa lipseasca niciodata unui copil. Este un moment de intalnire in care intreaga familie comunica, isi povesteste cum a decurs ziua, ce ii ingrijoreaza, etc.

5. Calatoriile in familie

Una dintre cele mai frumoase experiente pentru un copil este sa calatoreasca in familie (si, bineinteles, si pentru parinti). A descoperi impreuna noi destinatii, obiceiuri si oameni din locuri diferite este imbucurator din toate punctele de vedere, chiar daca acest lucru se intampla doar pentru un weekend.

6. Cititi impreuna o poveste inainte de culcare

Dincolo de beneficiile cititului, ora povestii de culcare este un moment foarte special al zilei. Este o experienta foarte frumoasa, atat din punct de vedere emotional, cat si pentru achizitia vocabularului si a limbajului. Cand copilul este mic, ii poti citi tu, in schimb, cand acesta creste, puteti citi impreuna sau iti poate citi el tie.

7. Gatiti impreuna (cel putin) o data pe saptamana

Printre altele, gatitul ajuta la dezvoltarea creativitatii, a dexteritatii manuale si, bineinteles, a gustului pentru arome si alimente diferite, lucru care are un impact si asupra sanatatii copiilor. Bucuria de a gati de la o varsta frageda este unul dintre cele mai bune lucruri pe care acestia le pot invata. Prin urmare, implica-l in procesul de gatit, mai ales cand prepari lucrui usoare. Desigur, fa acest lucru doar daca micutul tau isi doreste asta.

8. Joaca alaturi de prieteni, zilnic

Joaca este esentiala pentru copii, la fel ca si petrecerea timpului alaturi de prieteni. Prin joaca, copiii isi fac prieteni buni, socializeaza, invata sa imparta si invata valori importante, cum ar fi solidaritatea si empatia. Tocmai de aceea este important ca micutii sa se joace zilnic cu prietenii lor.

9. Desen sau lucru manual

Desenul si lucrul manual sunt fundamentale in copilaria timpurie. Acestea reprezinta mijlocul lor de exprimare, prin aceste activitati copiii isi dau frau liber imaginatiei fara teama sau prejudecati.

Alte activitati care ii fac fericiti pe copii

10. Practicarea unei activitati care ii pasioneaza - dans, baschet, patinaj, cantat la un instrument, orice!

11. Joaca libera, zilnic  - joaca libera, asa cum isi doresc, fara reguli sau ghidarea parintilor

12. Dans zilnic – pune muzica si dansati impreuna. Acest lucru reduce tensiunea si va ajuta sa va conectati si sa va distrati.

13. Cartile – citeste-i zilnic, cumpara-i carti cu activitati. Copilul trebuie sa aiba mereu carti in apropiere.

14. Plimbari in familie. Pot fi in parc sau in cartier, important este sa fiti toti, impreuna

15. Invata-i sa se bucure de natura si sa iubeasca animalele

16. Convietuirea alaturi de animale de companie

17. Petrecerea timpului cu bunicii

18. Mai putina tehnologie si mai multa miscare in aer liber

  • FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Copii Copii fericiti

Articole recomandate

Citeste si despre